Edition: International | Greek

Αρχική » Οικονομία

Σκέψεις σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ και τις διαγραφόμενες προοπτικές

Ακούσαμε τις προηγούμενες μέρες κάποιες εξαγγελίες σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ και διαγραφόμενες αλλαγές

Από: EBR - Δημοσίευση: Δημοσίευση: Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2018

μέγεθος [–] [+]
Ακόμη δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η είσπραξη σταθερού ποσού 2,65 δις ετησίως για τον ΕΝΦΙΑ, ενώ υπάρχει κατά κανόνα, μείωση της αξίας των ακινήτων όλης της χώρας ιδίως τα προηγούμενα έτη, σημαίνει ότι η περιουσία όλων των πολιτών κάθε χρόνο φορολογείται περισσότερο, αφού μειώνεται η αξία της περιουσίας και ο φόρος μένει σταθερός.
Ακόμη δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η είσπραξη σταθερού ποσού 2,65 δις ετησίως για τον ΕΝΦΙΑ, ενώ υπάρχει κατά κανόνα, μείωση της αξίας των ακινήτων όλης της χώρας ιδίως τα προηγούμενα έτη, σημαίνει ότι η περιουσία όλων των πολιτών κάθε χρόνο φορολογείται περισσότερο, αφού μειώνεται η αξία της περιουσίας και ο φόρος μένει σταθερός.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ Οικονομία

του Μπάμπη Χαραλαμπόπουλου*

Ακούσαμε τις προηγούμενες μέρες κάποιες εξαγγελίες σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ και διαγραφόμενες αλλαγές.

Θα επιθυμούσαμε να σημειώσουμε τα ακόλουθα:

1) Ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να επιβάλλεται στην αξία όλης της ακίνητης περιουσίας που κάποιος κατέχει.

2) Μπορεί να λαμβάνεται μέριμνα για  μικρό συντελεστή φορολογίας όταν η αξία της ιδιοκτησίας είναι πολύ μικρή.

3) Καλό είναι να υπάρχουν κλιμάκια αξίας περιουσίας  όπου ο συντελεστής φορολογίας θα αυξάνεται σταδιακά με μικρές κλιμακώσεις.

4) Ακίνητα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται θα πρέπει να μη επιβαρύνονται η να έχουν σημαντική έκπτωση στη φορολογία.

5) Τα ανοικτά καταστήματα σε περιοχές με εμπορικότητα θα πρέπει να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ σύμφωνα με την αξία τους και όχι σαν να είναι γραφεία ή διαμερίσματα σε όροφο της ίδιας οικοδομής (δηλαδή πρέπει να μπει στο λογαριασμό και κάποιος ορθός και επικαιροποιημένος συντελεστής εμπορικότητας).

6) Πρέπει ακόμη να ληφθεί μέριμνα ώστε να επεκταθούν οι συντελεστές παλαιότητας και για ηλικίες (παλαιότητες) οικοδομών άνω των 26 ετών.

Ακόμη δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η είσπραξη σταθερού ποσού 2,65 δις ετησίως για τον ΕΝΦΙΑ, ενώ υπάρχει κατά κανόνα, μείωση της αξίας των ακινήτων όλης της χώρας (βλ. στοιχεία της τράπεζας της Ελλάδος) ιδίως τα προηγούμενα έτη, σημαίνει ότι η περιουσία όλων των πολιτών κάθε χρόνο φορολογείται περισσότερο, αφού μειώνεται η αξία της περιουσίας και ο φόρος μένει σταθερός.

Άρα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρέπει να βελτιωθούν με τέτοιες αλλαγές που να παίρνουν υπόψη, μεταξύ άλλων και τα πιο πάνω αναφερόμενα αλλά κυρίως να αποβλέπουν στην ετήσια είσπραξη ποσού κάτω από τα 1,8 δις €.

*Επιστημονικός Σύμβουλος SOLUM Property Solutions, τ. Ορκωτός εκτιμητής και Πρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής

Ευρώπη

Η Ευρώπη προετοιμάζεται για τριπλό εμπορικό σοκ

Εν μέσω των διασταυρούμενων εμπορικών πυρών ΗΠΑ-Κίνας η ΕΕ, την ώρα που έχει να αντιμετωπίσει άλλα, εξίσου σημαντικά ζητήματα, όπως το ενδεχόμενο άτακτου Brexit. Η στάση της Γερμανίας και τι μπορεί να θωρακίσει τη Γηραιά Ηπειρο

Οικονομία

Αυτές είναι οι πιο καινοτόμες οικονομίες του κόσμου

Η Ελβετία για ακόμη μια φορά κατέχει την πρώτη θέση στον πρόσφατο Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας - έναν τίτλο που κατέχει από το 2011

Γνώμη

Το γερμανικό «λαχάνιασμα»

Από: Athanase Papandropoulos

Οι γερμανικές εξαγωγές υποχωρούν, η βιομηχανική παραγωγή είναι στάσιμη, οι επιχειρήσεις ανησυχούν και ο λαϊκισμός παραμονεύει στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

EURACTIV.com - Feeds

Περιοδικό

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 02/2019 2019

Τρέχον Τεύχος

02/2019 2019

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

All contents © Copyright Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2019. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron :)