Edition: International | Greek

Αρχική » Ευρώπη

Παπαδημούλης: Συμμαχία από Τσίπρα σε Μακρόν για να σταματήσουμε την Ακροδεξιά

Η αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ της συντηρητικής δεξιάς και της ακροδεξιάς θα μπορούσε να αποτελέσει αφύπνιση για τους δημοκράτες, οι οποίοι θα πρέπει να δημιουργήσουν μια ευρεία φιλοευρωπαϊκή συμμαχία, από τον Αλέξη Τσίπρα μέχρι τον Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Από: EBR - Δημοσίευση: Δημοσίευση: Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2018

μέγεθος [–] [+]
«Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο πρόεδρος Μακρόν θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας σύγκλισης, προκειμένου να σχηματιστεί μια πλειοψηφία ικανή να προωθήσει κάποιες ιδέες για τη δημοκρατική εμβάθυνση της ενοποίησης της ΕΕ».
«Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο πρόεδρος Μακρόν θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας σύγκλισης, προκειμένου να σχηματιστεί μια πλειοψηφία ικανή να προωθήσει κάποιες ιδέες για τη δημοκρατική εμβάθυνση της ενοποίησης της ΕΕ».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ Ευρώπη

του Σαράντη Μιχαλόπουλου


Η αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ της συντηρητικής δεξιάς και της ακροδεξιάς θα μπορούσε να αποτελέσει αφύπνιση για τους δημοκράτες, οι οποίοι θα πρέπει να δημιουργήσουν μια ευρεία φιλοευρωπαϊκή συμμαχία, από τον Αλέξη Τσίπρα μέχρι τον Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε στη EURACTIV ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Ξεχάστε τον κανόνα business as usual», τόνισε ο κ. Παπαδημούλης, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στενός σύμμαχος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

«Όλοι οι Ευρωπαίοι δημοκράτες θα πρέπει να σηκωθούμε από τον καναπέ, όπως έγινε με το αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στο Κέμνιτς και να αναζητήσουμε και στην πολιτική και στην κοινωνία τον δρόμο των συγκλίσεων γύρω από κοινούς στόχους», υπογράμμισε ο κ. Παπαδημούλης, αναφερόμενος στις πρόσφατες αντιρατσιστικές διαδηλώσεις στο Χέμνιτς της Ανατολικής Γερμανίας.

«Σε θέματα δημοκρατίας, οι συμμαχίες πρέπει να είναι ευρύτερες, όχι μόνο με Μακρόν αλλά και τους νεοφιλελεύθερους δημοκράτες και με μετριοπαθείς του ΕΛΚ», πρόσθεσε.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής σημείωσε ότι η υποψηφιότητα Βέμπερ για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταδεικνύει μια μετατόπιση του ΕΛΚ πολύ δεξιότερα, κάτι που δεν ευχαριστεί τα μέλη της κεντροδεξιάς.

Παράλληλα, ανέφερε ότι: «Η θερμή υποστήριξη του Βίκτορ Όρμπαν στην υποψηφιότητα του κ. Βέμπερ γεμίζει ανησυχία κάθε Ευρωπαίο δημοκράτη, γιατί ο κ. Όρμπαν δεν είναι μόνο φίλος με τον κ. Βέμπερ, αλλά και με τις πράξεις του κ. Σαλβίνι και με τις ιδέες της κ. Λεπέν».

«Η αίσθηση που έχω είναι οι θερμοί εναγκαλισμοί του κ Όρμπαν με την υποψηφιότητα Βέμπερ δέκα μέρες μετά από την συνάντηση μεταξύ Σαλβίνι και Όρμπαν αναδεικνύει μια επικίνδυνη δυναμική που είναι η προσπάθεια των ακροδεξιών του ENF με την ακροδεξιά εντός ΕΛΚ να προωθήσουν ένα σχέδιο ορμπανοποίησης του ΕΛΚ και διαμόρφωσης μιας νέας πλειοψηφίας σε ευρωσκεπτικιστική και υπερσυντηρητική κατεύθυνση», πρόσθεσε.

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ότι, αναφορικά με τα θέματα που σχετίζονται με την κρίση των προσφύγων, την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης ή την αύξηση της διαφάνειας του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, η φιλοευρωπαϊκή συμμαχία θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ευρύτερη, από τον Τσίπρα μέχρι τον Μακρόν.

«Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο πρόεδρος Μακρόν θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας σύγκλισης, προκειμένου να σχηματιστεί μια πλειοψηφία ικανή να προωθήσει κάποιες ιδέες για τη δημοκρατική εμβάθυνση της ενοποίησης της ΕΕ».

«Τα ναζιστικό και φασιστικό δράμα που πέρασε αυτή η ήπειρος μπορεί να απέχει περίπου 80 χρόνια, αλλά η καμπάνα της ιστορίας χτυπάει δυνατά και θα είμαστε κουφοί εάν δεν την ακούσουμε», πρόσθεσε.

Κοινωνικά θέματα

Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά στα κοινωνικά ζητήματα, όπως η αλλαγή του μίγματος πολιτικής της λιτότητας και των νεοφιλελεύθερων συνταγών με μια πιο κοινωνική και αναπτυξιακή ατζέντα για την οικονομία, ο κ. Παπαδημούλης δήλωσε ότι το εύρος συνεργασίας θα είναι στενότερο, με επίκεντρο τις τρεις πολιτικές οικογένειες: την Αριστερά, τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους.

Ωστόσο, για να συμβεί αυτό, όλες αυτές οι ομάδες πρέπει να κάνουν έμπρακτα βήματα αλλαγών. Η Σοσιαλδημοκρατία πρέπει να καταστεί «πιο ριζοσπαστική» απέναντι στις νεοφιλελεύθερες επιλογές, επειδή η «υποταγή της έχει δημιουργήσει σε πολλές χώρες μεγάλες ήττες και υπαρξιακά διλήμματα».

Για τα αριστερά κόμματα, σημείωσε ότι πρέπει να καταστήσουν σαφέστερη την ευρωπαϊκή στρατηγική τους και να ανοίξουν ευρύτερες συμμαχίες ικανές να δημιουργήσουν πλειοψηφίες που να κερδίζουν.

«Οι Πράσινοι πρέπει να ανακτήσουν εκ νέου τον χαμένο ριζοσπαστισμό τους, διότι  το τελευταίο διάστημα σε ορισμένα κράτη μέλη επέλεξαν μια τεχνοκρατική κεντροποίηση».

Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Παπαδημούλης εξήγησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εδραιωθεί στρατηγικά ως δύναμη που εκφράζει τις δυνάμεις όχι μόνο της αριστεράς, αλλά και της κεντροαριστεράς.

Επιπλέον, επεσήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ ακολούθησε τη ρητορική της Νέας Δημοκρατίας, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα χαμηλό και μονοψήφιο ποσοστό στις επόμενες εκλογές.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής συναντήθηκε με τον πρόεδρο του S&D, Ούντο Μπούλμαν και, σύμφωνα με πληροφορίες των ΜΜΕ, συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία των «προοδευτικών δυνάμεων».

Σε συνέντευξή του στη EURACTIV τον περασμένο Μάιο, ο επικεφαλής του S&D ήταν ιδιαίτερα επικριτικός με το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι όλες οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ελλάδα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους, για να οδηγήσουν τη χώρα στην εποχή μετά την κρίση.

Τέλος, ο κ. Παπαδημούλης σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια των Ευρωεκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει τα ανοίγματά του προς το χώρο της κεντροαριστεράς και του δημοκρατικού κέντρου.

«Πιστεύουμε ότι η πλειοψηφία στην αριστερά, την κεντροαριστερά και το δημοκρατικό κέντρο πρέπει να εκφράζεται τόσο σε πολιτικό όσο και σε κυβερνητικό επίπεδο», κατέληξε.

*Αναδημοσίευση από EurActiv.gr

Ευρώπη

Η Ευρωζώνη και η ανάγκη για ρευστότητα στο σύστημα

O αντιπρόεδρος της Morgan Stanley, Reza Moghadam, έγραψε πρόσφατα άρθρο στους Financial Times τονίζοντας ότι η Ευρωζώνη χρειάζεται πάλι πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Οικονομία

Αντιστροφή της οικονομικής πορείας

Το εργατικό δυναμικό έχει συρρικνωθεί και λόγω της μετανάστευσης στο εξωτερικό και ποιοτικά, γιατί έχει γίνει στα πιο μορφωμένα κομμάτια του εργατικού δυναμικού. Αυτά είναι προβλήματα που θα μείνουν για κάποια χρόνια

Γνώμη

Οι ελίτ τους μάραναν

Από: Athanase Papandropoulos

Αυτοί που έμαθαν την κοινωνία να πιστεύει στο μάτιασμα και στην ομφαλοσκόπηση ενώ παραμένει αγράμματη, σήμερα την οδηγούν και στο βαθύ περιθώριο της ιστορίας

EURACTIV.com - Feeds

Περιοδικό

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 4/2018 2018

Τρέχον Τεύχος

4/2018 2018

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

All contents © Copyright Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2019. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron :)