Edition: International | Greek

Αρχική » Γνώμη

Ανάγκη πολιτικών συνθέσεων

Υψηλού συμβολισμού ήταν η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στον εορτασμό της επετείου για την ανατίναξη της γέφυρας Γοργοποτάμου από δυνάμεις του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ. Ορθό και το μήνυμα που έστειλε δηλώνοντας ότι ‘’μόνο ενωμένοι και με τις σωστές επιλογές νικάμε και προχωράμε μπροστά’’

Από: EBR - Δημοσίευση: Δημοσίευση: Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2018

μέγεθος [–] [+]
Μία μεγάλη πολιτική παράταξη, όπως είναι η Νέα Δημοκρατία, πρέπει, προφανώς, να διατηρεί αναλλοίωτο τον πυρήνα των ιδεολογικών της αρχών και να προσαρμόζει επιμέρους προγραμματικές εξαγγελίες και πολιτικές στις ραγδαία μεταβαλλόμενες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες, χωρίς, βεβαίως, να απεμπολεί τις βασικές της αξίες
Μία μεγάλη πολιτική παράταξη, όπως είναι η Νέα Δημοκρατία, πρέπει, προφανώς, να διατηρεί αναλλοίωτο τον πυρήνα των ιδεολογικών της αρχών και να προσαρμόζει επιμέρους προγραμματικές εξαγγελίες και πολιτικές στις ραγδαία μεταβαλλόμενες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες, χωρίς, βεβαίως, να απεμπολεί τις βασικές της αξίες

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ Γνώμη

Του Κώστα Χριστίδη*

Υψηλού συμβολισμού ήταν η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στον εορτασμό της επετείου για την ανατίναξη της γέφυρας Γοργοποτάμου από δυνάμεις του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ. Ορθό και το μήνυμα που έστειλε δηλώνοντας ότι ‘’μόνο ενωμένοι και με τις σωστές επιλογές νικάμε και προχωράμε μπροστά’’. 

Ανάλογου περιεχομένου και η δήλωση του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος Κώστα Μπακογιάννη : ‘’Μακριά από το ‘’εμείς ή εσείς’’ ή, χειρότερα, από το ‘’εμείς ή κανείς’’, έχουμε σήμερα την δυνατότητα να ανεβάσουμε την δημοκρατία μας ψηλότερα’’.

        Μία μεγάλη πολιτική παράταξη, όπως είναι η Νέα Δημοκρατία, πρέπει, προφανώς, να διατηρεί αναλλοίωτο τον πυρήνα των ιδεολογικών της αρχών και να προσαρμόζει επιμέρους προγραμματικές εξαγγελίες και πολιτικές στις ραγδαία μεταβαλλόμενες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες, χωρίς, βεβαίως, να απεμπολεί τις βασικές της αξίες. 

Ιδιαίτερης σημασίας, στο πλαίσιο αυτό, είναι η προσπάθεια σύνθεσης των θεμελιωδών αρχών του φιλελευθερισμού (μεγιστοποίηση πολιτικής, ατομικής και οικονομικής ελευθερίας, υπεράσπιση των ατομικών δικαιωμάτων, ύπαρξη θεσμών που αναθέτουν στο κράτος το μονοπώλιο της έννομης βίας με ταυτόχρονο περιορισμό του μέσω συνταγματικών ρυθμίσεων και κανόνων ίσης και βέβαιης εφαρμογής έναντι πάντων, κυβερνώντων και κυβερνωμένων) με τα θεμελιώδη προστάγματα του συντηρητισμού (ιδέα του έθνους, κεντρικός ρόλος της ορθόδοξης χριστιανικής θρησκείας ως συστατικού στοιχείου της ελληνικής ταυτότητας, διατήρηση όσων παραδόσεων απέδειξαν την αξία τους κατά την ιστορική διαδρομή).

 Σε αυτά τα θέματα (αναφερόμενα ενδεικτικώς) δεν χωρεί εφαρμογή κάποιου ‘’φιλελευθερόμετρου’’ ή ‘’συντηρητικόμετρου’’. Η απόλυτη ιδεολογική καθαρότητα προσιδιάζει σε κομματικούς σχηματισμούς διαμαρτυρίας, καταδικασμένους να παραμείνουν ‘’γκρουπούσκουλα’’ στα δύο άκρα του πολιτικού φάσματος και όχι σε κόμματα εξουσίας.

        Κατά κανόνα, το εκάστοτε εκλογικό αποτέλεσμα - και, ασφαλώς, και αυτό των επόμενων, κρισιμότατων, ελληνικών βουλευτικών εκλογών – καθορίζεται από τους μετακινούμενους ψηφοφόρους (swinging voters), οι οποίοι έχουν λιγότερο συμπαγείς και περισσότερο μετριοπαθείς θέσεις, συγκλίνοντας προς το λεγόμενο πολιτικό κέντρο, σε αντίθεση με τους ιδεοληπτικούς υποστηρικτές ακραίων αντιλήψεων, καταδικασμένων να μένουν στο περιθώριο. Οι ανωτέρω σκέψεις δεν σημαίνουν υποστολή του ιδεολογικού αγώνα, ο οποίος, ωστόσο, πρέπει να διεξάγεται χωρίς προσωπικές επιθέσεις, δημαγωγία, ύβρεις ή βιαιότητες.

 Το ακριβώς αντίθετο, δηλ. από την πρωτοφανώς πολωτική πολιτική που ακολουθεί ο Σύριζα και προσωπικώς ο κ. Τσίπρας. Η ιδεολογία, άλλωστε, όσων γαλουχήθηκαν στην ΚΝΕ, όσο και αν εσχάτως προσπαθούν ανεπιτυχώς να ενδυθούν την λεοντή του σοσιαλδημοκράτη, βασίζεται στην διχαστική πάλη των τάξεων. Σήμερα επιδιώκουν ‘’να ξεμπερδεύουν με το παλιό’’, επιχειρούν κακότεχνες διακρίσεις μεταξύ ‘’ηθικών’’ και ‘’διεφθαρμένων’’, ‘’πλούσιων’’ και ‘’φτωχών’’, κλπ. Ομολογημένος άμεσος πολιτικός στόχος τους είναι   ‘’να βάλουν κάποιους στην φυλακή, αν θέλουν να κερδίσουν τις εκλογές’’.

        Ο κ. Μητσοτάκης, επιδεικνύοντας αυξημένα πολιτικά αντανακλαστικά, κατόρθωσε να υπερπηδήσει με δεξιοτεχνία τις διάφορες πεπονόφλουδες που ρίχνει συστηματικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ (Σκοπιανό, εκκλησιαστικό κ.α.) με προφανή, μεταξύ άλλων, στόχο την διάσπαση της Νέας Δημοκρατίας. Είναι, πάντως, κοινή ευθύνη όλων των πολιτικών στελεχών της παράταξης να δουν την μεγάλη εικόνα και να προβούν με πειστικό τρόπο στις αναγκαίες πολιτικές συνθέσεις.

*Νομικός - Οικονομολόγος

Ευρώπη

Διακύβευμα των ευρωεκλογών η μάχη για τη μεσαία τάξη

Σε δύο μέρες από σήμερα εκλέγουμε 21 ευρωβουλευτές για την εκπροσώπησή μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Οικονομία

Μια Ανορθόδοξη Οικονομία

"Δεν με ενδιαφέρει φίλε πόσο αυξάνεται το ΑΕΠ", μου είπε πρόσφατα ένας συμπολίτης μας εξηγώντας ότι αυτός πολύ απλά δεν βλέπει να αυξάνεται το εισόδημα του ούτε καν οριακά

Γνώμη

Ακροδεξιά ατοπήματα

Από: Athanase Papandropoulos

Οι διάφορες «σωτήρες» των λαών της Ευρώπης, είναι βουτηγμένοι μέσα στην ξεφτίλα και τη διαπλοκή

EURACTIV.com - Feeds

Περιοδικό

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 1/2019 2019

Τρέχον Τεύχος

1/2019 2019

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

All contents © Copyright Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2019. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron :)