Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ανάλυση

Ποιος ευθύνεται για την ακύρωση του νομοσχεδίου που θα αντικαθιστούσε το «Obamacare»;

Την ώρα που η Βουλή των Αντιπροσώπων ετοιμαζόταν να ψηφίσει το νομοσχέδιο που θα αντικαθιστούσε το «Obamacare» που εισήγαγε ο Paul Ryan, το λεγόμενο «American Health Care Act (AHCA)», κυκλοφόρησε η είδηση ότι η ψηφοφορία ακυρώθηκε ξανά

Από: EBR - Δημοσίευση: Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2017

Η απόφαση του Trump να αποσύρει την πρότασή του σημαίνει ότι το Obamacare εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ. Παραμένει όμως ακόμη άγνωστο το πότε ο Πρόεδρος θα επανέλθει με νέα πρόταση. Στην πρώτη του ομιλία προς το Κογκρέσο, δήλωσε ότι στην ατζέντα του βρίσκονται ζητήματα όπως η μετανάστευση, η οικονομία, οι εξωτερικές σχέσεις  και το σύστημα υγείας και περίθαλψης. Ο Πρόεδρος δήλωσε στους δημοσιογράφους πως είναι πεπεισμένος για το ότι το Obamacare καταρρέει σιγά σιγά, λέγοντας: «Θα καταλήξουμε σε έναν νόμο για την υγεία και την περίθαλψη που θα είναι άψογος».
Η απόφαση του Trump να αποσύρει την πρότασή του σημαίνει ότι το Obamacare εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ. Παραμένει όμως ακόμη άγνωστο το πότε ο Πρόεδρος θα επανέλθει με νέα πρόταση. Στην πρώτη του ομιλία προς το Κογκρέσο, δήλωσε ότι στην ατζέντα του βρίσκονται ζητήματα όπως η μετανάστευση, η οικονομία, οι εξωτερικές σχέσεις και το σύστημα υγείας και περίθαλψης. Ο Πρόεδρος δήλωσε στους δημοσιογράφους πως είναι πεπεισμένος για το ότι το Obamacare καταρρέει σιγά σιγά, λέγοντας: «Θα καταλήξουμε σε έναν νόμο για την υγεία και την περίθαλψη που θα είναι άψογος».

του Hans Izaak Kriek*

Ποιος φταίει για την ακύρωση της αντικατάστασης του νομοσχεδίου; Ο πρόεδρος Donald Trump, ο εισηγητής Paul Ryan ή η ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στην Κάτω Βουλή; Η ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος εντός της Βουλής των Αντιπροσώπων, απέσυρε το νομοσχέδιο που εισηγήθηκε ο Paul Ryan για την υγεία. Περί αυτού πρόκειται, ενώ η αντίδραση του Trump στο Twitter ήταν η εξής: «Δεν κατηγορώ τον Paul.»

Ήταν σαφές ότι το νομοσχέδιο αποσύρθηκε μετά από αίτημα του Προέδρου Trump παρά τις προηγούμενες αναφορές ότι ο Πρόεδρος επιθυμούσε τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, είτε το νομοσχέδιο είχε τις ψήφους για να περάσει, είτε όχι. Αργότερα, αναφορές έδειξαν ότι ήταν ο Ryan εκείνος ο οποίος πίεσε τον Trump να αποσύρει το νομοσχέδιο. Δεν ήταν σαφές μέχρι και την Παρασκευή το απόγευμα ποιος ήταν υπεύθυνος για την απόφαση της απόσυρσης του νομοσχεδίου. Η ψηφοφορία είχε ήδη προγραμματιστεί για την Πέμπτη το βράδυ, αλλά ακυρώθηκε μέσα σε λίγες ώρες από τον Λευκό Οίκο, εξασφαλίζοντας βέβαια ότι θα υπάρξει μελλοντική ψηφοφορία.

Ο Αντιπρόεδρος Mike Pence ακύρωσε τα σχέδια του να ταξιδέψει και να προωθήσει το AHCA σε δύο Πολιτείες, για να παραμείνει στην Ουάσιγκτον και να εργαστεί με τον Πρόεδρο. Ο Διευθυντής Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου, Mick Mulvaney, δήλωσε ότι αν κατάπεφτε το νομοσχέδιο, τότε το Obamacare θα εξακολουθούσε να ισχύει και αυτός ήταν ο λόγος που ενήργησαν έτσι.

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όλοι οι 193 Δημοκρατικοί αντιπρόσωποι ήταν ενάντια στο ξήλωμα του Obamacare από τους Ρεπουμπλικάνους. Σε περίπτωση που περισσότεροι από 22 Ρεπουμπλικάνοι αντιπρόσωποι ψήφιζαν κατά του νομοσχεδίου Trump για την υγεία, αυτό θα ακυρωνόταν. Ένας αριθμός Ρεπουμπλικάνων δήλωσε ότι το προτεινόμενο από τον Πρόεδρο Trump νομοσχέδιο εξακολουθούσε να έχει υψηλό κόστος και έμοιαζε αρκετά με το Obamacare.

Άλλοι απέρριψαν το προτεινόμενο νομοσχέδιο, διότι στις εκλογικές τους περιφέρειες υπήρχαν αρκετοί πολίτες που κινδύνευαν να μείνουν εκτός του συστήματος ασφάλισης υγείας. Νωρίτερα, είχε εκτιμηθεί ότι το βράδυ της ψηφοφορίας 36 αντιπρόσωποι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος θα καταψήφιζαν την πρόταση στο σύνολό της. Το συμπέρασμα είναι ότι οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων θα πρέπει να μάθουν πώς να χειρίζονται τις ίδιες τους τις προτάσεις στο μέλλον.

Η απόφαση του Trump να αποσύρει την πρότασή του σημαίνει ότι το Obamacare εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ. Παραμένει όμως ακόμη άγνωστο το πότε ο Πρόεδρος θα επανέλθει με νέα πρόταση. Στην πρώτη του ομιλία προς το Κογκρέσο, δήλωσε ότι στην ατζέντα του βρίσκονται ζητήματα όπως η μετανάστευση, η οικονομία, οι εξωτερικές σχέσεις  και το σύστημα υγείας και περίθαλψης. Ο Πρόεδρος δήλωσε στους δημοσιογράφους πως είναι πεπεισμένος για το ότι το Obamacare καταρρέει σιγά σιγά, λέγοντας: «Θα καταλήξουμε σε έναν νόμο για την υγεία και την περίθαλψη που θα είναι άψογος». 

*Ο Hans Izaak Kriek είναι σχολιαστής διεθνούς πολιτικής για το European Business Review (EBR) και αρχισυντάκτης στην Kriek Media

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ: Ποιες είναι οι επτά προτεραιότητες για τη χώρα

Από: EBR

Η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι ουραγός της Ευρώπης σε ζωτικούς τομείς οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Ευρώπη

Γαλλία: Οι δολοφόνοι φασιστές του αντιφασισμού

Γαλλία: Οι δολοφόνοι φασιστές του αντιφασισμού

Τα κατακάθια των θεωριών της «προόδου» και του «ανθρωπισμού» δολοφονούν πλέον απροκάλυπτα όποιον δεν συμφωνεί μαζί τους για την επικράτηση του ισλαμοφασισμού

Οικονομία

Υπό ερωτηματικό η πορεία της παγκόσμιας αγοράς tablets το 2026

Υπό ερωτηματικό η πορεία της παγκόσμιας αγοράς tablets το 2026

Μετά από μια μακρά περίοδο υποχώρησης και αβεβαιότητας, η παγκόσμια αγορά tablets έδειξε ξεκάθαρα σημάδια επιστροφής το 2025, ωστόσο, υπό ερωτηματικό παραμένει η πορεία της το 2026

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2026. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron