Edition: International | Greek

Αρχική » Ανάλυση

Έξω πόλεμος μέσα τελετές και πανηγύρεις

Ενώπιον των άθεων, που συγκροτούν τα δύο τρίτα της κυβέρνησης, έγινε ο Αγιασμός στη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων της 83ης ΔΕΘ

Από: EBR - Δημοσίευση: Δημοσίευση: Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2018

μέγεθος [–] [+]
Η πληθώρα των παροχών που ανακοίνωσε ο Α. Τσίπρας σε βάθος τετραετίας, νέο κόλπο αυτό, δεν συγκίνησαν τους ποικιλώνυμους διαδηλωτές, που με την παρουσία τους αποδοκίμασαν  αυτόν την «λαοπρόβλητη» κυβέρνηση του.
Η πληθώρα των παροχών που ανακοίνωσε ο Α. Τσίπρας σε βάθος τετραετίας, νέο κόλπο αυτό, δεν συγκίνησαν τους ποικιλώνυμους διαδηλωτές, που με την παρουσία τους αποδοκίμασαν αυτόν την «λαοπρόβλητη» κυβέρνηση του.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ Ανάλυση

του Τάσου Παπαδόπουλου

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο Α. Τσίπρας και η σύντροφός του, που τον συνόδευε, δεν έκαναν τον σταυρό τους κατά την διάρκεια του Αγιασμού.

Από την άλλη, η εκκλησία καλό θα ήταν να μην χώνει παντού την μύτη της και να κάνει Αγιασμό σε μια εμποροπανήγυρη, που δεν έχει καμιά σχέση με την ανάταση του θρησκευτικού συναισθήματος των πιστών.

Στα σημειολογικά να προσθέσουμε και την παρουσία της νεαράς υφυπουργού Μακεδονίας – Θράκης με κατακόκκινο συνολάκι, που στεκόταν ένα βήμα πιο μπροστά από τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης στη διάρκεια του Αγιασμού. 

Μπορεί ο λόγος της να είναι αδύνατος, όπως τον ακούσαμε από την κομματική ΕΡΤ, αλλά στην προκειμένη περίπτωση το θράσος της περισσεύει.

Τον Α. Τσίπρα προστάτευαν 67 διμοιρίες αστυνομικών, με πάνω από 5.000 άνδρες, στοιχείο αποδεικτικό της δημοτικότητας του κατά τα άλλα λαοπρόβλητου ηγέτη. 

Υπήρχε παράλληλα μια πληθώρα ποικιλόμορφων διαδηλωτών, με κυρίαρχη την παρουσία των ολιγάριθμων ομάδων ακραίων, που έδωσαν το άλλοθι στην εκτεταμένη χρήση χημικών και δακρυγόνων.

Η πληθώρα των παροχών που ανακοίνωσε ο Α. Τσίπρας σε βάθος τετραετίας, νέο κόλπο αυτό, δεν συγκίνησαν τους ποικιλώνυμους διαδηλωτές, που με την παρουσία τους αποδοκίμασαν  αυτόν την «λαοπρόβλητη» κυβέρνηση του.

Τα ευεργετικά μέτρα που ανακοίνωσε ο Α. Τσίπρας εντός της αιθούσης, επιχειρώντας να καπελώσει  τον  Κ. Μητσοτάκη, δεν συνοδεύτηκαν από μια αναγκαία δημοσιονομική αποτύπωση, πράγμα που σημαίνει ότι κανείς δεν μπήκε στον κόπο να τα κοστολογήσει, μια και η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από ενισχυμένη εποπτεία.

Ούτε η  μίμηση του ύφους και του στιλ του Α.Παπανδρέου τον σώζουν, μια και η αντιγραφή είναι ένα κακέκτυπο και δεν συγκινεί πλέον τους εξαπατηθέντες πολλαπλώς πολίτες.

Αλλά και η πρωινή βόλτα Τσίπρα στην ΔΕΘ, χωρίς την παρουσία κοινού, αλλά μόνο με ελεγχόμενη προσέλευση ήταν ένα κακοστημένο  show, που είχε από Ατεντοκούμπο μέχρι νέα τεχνολογία και μηχανήματα ανακύκλωσης made in Greece, την ώρα που σε τουριστικούς προορισμούς, όπως η Κέρκυρα, τα σκουπίδια είναι βουνό κατά μήκος των δρόμων.

Στα μέτρα που εξήγγειλε ο Α. Τσίπρας περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την μείωση του  ΕΝΦΙΑ κατά 30%, ότι είχε πει και ο Κ. Μητσοτάκης, την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των επαγγελματιών κατά 35% και του φόρου επιχειρήσεων σε βάθος μιας τετραετίας, που από το 29% θα κατέβει στο 25%. 

Ακόμη οι αγρότες που συμμετέχουν σε συνεταιρισμούς δεν θα πληρώνουν φόρο επιτηδεύματος. Προανήγγειλε επίσης ότι το 2021 οι συντελεστές του  ΦΠΑ θα κατέβουν από το 24 στο 22% και από το 13 στο 12%. Ζήσε Μάη μου, που λένε, να φας τριφύλλι.

Προανήγγειλε επίσης την επανεργοποίηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την αύξηση του κατώτατου μισθού, την επιδότηση εισφορών των νέων έως 24 ετών και του ενοικίου με 70-200 ευρώ. 

Το θέμα της μείωσης των συντάξεων είναι σε διαβούλευση με του εταίρους-δανειστές,  ενώ για την μείωση του αφορολόγητου ούτε λόγος.

Για την συμφωνία των Πρεσπών κατάπιε την γλώσσα του και  στους διαμαρτυρόμενους έξω που μετ’ εμποδίων έφτασαν στο σημείο της συγκέντρωσης, δεν είχε να πει τίποτα.

Αλλά και η ανάπτυξη, που είναι το ζητούμενο για να πάψει η χώρα να αιμορραγεί με τους 500.000 που έφυγαν για να ξεφύγουν από το φάσμα της ανεργίας, δεν ακούσαμε κάποιο ολοκληρωμένο σχέδιο, ούτε για το πόσοι βολεύτηκαν προσωρινά με τις οκτάμηνες συμβάσεις σε δήμους και ΔΕΚΟ προκειμένου να εμφανιστούν μειωμένοι οι δείκτες ανεργίας.

Στην όλη  αντιπαράθεση ακούμε τον Πρόεδρο της Βουλής να πανηγυρίζει που αποδεσμεύτηκε η χώρα από την υποχρέωση να προσλαμβάνει στο δημόσιο έναν σε κάθε πέντε που αποχωρούν και να επικρίνει τον Κ. Μητσοτάκη, που δεν επικροτεί αυτή την απόφαση να για την πρόσληψη ενός σε κάθε έναν που αποχωρεί.

Αλήθεια στον Ν. Βούτση δεν είπε κανείς ότι η ψηφιακή εποχή που επαγγέλλονται μειώνει δραστικά τις ανάγκες του δημοσίου σε προσωπικό;

Τώρα που ακούσαμε τον Α. Τσίπρα εύλογο είναι να περιμένουμε να δούμε τι θα πει ο Κ. Μητσοτάκης και πως θα απαντήσει, με ανάλογα επιχειρήματα, στα όσα ακούσαμε  στη ΔΕΘ.

Η χώρα για να πετύχει όχι άλματα αλλά μιαν ανάπτυξη ικανή να την βγάλει από τα σημερινά της αδιέξοδα, πρέπει να επικεντρώσει τις προσπάθειές της σε τρεις τομείς.

Ο ένας αφορά την Δημόσια Διοίκηση. Στην εποχή της ψηφιοποίησης να καταργήσουν το χαρτοβασίλειο και τα υπουργεία να μειωθούν δραστικά προκειμένου να εξελιχθούν σε κέντρα σχεδιασμού και παραγωγής πολιτικής, ενώ η Περιφέρεια και οι Δήμοι να αποτελέσουν τον εκτελεστικό βραχίονα της κυβέρνησης.

Δεύτερος μεγάλος ασθενής η Δικαιοσύνη. Όχι από πλευράς των λειτουργών της αλλά εκ του αποτελέσματος, που προκύπτει στη απονομή της δικαιοσύνης. 

Δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι απονέμεται δικαιοσύνη όταν οι δίκη των χρυσαυγητών, διαρκεί πάνω από τέσσερα χρόνια και δεν λέει να τελειώσει και όταν ο καθ' ομολογία δολοφόνος του Παύλου Φύσσα κυκλοφορεί ελεύθερος, μια και πέρασε το δεκαοκτάμηνο της προφυλάκισής του. 

Τέλος η παιδεία που έχει καταντήσει πεδίο βολής, που ασκούνται βρίζοντας ξένοι φαντάροι. 

Οι εξαγγελίες Κ. Γαβρόγλου οδηγούν τον πολύπαθο αυτόν χώρο, πολλά βήματα πίσω. Αυτοί που βγαίνουν κερδισμένοι είναι οι επιχειρήσεις φροντιστηρίων, που εξαγγέλλουν ότι διαθέτουν ανά την Ελλάδα 70 και πλέον συγκροτήματα παραπαιδείας.

Και για να κλείσουμε με την οικονομία που την παρουσιάζουν υγιέστατη, τώρα να κοιταχτούν στον καθρέφτη τους και να απαντήσουν στο ερώτημα, γιατί το δεκαετές ομόλογο βρίσκεται στο απαγορευτικό επιτόκιο του 4,5% και γιατί εξόρκισαν την προστασία της προληπτικής γραμμής.

Επίσης αφού η οικονομία έχει πάρει τα πάνω της, γιατί διατηρούνται για τέταρτη χρονιά τα capital controls, κάτι που συμβαίνει μόνο στη χώρα μας, και δεν υπήρξε κάτι ανάλογο στις υπόλοιπες 18 χώρες της ευρωζώνης. 

Την ίδια ώρα στο μουλωχτό εκχώρησαν δέκα και πλέον χιλιάδες δημόσια κτίρια, πάρκα και οικόπεδα κατ’ απαίτηση των δανειστών στο Υπερταμείο προς … αξιοποίηση.

Τέλος το να αγνοούν προκλητικά την πληθώρα των πολιτών που τους αποδοκιμάζουν για την Συμφωνία των Πρεσπών και που δημοσκοπικά φτάνουν στο 70% που διαφωνούν με την εκχώρηση του γλώσσας και εθνότητας στους Σκοπιανούς, κάτι που στην πράξη ακυρώνει το erga omnes.

Με το αύριο εντελώς αβέβαιο, καλούνται τώρα οι Έλληνες να ξεχωρίσουν την ήρα από το στάχυ…

Ευρώπη

Γιατί οι επενδυτές κρέμονται τώρα από τα χείλη του Μ. Ντράγκι

Οι προσδοκίες για περαιτέρω ποσοτική χαλάρωση στην Ευρώπη και γιατί τα οικονομικά δεδομένα από τις ΗΠΑ... «τρολάρουν» τη Fed. Οι εκτιμήσεις για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης

Οικονομία

British American Tobacco: επενδύσεις 150 εκατομυρίων ευρώ για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Στο επίκεντρο του διεθνούς Συνεδρίου του Economist, οι καινοτόμες επενδύσεις Επόμενης Γενιάς που ανακοίνωσε ένας από τους μεγαλύτερους Ομίλους διεθνώς

Γνώμη

Μεταρρυθμίσεις και τα μάτια σας

Από: Athanase Papandropoulos

Αν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να γράψει ιστορία, υπάρχει τρόπος, που απαιτεί μόνον πολιτικό θάρρος

EURACTIV.com - Feeds

Περιοδικό

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 02/2019 2019

Τρέχον Τεύχος

02/2019 2019

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

All contents © Copyright Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2019. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron :)