Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Οικονομία

Επενδυτικό σάλπισμα

Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε το συνέδριο που διοργάνωσε ο ΣΕΒ την 23η & 24η Απριλίου 2018 με θέμα: "Σχεδιάζουμε το Μέλλον με Επενδύσεις"

Από: EBR - Δημοσίευση: Δευτέρα, 7 Μαΐου 2018

Η φάση αυτή θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί προ τριετίας και τώρα να βρισκόμαστε στο στάδιο των υλοποιήσεων. Εν πάση περιπτώσει και σήμερα, αν ήθελαν να επιταχύνουν την υλοποίηση παραγωγικών επενδύσεων οι ”αρμόδιοι”, αντί να ανακαλύπτουν την πυρίτιδα, δεν έχουν παρά να εφαρμόσουν την σχετική εργαλειοθήκη που παρουσίασε η Deloitte στο συνέδριο.
Η φάση αυτή θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί προ τριετίας και τώρα να βρισκόμαστε στο στάδιο των υλοποιήσεων. Εν πάση περιπτώσει και σήμερα, αν ήθελαν να επιταχύνουν την υλοποίηση παραγωγικών επενδύσεων οι ”αρμόδιοι”, αντί να ανακαλύπτουν την πυρίτιδα, δεν έχουν παρά να εφαρμόσουν την σχετική εργαλειοθήκη που παρουσίασε η Deloitte στο συνέδριο.

του Κώστα Χριστίδη*

Όπως είπε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, "η έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να γίνει από την ίδια πόρτα που μπήκαμε σε αυτήν. Θα γίνει με επενδυτικά κεφάλαια για νέες παραγωγικές δραστηριότητες και όχι με δανεικά κεφάλαια για εισαγωγή και κατανάλωση. Χρειαζόμαστε συνεπώς μία φιλο-επενδυτική μεταρρυθμιστική στροφή για να διπλασιάσουμε το συντομότερο δυνατόν τις παραγωγικές επενδύσεις και να δημιουργήσουμε ξανά νέες δουλειές και συνθήκες ευημερίας".
     
Ποιός διαφωνεί με την τοποθέτηση αυτή; Κανείς, ούτε καν η κυβέρνηση, η οποία στα λόγια εμφανίζεται από τινος χρόνου υπέρμαχος των επενδύσεων, πλην όμως ελάχιστα πράττει για την προσέλκυση και υλοποίησή τους, σε αρκετές δε περιπτώσεις πράττει τα αντίθετα των απαιτουμένων. 

Εξηγούμαι: Όλοι, λίγο ως πολύ, συγκλίνουν στην διαπίστωση ότι στα επόμενα 5 – 7 χρόνια πρέπει να πραγματοποιηθούν παραγωγικές επενδύσεις της τάξεως των 100 δις ευρώ προκειμένου να καλυφθεί η επενδυτική υστέρηση των τελευταίων ετών, να ενισχυθεί η αναιμική ανάπτυξη και να σταματήσει το brain drain νέων Ελλήνων επιστημόνων. Το θέμα είναι, πώς, με ποιές σχεδιασμένες δράσεις επιτυγχάνεται αυτό;
      
Οι κυβερνητικοί παράγοντες που ομίλησαν στο συνέδριο αναφέρθηκαν στο "ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο" της κυβέρνησης, αόρατο μέχρι στιγμής για τους Έλληνες που θα κληθούν να το υλοποιήσουν, και κάλεσαν τους επιχειρηματικούς φορείς να συμμετάσχουν σε διαβουλεύσεις, στο μέλλον, μετά τις αντίστοιχες συζητήσεις με τους φορείς των δανειστών. Εντυπωσιάζει κατ’ αρχάς η πλήρης έλλειψη της αίσθησης του επείγοντος από τους κυβερνητικούς φορείς. 

Η φάση αυτή θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί προ τριετίας και τώρα να βρισκόμαστε στο στάδιο των υλοποιήσεων. Εν πάση περιπτώσει και σήμερα, αν ήθελαν να επιταχύνουν την υλοποίηση παραγωγικών επενδύσεων οι "αρμόδιοι", αντί να ανακαλύπτουν την πυρίτιδα, δεν έχουν παρά να εφαρμόσουν την σχετική εργαλειοθήκη που παρουσίασε η Deloitte στο συνέδριο. 

Η μελέτη αυτή προσδιορίζει τα εμπόδια που αντιμετωπίζει ένας επενδυτής στην Ελλάδα και την απόκλιση από την μέση απόδοση παγκοσμίως σε βασικές παραμέτρους, θέτει συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιαγράμματα (π.χ. μείωση κατά 35% του χρόνου επίλυσης διοικητικών δικαστικών διαφορών μέχρι το 2020) και παραθέτει πολλές δεκάδες συγκεκριμένων καλών πρακτικών που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες για την επιτάχυνση επενδύσεων. 

Επιπλέον, περιλαμβάνει ολοκληρωμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων ως προς το διοικητικό κόστος και την επενδυτική γραφειοκρατία, την απονομή δικαιοσύνης, την αδειοδότηση εγκαταστάσεων και την φορολογία ενθάρρυνσης επενδύσεων με ιδιαίτερες προβλέψεις για την καινοτομία, την ψηφιακή και την κυκλική οικονομία.
      
Το σχέδιο, επομένως, υπάρχει. Αυτό που απαιτείται είναι μία "ενεργοποίηση αντανακλαστικών επενδυτικής κουλτούρας σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης και δημόσιας διοίκησης αλλά και της ίδιας της κοινωνίας". Απαιτείται ένα ηχηρό σάλπισμα για την πραγματοποίηση παραγωγικών επενδύσεων, που σήμερα αποτελεί πράγματι κορυφαίο πατριωτικό πρόσταγμα!

*Νομικός- Οικονομολόγος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Προτιμότερο ένα πρακτικό παρά ένα επιτελικό κράτος

Από: EBR

H Ελλάδα είναι μια μικρή χωρά αλλά με πολλές ανεκμετάλλευτες δυνατότητες. Μία σχετικά καλή διακυβέρνηση και κυβερνητικά στελέχη με δημιουργικό και πρακτικό μυαλό εύκολα φέρνουν τα κάτω πάνω

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2019 2019

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2019 2019

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Δίκαιη φορολόγηση: η ΕΕ επικαιροποιεί τον κατάλογο των μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας

Δίκαιη φορολόγηση: η ΕΕ επικαιροποιεί τον κατάλογο των μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας

Οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ επικαιροποίησαν σήμερα τον ενωσιακό κατάλογο μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας

Οικονομία

Τα φθηνά χέρια του μέλλοντος

Τα φθηνά  χέρια του μέλλοντος

Οι οικονομολόγοι πρέπει να κοιτάμε τις τσάντες με τα ψώνια των καταναλωτών, να ρωτάμε τον μηχανικό, τον δικηγόρο, τον επαγγελματία τι εισπράττουν και όχι μόνο να αναλύουμε τα οριακά ποσοστά μεταβολών σε οικονομικούς δείκτες

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2020. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron