Edition: International | Greek

Αρχική » Γνώμη

Τσιπρισμός και Ανασχηματισμός

Τελικά φαίνεται να του βγαίνει του Αλέξη Τσίπρα το σχέδιο του παραμονης, ει δυνατόν, έως τον Οκτώβριο στην εξουσία και πλευροκοπήσεως τώρα της κεντροαριστεράς

Από: Athanase Papandropoulos - Δημοσίευση: Δημοσίευση: Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2019

μέγεθος [–] [+]
Μετά από ένα δεκαήμερο παρασκηνιακών εξελίξεων, ο υπουργός Αμύνης Πάνος Καμμένος παραιτήθηκε και  ανακοίνωσε ότι  θα άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση.για το Μακεδονικό,ενώ ορισμένοι βουλευτές ΑΝΕΛ θα καταψηφίσουν την Συμφωνία των Πρεσπών
Μετά από ένα δεκαήμερο παρασκηνιακών εξελίξεων, ο υπουργός Αμύνης Πάνος Καμμένος παραιτήθηκε και ανακοίνωσε ότι θα άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση.για το Μακεδονικό,ενώ ορισμένοι βουλευτές ΑΝΕΛ θα καταψηφίσουν την Συμφωνία των Πρεσπών

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ Γνώμη

Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Η μεγάλη επιτυχία στη στρατηγική Τσίπρα για παραμονή στην εξουσία  είναι η  απαλλαγή της  κυβέρνησής του από το βαρίδι που λέγεται Πάνος Καμμένος και μέσα από ανασχηματισμό να γίνει αμιγώς «αριστερή».

Σε βαθμό τέτοιο, ώστε να μπορέσει να προσελκύσει από τον κεντροαριστερό χώρο «φωτισμένους» κεντροαριστερούς ψηφοφόρους. Αυτούς για παράδειγμα που υπαινίσσονται οι Νικος Μουζέλης και Νικ.Μαραντζίδης όταν ανοίγουν διαδρόμους προς τον σημερινό πρωθυπουργό. Ας δούμε όμως τα γεγονότα, όπως αυτά ιχνογραφούνται από τη στιγμή που ο Ζόραν Ζάεφ κέρδισε την τελική ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας πλέον.

Στο πλαίσιο αυτό και μετά από ένα δεκαήμερο παρασκηνιακών εξελίξεων, ο υπουργός Αμύνης Πάνος Καμμένος παραιτήθηκε και  ανακοίνωσε ότι  θα άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση για το Μακεδονικό, ενώ ορισμένοι βουλευτές ΑΝΕΛ θα καταψηφίσουν την Συμφωνία των Πρεσπών.

Τούτο σημαίνει ότι  ο κ. Τσίπρας:
Θα ζητήσει και θα πάρει στη Βουλή 151 ψήφους εμπιστοσύνης
Έχει τις προϋποθέσεις να«περάσει» από τη Βουλή τη Συμφωνία. Το γεγονός αυτό θα αναβαθμίσει το πρωθυπουργικό  κύρος και γόητρο διεθνώς κάτι που ηταν ζητουμενο απο πλευράς Τσίπρα
Με τον Καμμένο (και άλλους από τους ΑΝΕΛ) εκτός υπουργικού σχήματος, ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό με «κεντροαριστερό πρόσημο», ορίζοντας και την πολιτική ατζέντα στην πορεία προς τις εκλογές - όποτε κι αν γίνουν.

Οι εκτιμήσεις, λοιπόν, λένε ότι ο Πάνος Κομμένος προσανατολίζεται να  ακολουθήσει το ισπανικό μοντέλο των Podemos. Θα συνεχίζει να στηρίζει την κυβέρνηση σε όλες τις ψηφοφορίες και όταν φτάσει η ώρα της συμφωνίας των Πρεσπών θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας. Σε αυτή την περίπτωση, ο Πάνος Καμμένος μπορεί να έχει -στην χειρότερη περίπτωση- δυο απώλειες. 

Τον Θανάση Παπαχριστόπουλο και την Έλενα Κουντουρά, αν η τελευταία αποφασίσει να δώσει την θετική της ψήφο στην συμφωνία των Πρεσπών. 

Υπό τις πιο πάνω συνθήκες, είναι βέβαιον ότι στην παρούσα φάση των εξελίξεων, ο πρωθυπουργός κερδίζει χρόνο,με βασικό του στόχο να ποσελκύσει στην «αυλή» του κάποια στελέχη της φιλοευρωπαικής κεντροαριστεράς.

Φυσικά, ακόμα και αν τελικά κρατήσει ένα ή δυο στελέχη από τους ΑΝΕΛ στην κυβέρνησή του, και πάλι ο Πάνος Καμμένος δεν πρόκειται να δημιουργήσει πρόβλημα. Γιατί αυτό που επιθυμεί ο τέως υπουργός Άμυνας είναι να μην μείνει χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα. 

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι μπαίνουμε σε μιά νέα φάση.. του φαινομένου του «τσιπρισμού»,για το οποίο εχουμε ήδη κάνει λόγο απο τις στήλες αυτές . Ως εκ τούτου δε, αναρωτιόμαστε.. αν κάποιοι έκαναν προσπάθεια να το καταλάβουν και να το ερμηνεύσουν.

Ευρώπη

Οι δράσεις της ΕΕ προς την κυκλική οικονομία

Ποιο το μέλλον της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στη διάρκεια του 21ου αιώνα

Οικονομία

Η Άχρονη Οικονομία των στοιχημάτων

Σήμερα ζούμε την αποθέωση της εργασιακής εξειδίκευσης στην παραγωγή χρήματος από το χρήμα: γέννηση κέρδους από την διαχείριση του χρήματος και όχι κέρδους από την παραγωγή

Γνώμη

Οι ελίτ τους μάραναν

Από: Athanase Papandropoulos

Αυτοί που έμαθαν την κοινωνία να πιστεύει στο μάτιασμα και στην ομφαλοσκόπηση ενώ παραμένει αγράμματη, σήμερα την οδηγούν και στο βαθύ περιθώριο της ιστορίας

EURACTIV.com - Feeds

Περιοδικό

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 1/2019 2019

Τρέχον Τεύχος

1/2019 2019

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

All contents © Copyright Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2019. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron :)