Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Μάνατζμεντ

Για μια Αθήνα της ανάπτυξης

Κατά το πρότυπο της Νέας Υόρκης, η ελληνική πρωτεύουσα μπορεί να μετατραπεί σε διεθνή πόλο τεχνολογίας, τουρισμού και αναψυχής επιστημόνων από όλον τον κόσμο

Από: EBR - Δημοσίευση: Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2018

Το πρόγραμμα START-UP NY βοηθά τις νέες και επεκτεινόμενες επιχειρήσεις τεχνολογίας, μέσω επιθετικών φορολογικών κινήτρων και καινοτόμων ακαδημαϊκών συνεργασιών.
Το πρόγραμμα START-UP NY βοηθά τις νέες και επεκτεινόμενες επιχειρήσεις τεχνολογίας, μέσω επιθετικών φορολογικών κινήτρων και καινοτόμων ακαδημαϊκών συνεργασιών.

του Αχιλλέα Γραβάνη*


Η Νέα Υόρκη είναι μία πόλη με κορυφαίο διεθνές όνομα στην οικονομία. 

Φιλοξενεί το αμερικανικό Χρηματιστήριο, μεγάλες διεθνείς επιχειρήσεις και τα κεντρικά τους γραφεία. 

Είναι μία πυκνά κτισμένη πόλη, με το κόστος της γης και της στέγης από τα υψηλότερα διεθνώς. 

Και όμως, αυτή η οικονομικά ισχυρή πόλη προωθεί μία κολοσσιαία προσπάθεια να προσελκύσει τις μικρές καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις έντασης γνώσης (spin-offs, start-ups). 

Το πρόγραμμα START-UP NY βοηθά τις νέες και επεκτεινόμενες επιχειρήσεις τεχνολογίας, μέσω επιθετικών φορολογικών κινήτρων και καινοτόμων ακαδημαϊκών συνεργασιών. 

Προσφέρει στις νέες και επεκτεινόμενες επιχειρήσεις καινοτομίας την ευκαιρία να λειτουργούν χωρίς να πληρώνουν φόρους για 10 χρόνια, κοντά ή και μέσα στα πανεπιστήμια ή στα κολλέγια ή τις πανεπιστημιουπόλεις της ευρύτερης περιοχής της Νέας Υόρκης. 

Η συνεργασία με αυτά τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα δίνει στις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις άμεση πρόσβαση σε προηγμένα ερευνητικά εργαστήρια, σε καινοτόμες επιστημονικές ιδέες και σε κορυφαίους εμπειρογνώμονες σε βασικούς κλάδους της τεχνολογίας, όπως η πληροφορική, η βιοτεχνολογία και τα νέα υλικά.

Για να συμμετάσχει στην START-UP NY μία εταιρεία που ενδιαφέρεται να δραστηριοποιηθεί στην Νέα Υόρκη, πρέπει να πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

*Να είναι μία νέα ή μία προϋπάρχουσα επιχείρηση στην περιοχή της Νέας Υόρκης. 

*Να είναι μία εταιρεία που μεταφέρεται ή επεκτείνεται εντός της πόλης.

*Να έχει επιστημονικούς εταίρους και συνεργάτες σε κολλέγια ή πανεπιστήμια της πόλης.

*Να προωθεί την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και να συμβάλλει στην εν γένει οικονομική ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.

Δύο μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες ακινήτων έχουν ανακοινώσει τα σχέδιά τους για να δημιουργήσουν στην δυτική πλευρά του Μανχάτταν χώρο κατ’ αρχάς 100.000 τ. μ. εγκατάστασης εργαστηρίων βιοτεχνολογίας και πληροφορικής. 

Οι δύο κατασκευαστικές εταιρείες έχουν αποφασίσει να επενδύσουν 20 εκατ. δολλάρια για την διαμόρφωση του χώρου και έχουν ανακοινώσει ότι θα χρεώνουν ελάχιστα δολλάρια ανά τετραγωνικό μέτρο ως ενοίκιο –δηλαδή, σε πολύ χαμηλή τιμή για τα πανάκριβα δεδομένα της Νέας Υόρκης. 

Η διαφορά κόστους στέγης θα καλύπτεται με την συμμετοχή τους ως μετόχων στις νέες καινοτόμες εταιρείες.

Η Αθήνα θα μπορούσε να μιμηθεί αυτή την προσπάθεια. Έχει σημαντικά ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, με εξαιρετικούς επιστήμονες. 

Έχει, σε αντίθεση με την Νέα Υόρκη, και μετά την κρίση φτηνό και άνετο χώρο για την κατασκευή υποδομών στέγασης των καινοτόμων επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση ας προχωρήσει στην πλήρη απαλλαγή φόρων και στην επιδότηση ενοικίου ή αγοράς των εγκαταστάσεων. 

Αυτή η πολιτική της θα υποστηρίξει πολλαπλασιαστικά την πρόσφατη απόφασή της για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ με 397 εκατ. ευρώ (υπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας, Πρόγραμμα Ερευνώ-Καινοτομώ) της σύμπραξης των ελληνικών καινοτόμων επιχειρήσεων και ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τα εγχώρια και διεθνή Venture Capitals που χρηματοδοτεί, τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα με τα κληροδοτήματα και την περιουσία τους, οι εγχώριες εταιρείες φαρμάκων, διατροφής, πληροφορικής, ναυτιλίας, τουρισμού, θα ήταν πιθανοί σοβαροί χρηματοδότες και επενδυτές του εγχειρήματος START-UP ΑΘΗΝΑ. 

Η πόλη έχει δυνατότητες να μετατραπεί σε έναν διεθνή πόλο (hub) τεχνολογίας, τουρισμού και αναψυχής επιστημόνων από όλον τον κόσμο.

*Καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Η πρόκληση της επανεκκίνησης

Από: EBR

Η πανδημία δημιουργεί τεράστιες προκλήσεις τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας σε συνθήκες που προοιωνίζονται εξαιρετικά δύσκολες

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 01/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

01/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Καλοκαιρινές διακοπές: το ΕΚ ζητά μεγαλύτερη σαφήνεια για τον τουρισμό εν μέσω κρίσης

Καλοκαιρινές διακοπές: το ΕΚ ζητά μεγαλύτερη σαφήνεια για τον τουρισμό εν μέσω κρίσης

Οι ευρωβουλευτές υποδέχτηκαν θετικά το πακέτο της Επιτροπής για τις μεταφορές και τον τουρισμό, ωστόσο πολλοί επεσήμαναν ότι χρειάζονται περισσότερες πρωτοβουλίες και οικονομική στήριξη

Οικονομία

Ανάλυση: Πρέπει να πανηγυρίζουμε για τα 750 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης;

Ανάλυση: Πρέπει να πανηγυρίζουμε για τα 750 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ένα φιλόδοξο σχέδιο, που όμως έχει να περάσει αρκετές δοκιμασίες μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2020. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron