Edition: International | Greek

Αρχική » Γνώμη

Η επερχόμενη αποδυνάμωση της οικονομίας στην Ευρωζώνη και το Brexit…

Την προηγουμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί με επικίνδυνους ρυθμούς τα επόμενα χρόνια

Από: N. Peter Kramer, EU correspondent - Δημοσίευση: Δημοσίευση: Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2018

μέγεθος [–] [+]
Η πρόβλεψη για την Ευρωζώνη δείχνει ότι για το 2018 ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα κυμανθεί στο 2,1 %, χαμηλότερα από το 2,4 % του 2017, που ήταν και το καλύτερο έτος της δεκαετίας για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη
Η πρόβλεψη για την Ευρωζώνη δείχνει ότι για το 2018 ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα κυμανθεί στο 2,1 %, χαμηλότερα από το 2,4 % του 2017, που ήταν και το καλύτερο έτος της δεκαετίας για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ Γνώμη

Του N. Peter Kramer

Την προηγουμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί με επικίνδυνους ρυθμούς τα επόμενα χρόνια. Η δυσάρεστη αυτή είδηση δεν έχει γίνει πρωτοσέλιδο, μιας και το Ευρωπαϊκό Όνειρο πρέπει να κρατηθεί ζωντανό τόσο από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς όσο και από τα εξαρτώμενα ΜΜΕ.

Η πρόβλεψη για την Ευρωζώνη δείχνει ότι για το 2018 ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα κυμανθεί στο 2,1 %, χαμηλότερα από το 2,4 % του 2017, που ήταν και το καλύτερο έτος της δεκαετίας για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.

Για το 2019, προβλέπεται ανάπτυξη κατά 2 %, ενώ για τον επόμενο χρόνο, το 2020, μια περαιτέρω επιβράδυνση της τάξης του 1,7 %. Πρακτικά, τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί ότι οι προβλέψεις της Επιτροπής είναι υψηλότερες απ’ ότι είναι τελικά στην πραγματικότητα. Και αυτό αποτελεί σοβαρό λόγο ανησυχίας.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, κύρια απειλή για την Ευρωζώνη, αποτελεί η ραγδαία ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ από τις αρχές του 2017, όταν και ο Ντόναλντ Τραμπ ανέλαβε την Προεδρία. Η μείωση δε των φόρων και η αύξηση των κρατικών δαπανών ανάγκασαν την US Federal Reserve (την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ) να αυξήσει το βασικό επιτόκιο πέραν του αναμενόμενου.

Παράλληλα, η ΕΕ εξέφρασε την ανησυχία ότι η διευρυνόμενη αμερικανική οικονομία θα απορροφήσει περισσότερες εισαγωγές, αυξάνοντας το εμπορικό έλλειμμα της χώρας και προκαλώντας νέες αυξήσεις των δασμών. Αλλά μην ξαφνιαστείτε αν η αμερικανική κυβέρνηση δεν εντυπωσιαστεί από ένα τέτοιο σχόλιο προερχόμενο από τις "Βρυξέλλες"

Ένα επιπλεόν πλήγμα για την οικονομία θα αποτελούσε ένα σκληρό Brexit, γεγονός που παρουσιάζεται ολοένα και περισσότερο πιθανό να συμβεί. Ο αλαζόνας διαπραγματευτής Barnier δεν χάνει ευκαιρία να χλευάζει τους Βρετανούς ομόλογους του, συμπεριλαμβανομένης και της Βρετανίδας Πρωθυπουργού, Theresa May. Και αυτό γιατί στις σκέψεις του κυριαρχεί η αντίληψη ότι το Brexit θα αποτελέσει μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα για την Βρετανία παρά για την ΕΕ.

Ακόμη όμως και εάν ένα σκληρό Brexit γίνει τελικά πράξη, δεν σημαίνει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης, όντας ήδη σε καθοδική πορεία, θα αποφύγει τις «αναταράξεις».

Θα ήταν λοιπόν προτιμότερο για τους ηγέτες της ΕΕ να εστιάσουν περισσότερο στις επιπτώσεις που θα προκαλέσει το Brexit σε βάρος των οικονομιών των κρατών-μελών της, παρά να ανησυχούν για το πώς οι Ευρωκράτες των Βρυξελλών θα απαιτήσουν εκδίκηση για το Brexit.

Είναι προφανές ότι οι οικονομίες του Βελγίου, της Ολλανδίας και της Ιρλανδίας θα υποστούν τα σοβαρότερα πλήγματα ενός σκληρού Brexit, παράλληλα όμως τις επιπτώσεις θα βιώσουν τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία.

Όπως και να έχει, η ώρα της αλήθειας πλησιάζει…

Ευρώπη

Διακύβευμα των ευρωεκλογών η μάχη για τη μεσαία τάξη

Σε δύο μέρες από σήμερα εκλέγουμε 21 ευρωβουλευτές για την εκπροσώπησή μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Οικονομία

Μια Ανορθόδοξη Οικονομία

"Δεν με ενδιαφέρει φίλε πόσο αυξάνεται το ΑΕΠ", μου είπε πρόσφατα ένας συμπολίτης μας εξηγώντας ότι αυτός πολύ απλά δεν βλέπει να αυξάνεται το εισόδημα του ούτε καν οριακά

Γνώμη

Ακροδεξιά ατοπήματα

Από: Athanase Papandropoulos

Οι διάφορες «σωτήρες» των λαών της Ευρώπης, είναι βουτηγμένοι μέσα στην ξεφτίλα και τη διαπλοκή

EURACTIV.com - Feeds

Περιοδικό

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 1/2019 2019

Τρέχον Τεύχος

1/2019 2019

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

All contents © Copyright Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2019. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron :)