Edition: International | Greek

Αρχική » Οικονομία

Ο δρόμος για τις αγορές και η ανάπτυξη

Ενώ η Ελλάδα αποκτά σημαντικούς βαθμούς ελευθερίας, γίνονται πιο αδρές οι προοπτικές της κάλπης σε τροχιά ανάπτυξης.

Από: EBR - Δημοσίευση: Δημοσίευση: Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2019

μέγεθος [–] [+]
Σημαντικές δράσεις στην προσπάθεια αυτή είναι η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και η επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης. Η βασική αρχή  της αναπτυξιακής στρατηγικής είναι να επικεντρωθεί όχι μόνο σε μεγάλα επενδυτικά έργα αλλά κυρίως σε καινοτόμα τμήματα της οικονομίας που προσανατολίζονται προς τις εξαγωγές και μπορούν να επωφεληθούν από το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό εκμεταλλευόμενα στον μέγιστο βαθμό τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας.
Σημαντικές δράσεις στην προσπάθεια αυτή είναι η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και η επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης. Η βασική αρχή της αναπτυξιακής στρατηγικής είναι να επικεντρωθεί όχι μόνο σε μεγάλα επενδυτικά έργα αλλά κυρίως σε καινοτόμα τμήματα της οικονομίας που προσανατολίζονται προς τις εξαγωγές και μπορούν να επωφεληθούν από το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό εκμεταλλευόμενα στον μέγιστο βαθμό τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ Οικονομία

Του Ευκλείδη Τσακαλώτου*

Μετά από σχεδόν μια δεκαετία, η Ελλάδα εξήλθε τον περασμένο Αύγουστο του καθεστώτος των μνημονίων. Αυτό αποτελεί ένα κομβικό σημείο καθώς σε συνδυασμό με τα μέτρα που έχουν ληφθεί για το χρέος, η χώρα πλέον αποκτά σταδιακά σημαντικούς βαθμούς ελευθερίας.

Πρόσφατα το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε τον προϋπολογισμό του 2019, ο οποίος είναι ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός. Είναι ένας προϋπολογισμός ο οποίος επιτρέπει μια συνεπή με τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους, δημοσιονομική επέκταση, η οποία περιλαμβάνει ταυτόχρονα μέτρα φιλικά προς την ανάπτυξη όσο και μέτρα ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής.

Την ίδια στιγμή, από τα οικονομικά στοιχεία προκύπτουν πολύ ενθαρρυντικά σημάδια ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο. 

Το ΑΕΠ αυξήθηκε μεσοσταθμικά κατά 2,1 % τα πρώτα 3 τρίμηνα του 2018, κάτι το οποίο συνδυάστηκε με σημαντική αποκλιμάκωση της ανεργίας, η οποία υποχώρησε στο 18,3 % το τρίτο τρίμηνο, αποτυπώνοντας τη δημιουργία 380.000 θέσεων εργασίας τα τελευταία 4 χρόνια όπως προκύπτει και από τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Εργάνης. 

Οι σημαντικές αυτές εξελίξεις αποτελούν συνιστώσες μιας ευρύτερης αλλαγής του οικονομικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα και υποστηρίζουν τη γενική συναίνεση ότι μεσοπρόθεσμα οι οικονομικές προοπτικές για την Ελλάδα είναι θετικές ενώ μια σταθερή βάση για βιώσιμη και μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη έχει ήδη δημιουργηθεί. 

Ταυτόχρονα, οι εξωτερικές συνθήκες δανεισμού έχουν δείξει ανθεκτικότητα στη μεταβλητότητα της αγοράς, βασισμένη κυρίως στην εμπιστοσύνη, στη δημοσιονομική πορεία της χώρας και υποστηριζόμενη από το ταμειακό απόθεμα που έκτισε η κυβέρνηση. Σε αυτό το πλαίσιο ο ΟΔΔΗΧ. παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο σχετικά με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το 2019.

Το πλαίσιο αυτό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μια σειρά νέων ομολογιακών εκδόσεων σταθερού επιτοκίου με κομβικές διάρκειες τη διαχείριση υφιστάμενων υποχρεώσεων χαρτοφυλακίου χρέους κατά τα πρότυπα των αντίστοιχων προγραμμάτων που έλαβαν χώρα στο πρόσφατο παρελθόν.

Οι στόχοι για τα επόμενη έτη προσανατολίζονται στη διατήρηση μιας αντιπροσωπευτικής καμπύλης αποδόσεων, καθώς επίσης και στη συνεχή παρουσία του Δημοσίου στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. 

Οι θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία υποστηρίζονται από την αναγνώριση ότι η ολιστική αναπτυξιακή στρατηγική που αναπτύχθηκε από την ελληνική κυβέρνηση, αξιοποιεί τα οφέλη από μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, προσδιορίζοντας επίσης και τις πρόσθετες παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν περαιτέρω τις προσδοκίες για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Σημαντικές δράσεις στην προσπάθεια αυτή είναι η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και η επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης. Η βασική αρχή  της αναπτυξιακής στρατηγικής είναι να επικεντρωθεί όχι μόνο σε μεγάλα επενδυτικά έργα αλλά κυρίως σε καινοτόμα τμήματα της οικονομίας που προσανατολίζονται προς τις εξαγωγές και μπορούν να επωφεληθούν από το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό εκμεταλλευόμενα στον μέγιστο βαθμό τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας. 

Αναπόσπαστο κομμάτι της αναπτυξιακής στρατηγικής της κυβέρνησης θα επικεντρωθούν στην τελειοποίηση των μεσοπρόθεσμων στόχων οικονομικής πολιτικής και στην αξιολόγηση του αντίκτυπού τους, προσπαθώντας ταυτόχρονα, να βελτιστοποιήσουν τη χρήση του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου. 

Παράλληλα, στόχος είναι να προάγει και να υποστηρίξει τις πρωτοβουλίες συνεργασίας μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών επισημαίνοντας τις επενδυτικές και διευκολύνοντας τις εμπορικές ευκαιρίες. Ο δυνητικός αντίκτυπος αυτής της συνεργασίας είναι σημαντικός και θα διαδραματίσει καίριο ρόλο στην υποστήριξη των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης να επιταχύνει την οικονομική ανάκαμψη.  

*Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας

Ευρώπη

Η Ευρώπη επιδιώκει μια ενιαία στρατηγική για την τόνωση της ανταγωνιστικότητάς της

Το άγχος για το μέλλον της οικονομίας μας παρουσιάζει μόνον αυξητικές τάσεις, καθώς η Κίνα ανοίγει το δρόμο για την οικονομική της υπεροχή μέσω αθέμιτων πρακτικών και μαζικών επιδοτήσεων

Οικονομία

Ο μεγαλύτερος δορυφόρος της Γης

Με διαστημική ταχύτητα γυρίζει πάνω από τα κεφάλια δισεκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη

Γνώμη

Για μιαν άλλην ευρωπαϊκή ταυτότητα

Από: Athanase Papandropoulos

Ένα σημαντικό κείμενο του έγκριτου καθηγητή του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου κ. Θεοδόση Π. Τάσιου, που προτείνει τη διαρθρωμένη ετερότητα της Ευρωπαϊκής ταυτότητας

EURACTIV.com - Feeds

Περιοδικό

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 03/2019 2019

Τρέχον Τεύχος

03/2019 2019

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

All contents © Copyright Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2019. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron :)