Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Οικονομία

ΣΕΒ: Εθνικός στόχος η δημιουργία μιας φιλοεπενδυτικής Ελλάδας

Την ανάγκη προσέλκυσης μεγαλύτερου αριθμού επενδύσεων και άμεσης κάλυψης του επενδυτικού χάσματος τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Θεόδωρος Φέσσας

Από: EBR - Δημοσίευση: Τετάρτη, 18 Απριλίου 2018

Στιγμιότυπο από τη Συνέντευξη Τύπου στον ΣΕΒ.
Στιγμιότυπο από τη Συνέντευξη Τύπου στον ΣΕΒ.

της Ειρήνης Σωτηροπούλου

Την ανάγκη προσέλκυσης μεγαλύτερου αριθμού επενδύσεων και άμεσης κάλυψης του επενδυτικού χάσματος τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Θεόδωρος Φέσσας, σε συνέντευξη Τύπου (18 Απριλίου) με αφορμή το προσεχές συνέδριο «Σχεδιάζουμε το μέλλον με επενδύσεις».

«Το μέλλον μας πρέπει να κυριαρχείται από παραγωγικές επενδύσεις και επενδυτικά κεφάλαια. Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα παρατηρούμε σημαντικό έλλειμμα σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», υπογράμμισε ο κ. Φέσσας. 

Αντλώντας από τα συμπεράσματα της μελέτης που διενήργησε η Deloitte, o πρόεδρος του ΣΕΒ διευκρίνισε ότι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος υπολείπεται του παγκόσμιου -ιδίως των ασιατικών τίγρεων και των ΗΠΑ-, οι οποίες αποτελούν τις κατεξοχήν χώρες που προσελκύουν επενδύσεις. 

Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την ανάγκη άρσης της αβεβαιότητας που λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας για δυνητικούς επενδυτές και πηγάζει, μεταξύ άλλων, από πολιτικές αποφάσεις.

Ειδικότερα, ο ΣΕΒ υποστηρίζει την υιοθέτηση ενός φιλόδοξου και επιθετικού πακέτου οριζόντιων φιλοεπενδυτικών μεταρρυθμίσεων για το σύνολο της οικονομίας, αλλά και στοχευμένων πολιτικών σε 9 κλάδους (μέταλλα και εξόρυξη, τρόφιμα, φάρμακα, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, εφοδιαστική αλυσίδα, εκπαίδευση, ψηφιακή οικονομία και κυκλική οικονομία).

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα να υπερδιπλασιάσει τις επενδύσεις σε παραγωγικές δραστηριότητες από 7 έως 10 χρόνια, βελτιώνοντας αισθητά το μερίδιο των επενδύσεων στο ΑΕΠ της χώρας από 13% σήμερα σε 20% έως το 2025, ενώ ταυτόχρονα προβλέπεται η δημιουργία 220.000 θέσεων εργασίας σε ζωτικούς τομείς της οικονομίας.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του τομέα στρατηγικού σχεδιασμού της Deloitte, Σωτήρης Μπατζιάς, επεσήμανε τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, καταδεικνύοντας την ανάγκη να επανατοποθετηθεί στον επενδυτικό χάρτη.

Αντίθετα, «η Ευρώπη φαίνεται να ενισχύει την ανταγωνιστικότητά της μέσα από στρατηγικές προσαρμογής σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η αναγνώριση επενδυτικού περιβάλλοντος, η εξασφάλιση ανταγωνιστικών προϋποθέσεων λειτουργίας, η αδειοδότηση και υλοποίηση της επένδυσης, η εύκολη πρόσβαση στη χρηματοδότηση και το ανταγωνιστικό φορολογικό πλαίσιο αποτελούν τις βασικές παραμέτρους που αξιολογεί ο επενδυτής, σύμφωνα με την μελέτη.

«Σε κάθε περίπτωση, είναι αναγκαίες οι καινοτόμες προσεγγίσεις που θα συμβάλλουν στην βελτίωση της εικόνας Ελλάδας διεθνώς, προβάλλοντας τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά της», κατέληξε ο κ. Μπατζιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Μητσοτάκης, Τσίπρας και Μαύροι Κύκνοι

Από: EBR

«Θελήσαντες οι Έλληνες να διαβούν τον Αίμον συνέστησαν επιτροπήν Τσάτσον, Βαλβάν και Κρέμων»

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2019 2019

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2019 2019

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Το δίδυμο Μέρκελ-Μακρόν και η χαμένη ευκαιρία της Ευρώπης

Το δίδυμο Μέρκελ-Μακρόν και η χαμένη ευκαιρία της Ευρώπης

Το διατλαντικό χάσμα και τα βήματα που δεν τόλμησε να κάνει η Γερμανίδα Καγκελάριος για να αλλάξει τα δεδομένα. Οι φιλοδοξίες Μακρόν, τα πολιτικά προβλήματα στο Βερολίνο και το μεγάλο λάθος που έγινε το 2018

Οικονομία

Νέα απειλή για τη γερμανική οικονομία

Νέα απειλή για τη γερμανική οικονομία

Υπάρχουν και άλλα ενθαρρυντικά στοιχεία για τη γερμανική οικονομία, αφότου ο δείκτης διευθυντών προμηθειών την Παρασκευή παρουσίασε μια ήπια άνοδο, και αυτό ήταν έκπληξη

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2020. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron