Edition: International | Greek

Αρχική » Ευρώπη

Έτινγκερ: Τα κράτη μέλη να ασκήσουν πιέσεις για έναν πιο φιλόδοξο προϋπολογισμό

Σουηδία, Δανία, Ολλανδία, Αυστρία, Γερμανία, Φινλανδία …. Ο αρμόδιος για τον προϋπολογισμό Επίτροπος της ΕΕ, Günter Oettinger, δεν δίστασε να επιπλήξει τις χώρες που διστάζουν να αυξήσουν τη συνεισφορά τους στον επόμενο επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ

Από: EBR - Δημοσίευση: Δημοσίευση: Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2018

μέγεθος [–] [+]
Δεδομένου ότι υπάρχουν νέες μακροπρόθεσμες προτεραιότητες για την ασφάλεια, την άμυνα και τη μετανάστευση, πρέπει να γίνουν περικοπές, ιδίως στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (5%) και την Πολιτική Συνοχής (7%), εξήγησε.
Δεδομένου ότι υπάρχουν νέες μακροπρόθεσμες προτεραιότητες για την ασφάλεια, την άμυνα και τη μετανάστευση, πρέπει να γίνουν περικοπές, ιδίως στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (5%) και την Πολιτική Συνοχής (7%), εξήγησε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ Ευρώπη

by Beatriz Rios

Μετάφραση: Ειρήνη Σωτηροπούλου

Σουηδία, Δανία, Ολλανδία, Αυστρία, Γερμανία, Φινλανδία …. Ο αρμόδιος για τον προϋπολογισμό Επίτροπος της ΕΕ, Günter Oettinger, δεν δίστασε να επιπλήξει τις χώρες που διστάζουν να αυξήσουν τη συνεισφορά τους στον επόμενο επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ.

Οι διαπραγματεύσεις για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ) της ΕΕ πρόκειται να ξεκινήσουν – μια διαδικασία που τελικά θα καθορίσει το σχήμα και το μέγεθος των οικονομικών της ΕΕ για το 2021-2027.

«Δεν πραγματοποιώ αυτές τις περικοπές, γιατί θέλω ή γιατί δεν μου αρέσουν αυτά τα προγράμματα», δήλωσε ο Επίτροπος Oettinger, αλλά επειδή ορισμένα κράτη μέλη δεν είναι διατεθειμένα να αυξήσουν τις εθνικές συνεισφορές τους.

Ο κ. Oettinger προέβη σε αυτή τη δήλωση ως απάντηση στις κατηγορίες της ΕΟΚΕ που αφορούσαν στο ότι το σχέδιο της Επιτροπής για το επόμενο ΠΔΠ στερείται φιλοδοξίας. 

Ο Γερμανός Επίτροπος ισχυρίστηκε ότι έπρεπε να καταθέσει μια ρεαλιστική πρόταση, για να εξασφαλίσει την έγκριση των 27 κρατών μελών. Ωστόσο, επέμεινε ότι το τρέχον σχέδιο συνιστά απλώς ένα «σημείο εκκίνησης» για τις διαπραγματεύσεις.

«Δράττομαι της ευκαιρίας να πω ότι οι περικοπές δεν αποτελούν μια πορεία προς το μέλλον», υπογράμμισε ο εισηγητής της ΕΟΚΕ για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, Javier Doz, ζητώντας από τον κ. Oettinger να πείσει τα κράτη μέλη ότι «δεν θα πρέπει να προβούμε σε περικοπές του προϋπολογισμού, για να πληρώσουμε το κόστος του Brexit».

Η Κομισιόν πρότεινε ένα ανώτατο όριο 1,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ στο πρόγραμμά της για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό, που αντιστοιχεί στο 1,14% περίπου του ΑΕΠ της ΕΕ.

Παρόλα αυτά, η ΕΕ θα μείνει με ένα χάσμα από 10 έως 12 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, σημείωσε ο κ. Oettinger. 

Δεδομένου ότι υπάρχουν νέες μακροπρόθεσμες προτεραιότητες για την ασφάλεια, την άμυνα και τη μετανάστευση, πρέπει να γίνουν περικοπές, ιδίως στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (5%) και την Πολιτική Συνοχής (7%), εξήγησε.

Η Αυστρία, η Ολλανδία, η Σουηδία και η Δανία αντιτάχθηκαν εμφανώς στη διατήρηση του τρέχοντος μεγέθους του προϋπολογισμού της ΕΕ μετά το Brexit.

Οι πρωθυπουργοί της Δανίας και της Ολλανδίας, Lars Løkke Rasmussen και Mark Rutte, αντίστοιχα υποστήριξαν ότι «μια μικρότερη ΕΕ θα πρέπει να σημαίνει μικρότερο προϋπολογισμό».

Ο Αυστριακός Καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, δήλωσε τον Μάιο ότι η πρόταση της Επιτροπής «δεν ήταν αποδεκτή» ούτε για τη Βιέννη.

«Όσοι επιθυμούν έναν μεγαλύτερο προϋπολογισμό θα πρέπει να ασκήσουν πίεση στα κράτη μέλη γι’ αυτό», προειδοποίησε ο Επίτροπος Oettinger, λέγοντας ότι χωρίς περικοπές, η πρότασή του θα είχε απορριφθεί αμέσως από τις χώρες της ΕΕ.

«Πρέπει να ασκήσετε πιέσεις για κάτι πιο φιλόδοξο στον προϋπολογισμό. Αυτό θα με βοηθούσε πάρα πολύ», πρόσθεσε.

Τα μέλη της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής υπενθύμισαν ότι η αύξηση των «ιδίων πόρων» μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση για τις περικοπές, όπως τόνισε και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος συμφώνησε, αλλά επέκρινε και πάλι τα κράτη μέλη για την παρεμπόδιση αυτών των προτάσεων, αναφέροντας ως παράδειγμα τον ψηφιακό φόρο. Η Επιτροπή πρότεινε τον Μάρτιο να επιβάλει εισφορά 3% για τα ψηφιακά έσοδα των τεχνολογικών κολοσσών, όπως η Google και το Facebook, μια πρόταση που προκάλεσε την αντίδραση της Ιρλανδίας και της Γερμανίας.

«Είναι απαραίτητο να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για αυτή συζήτηση», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στη Βιέννη.

Ο κ. Oettinger και οι εκπρόσωποι της ΕΟΚΕ συμφώνησαν ότι η επίτευξη συμβιβασμού για τον επόμενο επταετή προϋπολογισμό πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου 2019 θα στείλει ένα σημαντικό μήνυμα στους πολίτες της ΕΕ.

«Θα σας παρακαλούσα να με βοηθήσετε ώστε το ΠΔΠ να καταστεί προτεραιότητα», τόνισε ο Επίτροπος, έτσι ώστε τα κράτη μέλη να το εγκρίνουν το συντομότερο δυνατόν, διασφαλίζοντας την ομαλή μετάβαση μεταξύ των περιόδων προγραμματισμού.

*Αναδημοσίευση από Euractiv.gr

Ευρώπη

Διακύβευμα των ευρωεκλογών η μάχη για τη μεσαία τάξη

Σε δύο μέρες από σήμερα εκλέγουμε 21 ευρωβουλευτές για την εκπροσώπησή μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Οικονομία

Μια Ανορθόδοξη Οικονομία

"Δεν με ενδιαφέρει φίλε πόσο αυξάνεται το ΑΕΠ", μου είπε πρόσφατα ένας συμπολίτης μας εξηγώντας ότι αυτός πολύ απλά δεν βλέπει να αυξάνεται το εισόδημα του ούτε καν οριακά

Γνώμη

Ακροδεξιά ατοπήματα

Από: Athanase Papandropoulos

Οι διάφορες «σωτήρες» των λαών της Ευρώπης, είναι βουτηγμένοι μέσα στην ξεφτίλα και τη διαπλοκή

EURACTIV.com - Feeds

Περιοδικό

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 1/2019 2019

Τρέχον Τεύχος

1/2019 2019

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

All contents © Copyright Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2019. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron :)