Edition: International | Greek

Αρχική » Γνώμη

Αιχμές Juncker για την Προεδρία της Ρουμανίας στο Συμβούλιο της ΕΕ

Σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag», ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός για την ανάληψη της Προεδρία της ΕΕ από την Ρουμανία

Από: N. Peter Kramer, EU correspondent - Δημοσίευση: Δημοσίευση: Παρασκευή, 4 Ιανουαρίου 2019

μέγεθος [–] [+]
Βέβαια, οι επιφυλάξεις του προέδρου Juncker προέρχονται κυρίως από μια σειρά γεγονότων, όπως είναι η εσωτερική διαμάχη που έχει ξεσπάσει στο συγκυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, η παραίτηση του υπουργού για θέματα ΕΕ και φυσικά οι καθυστερήσεις που σημειώνονται στην χώρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς
Βέβαια, οι επιφυλάξεις του προέδρου Juncker προέρχονται κυρίως από μια σειρά γεγονότων, όπως είναι η εσωτερική διαμάχη που έχει ξεσπάσει στο συγκυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, η παραίτηση του υπουργού για θέματα ΕΕ και φυσικά οι καθυστερήσεις που σημειώνονται στην χώρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ Γνώμη

Του N. Peter Kramer

Σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag», ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός για την ανάληψη της Προεδρία της ΕΕ από την Ρουμανία.

Ανάμεσα σε άλλα, εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το κατά πόσο η Ρουμανία θα μπορέσει να ηγηθεί με σωστό τρόπο του Συμβουλίου της ΕΕ κατά τους επόμενους έξι μήνες. «Πιστεύω ότι η κυβέρνηση στο Βουκουρέστι δεν έχει κατανοήσει πλήρως τι σημαίνει να προεδρεύει στις χώρες της ΕΕ. Η ορθώς σκεπτόμενη δράση απαιτεί αφενός την προθυμία να ακούς τους άλλους και αφετέρου την θέληση να παραμερίζεις τις δικές σου ανησυχίες».

Αντιθέτως, είναι φανερό ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk εμφανίζεται να έχει περισσότερη εμπιστοσύνη στη Ρουμανία. "Καλή Χρονιά! Εύχομαι στη Ρουμανία ό,τι καλύτερο για την πρώτη της ευρωπαϊκή Προεδρία. Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρετε με επιτυχία και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε μαζί σας".

Παράλληλα, η πρωθυπουργός της Ρουμανίας Viorica Dancila εξέφρασε την βεβαιότητα της ότι "η Ρουμανία θα αποδείξει ότι αποτελεί αξιόπιστο εταίρο για την εδραίωση του ευρωπαϊκού σχεδίου και τη διασφάλιση της συνοχής του".

Βέβαια, οι επιφυλάξεις του προέδρου Juncker προέρχονται κυρίως από μια σειρά γεγονότων, όπως είναι η εσωτερική διαμάχη που έχει ξεσπάσει στο συγκυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, η παραίτηση του υπουργού για θέματα ΕΕ και φυσικά οι καθυστερήσεις που σημειώνονται στην χώρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Τα δύο κυβερνώντα κόμματα της Ρουμανίας θεωρούνται τόσο για το PES (Σοσιαλιστές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) όσο και για το ALDE (Φιλελεύθεροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) ότι και το Fidesz της Ουγγαρίας για το ΕΛΚ: μέλη των αντίστοιχων ευρωπαϊκών πολιτικών ομάδων, αλλά παράλληλα πηγή συνεχών προβλημάτων όσον αφορά το κράτος δικαίου και επομένως ένα αδύναμο σημείο που μπορούν να εκμεταλλευτούν οι πολιτικοί τους αντίπαλοι. Ειδικά τώρα που οι Σοσιαλιστές προωθούν το "κράτος δικαίου" όπως και το ALDE.

Ίσως τελικά η νευρικότητα του Juncker να μην οφείλεται μόνο στον πόνο της πλάτης του. Στη συνέντευξη του στην «Welt am Sonntag», ζήτησε (για ακόμη μια φορά) από το κόμμα του, το EPP, να αποκλείσει από τους κόλπους του το Fidesz!

Ευρώπη

Οι δράσεις της ΕΕ προς την κυκλική οικονομία

Ποιο το μέλλον της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στη διάρκεια του 21ου αιώνα

Οικονομία

Η Άχρονη Οικονομία των στοιχημάτων

Σήμερα ζούμε την αποθέωση της εργασιακής εξειδίκευσης στην παραγωγή χρήματος από το χρήμα: γέννηση κέρδους από την διαχείριση του χρήματος και όχι κέρδους από την παραγωγή

Γνώμη

Οι ελίτ τους μάραναν

Από: Athanase Papandropoulos

Αυτοί που έμαθαν την κοινωνία να πιστεύει στο μάτιασμα και στην ομφαλοσκόπηση ενώ παραμένει αγράμματη, σήμερα την οδηγούν και στο βαθύ περιθώριο της ιστορίας

EURACTIV.com - Feeds

Περιοδικό

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 1/2019 2019

Τρέχον Τεύχος

1/2019 2019

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

All contents © Copyright Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2019. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron :)