Edition: International | Greek

Αρχική » Ανάλυση

Ανατροπές θέλουμε Κυριάκο

Με ανοικτή επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΝΔ, ένας πολίτης ζητά ανατροπές σε μία αραχνιασμένη, αποκρουστική κατάσταση –και όχι «μια από τα ίδια»

Από: Athanase Papandropoulos - Δημοσίευση: Δημοσίευση: Τρίτη, 10 Απριλίου 2018

μέγεθος [–] [+]
Οι μη κρατικοδίαιτοι Έλληνες χρειάζονται, σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, λύσεις σε πραγματικά προβλήματα. Ο κόσμος αυτός αναζητά ηγέτες και όχι πωλητές εικόνας. Οι συνθήκες απαιτούν την ανάληψη πραγματικών δράσεων και όχι λόγια χωρίς περιεχόμενο.
Οι μη κρατικοδίαιτοι Έλληνες χρειάζονται, σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, λύσεις σε πραγματικά προβλήματα. Ο κόσμος αυτός αναζητά ηγέτες και όχι πωλητές εικόνας. Οι συνθήκες απαιτούν την ανάληψη πραγματικών δράσεων και όχι λόγια χωρίς περιεχόμενο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ Ανάλυση

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Σε αρκετά mails που έχουμε λάβει τον τελευταίο καιρό από αναγνώστες και φίλους, προκύπτει ξεκάθαρα ότι είναι απογοητευμένοι και ίσως σιωπηρά θυμωμένοι. Πρώτον, με αυτά που συμβαίνουν στην χώρα και, δεύτερον, με την ανυπαρξία μίας φωνής στεντόρειας, που να μιλάει για το αύριο και όχι για καλύτερη διαχείριση τού χθες. 

Οι μη κρατικοδίαιτοι Έλληνες χρειάζονται, σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, λύσεις σε πραγματικά προβλήματα. Ο κόσμος αυτός αναζητά ηγέτες και όχι πωλητές εικόνας. Οι συνθήκες απαιτούν την ανάληψη πραγματικών δράσεων και όχι λόγια χωρίς περιεχόμενο. 

Για παράδειγμα, όταν στην σημερινή Ελλάδα ένα εκατομμύριο Έλληνες οφείλουν 100 δισεκατομμύρια ευρώ στην εφορία, η λύση του προβλήματος δεν έγκειται σε κατασχέσεις λογαριασμών, δεσμεύσεις και φυλακίσεις. Η λύση βρίσκεται στο γενναίο κούρεμα του χρέους αυτού και στην αποπληρωμή του εντός πενταετίας ή τριετίας μέσω κινητοποίησης μίας αποθησαυρισμένης αποταμίευσης.

Η εξαγγελία παρόμοιου μέτρου θα αποτελούσε, αφ’ εαυτής, τονωτική ένεση για την οικονομία και θα άνοιγε διάπλατα την πόρτα σε νέες επενδύσεις. Παράλληλα, αν μία παρόμοια πρωτοβουλία συνοδευόταν και από την πλήρη απελευθέρωση των επενδύσεων υπό ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, η Ελλάδα θα γινόταν επενδυτικό hub μέσα σε έναν χρόνο.

Είναι πολλοί αυτοί που θέλουν να επενδύσουν στην χώρα, αλλά η γραφειοκρατία τούς τρομάζει. Όπως γράφει και ο εκ Πατρών αναγνώστης μας, η Ελλάδα έχει ανάγκη από ανατροπές και από τίποτε άλλο. Ακολουθεί η ανοικτή επιστολή του προς τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας:

«Κύριε πρόεδρε, καλημέρα. Είμαι ένας από τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα Έλληνες, που δεν έχει καμμιάν απολύτως εξάρτηση από το κράτος. Τα εννέα τελευταία χρόνια υπήρξα τυχερός που δεν έχασα την δουλειά μου και έτσι σήμερα αμείβομαι με 1.365 ευρώ καθαρά τον μήνα, τα οποία πριν οκτώ χρόνια σε ετήσια βάση τα πολλαπλασίαζα επί 15. Σήμερα, το ίδιο ποσό πολλαπλασιάζεται επί 12 και βέβαια παραμένει στάσιμο από το 2010. Στην οκταετία, λοιπόν, κύριε πρόεδρε, έχασα 2.730 ευρώ ετήσιο εισόδημα, απώλεια που προσπαθώ να καλύψω με ευκαιριακές δουλειές του ποδαριού μετά την επίσημη εργασία μου.

Πέρα όμως από τα 2.730 ευρώ που έχασα στην μνημονιακή οκταετία, το 2008 πλήρωνα 2.112 ευρώ φόρο εισοδήματος ενώ σήμερα, παρά την μείωση των αποδοχών μου, πληρώνω και 1.600 ευρώ παραπάνω φόρο. Παράλληλα πληρώνω και 5% περισσότερο ΦΠΑ γι’ αυτά που αγοράζω. Με πιο απλά λόγια, στα οκτώ χρόνια είχα 14% μείωση του εισοδήματός μου και περίπου 30% αύξηση των άμεσων και έμμεσων φόρων που πληρώνω. Την ίδια περίοδο, για να τα φέρω βόλτα, εξάντλησα και τα πιστωτικά όρια στις δύο πιστωτικές κάρτες που είχα και σήμερα οφείλω στην Visa και στην Master 16.000 ευρώ συν κάτι τόκους.

Επίσης, πιστεύοντας ότι ο Τσίπρας κάτι θα μπορούσε να κάνει, τον ψήφισα τον Ιανουάριο τού 2015 αλλά στις εκλογές τού Σεπτεμβρίου και στο γελοίο δημοψήφισμα δεν πήγα να ψηφίσω.

Το 2018, λοιπόν, εισπράττω λιγότερα και υπό καθεστώς αβεβαιότητας πληρώνω περισσότερα στο κράτος, που δεν μού προσφέρει τίποτα απολύτως, και χρωστάω τόσο στις τράπεζες όσο και στην εφορία. Ακόμα χειρότερα, μού κάνουν κρατήσεις για σύνταξη που μάλλον δεν θα πάρω ποτέ και πληρώνω για την δημόσια υγεία που είναι πανάθλια.

Θα ήθελα έτσι να σάς ρωτήσω, κύριε πρόεδρε: Με το ένα εκατομμύριο και πλέον Έλληνες που χρωστάνε 100 δισεκατομμύρια ευρώ στις εφορίες, τί θα κάνετε; Θα συνεχίσετε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις λογαριασμών; Με τα capital controls που πνίγουν επιχειρήσεις, όπως αυτήν στην οποία εργάζομαι, τί θα γίνει; Θα μάς λέτε ότι αύριο, μεθαύριο, αντιμεθαύριο θα αρθούν; Έτσι, για να γίνεται λόγος;

Με το ασφαλιστικό και την κατάρρευσή του, ποιες είναι οι θέσεις σας; Μήπως τρία πουλάκια κάθονται; Με τους ελεύθερους επαγγελματίες τί θα γίνει; Θα εκδίδουν δελτία παροχής υπηρεσιών για 100 ευρώ και θα τούς μένουν καθαρά 25; Για την ανεργία έχετε κάτι κατά νουν κύριε πρόεδρε; Μάς λέτε ότι θα φέρετε επενδύσεις. Πώς θα γίνει αυτό; Με την σημερινή δημόσια διοίκηση, χαιρέτα μου τον πλάτανο. Τί θα κάνετε; Θα αλλάξετε δημόσια διοίκηση; Αν ναι, με ποιον τρόπο; Και μην μού πείτε για νέους νόμους, γιατί μέχρι τώρα έχουμε φάει καμμιά δεκαριά στην μάπα χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Συνεπώς τί να περιμένω; Μία από τα ίδια; 

Το ερώτημά μου, κύριε πρόεδρε, είναι γιατί αύριο στις εκλογές να ψηφίσω την ΝΔ; Ποια αλλαγή προς το καλύτερο θα φέρει στην ζωή μου;

Λυπάμαι πραγματικά, κύριε πρόεδρε, αλλά πώς είναι δυνατόν να προσφέρετε στους νέους κάτι καινούργιο με παλαιά υλικά; Πώς είναι δυνατόν να απελευθερώσετε την οικονομία και να την μεταρρυθμίσετε με ανθρώπους που έχουν αναγάγει σε θεότητες τον κρατισμό και το πελατειακό σύστημα;

Η σημερινή Ελλάδα της παρακμής και της χρεοκοπίας, κύριε πρόεδρε, δεν έχει ανάγκη από διαφορετικούς Τσίπρες, Σπίρτζηδες, Κουρουμπλήδες κα Παππάδες. Στην θέση αλαλαζόντων όρθιων παχύδερμων δεν έχει ανάγκη από κομψούς και φειδωλούς σε λόγια υπουργούς Άμυνας.

Η χώρα μας, κύριε πρόεδρε, εκεί που βρίσκεται, στο χείλος του γκρεμού, έχει ανάγκη από ΑΝΑΤΡΟΠΕΙΣ. Χρειάζεται ανθρώπους που, ερήμην του πολιτικού κόστους, θα φέρουν τα πάνω-κάτω. Όταν ο κόμπος φτάνει στο χτένι, τα πολλά και κενά λόγια δεν αποτελούν λύση. Όταν το καράβι πάει στα ύφαλα, οι σειρήνες του κρατισμού και της δημοσιοϋπαλληλίας απλώς επιταχύνουν την καταστροφή.

Πέρα από τους Έλληνες που ταΐζονται από το Δημόσιο και εκ του ασφαλούς χλευάζουν όλους τους άλλους, υπάρχουν και κάποια εκατομμύρια συμπατριώτες μας που βλέπουν να χάνουν τις ελευθερίες και τα δημοκρατικά τους δικαιώματα για να ταΐζουν τους δεσμοφύλακές τους. Ε, δεν πάει άλλο, κύριε πρόεδρε.

Κύριε πρόεδρε, έχετε τα κότσια να προκαλέσετε θεσμικές ανατροπές; Μπορείτε να φέρετε στις κάλπες τους μισούς Έλληνες που δεν πάνε να ψηφίσουν; Θέλετε να δώσετε κίνηση σε μία ακίνητη κοινωνία;

Αν ναι, τότε αφήστε πίσω σας τους τενόρους της μιζέριας μέσα στο κόμμα σας και γίνετε ο άνθρωπος της ανατροπής. Κάποτε η Ιστορία θα σάς γράψει. Διαφορετικά, θα σάς ξεχάσει –όπως ήδη έχει διαγράψει και αυτόν που θέλησε να την πλαστογραφήσει.

Με τις ευχές μου για Καλό Πάσχα,
Ευδόξιος Παπαντωνόπουλος
Ιδιωτικός Υπάλληλος και Ελεύθερος Πολίτης
Πάτρα»

Ευρώπη

Η Ευρωζώνη και η ανάγκη για ρευστότητα στο σύστημα

O αντιπρόεδρος της Morgan Stanley, Reza Moghadam, έγραψε πρόσφατα άρθρο στους Financial Times τονίζοντας ότι η Ευρωζώνη χρειάζεται πάλι πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Οικονομία

Αντιστροφή της οικονομικής πορείας

Το εργατικό δυναμικό έχει συρρικνωθεί και λόγω της μετανάστευσης στο εξωτερικό και ποιοτικά, γιατί έχει γίνει στα πιο μορφωμένα κομμάτια του εργατικού δυναμικού. Αυτά είναι προβλήματα που θα μείνουν για κάποια χρόνια

Γνώμη

Οι ελίτ τους μάραναν

Από: Athanase Papandropoulos

Αυτοί που έμαθαν την κοινωνία να πιστεύει στο μάτιασμα και στην ομφαλοσκόπηση ενώ παραμένει αγράμματη, σήμερα την οδηγούν και στο βαθύ περιθώριο της ιστορίας

EURACTIV.com - Feeds

Περιοδικό

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 4/2018 2018

Τρέχον Τεύχος

4/2018 2018

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

All contents © Copyright Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2019. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron :)