Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ευρώπη

Σοβαρός κίνδυνος εμπλοκής με Κομισιόν: με διαδικασίες που αφορούν φυσικές καταστροφές και πλημμύρες, διατάξεις για καπνικά προϊόντα

Οι Διατάξεις καπνικών προϊόντων του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας που βρίσκονται στη Βουλή φέρεται να παραβίασαν τις διαδικασίες που προβλέπει η ΕΕ για διαβούλευση,με αποτέλεσμα, στην περίπτωση μη απόσυρσής τους, να κινδυνεύει η Ελλάδα και το υπουργείο Υγείας να τιμωρηθούν

Από: EBR - Δημοσίευση: Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2019

Κάτι τέτοιο δεν έγινε και αντίθετα η Ελλάδα υπέβαλλε τις σχετικές διατάξεις στην ΕΕ αφού είχε ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή, και μάλιστα με την διαδικασία του επείγοντος που χρησιμοποιείται μόνο σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, επιδημιών κ.λπ.   Είναι προφανές ότι οι υπάλληλοι του υπουργείου παρέλειψαν την σχετική διαδικασία και προέβησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στις σχετικές ενέργειες μετά από παρέμβαση της Κομισιόν. Όμως και πάλι παραβιάστηκαν οι σχετικές διατάξεις αφού η νομοθεσία της ΕΕ ορίζει ότι αυτό πρέπει να γίνει πριν να ξεκινήσουν οι συζητήσεις στη Βουλή.
Κάτι τέτοιο δεν έγινε και αντίθετα η Ελλάδα υπέβαλλε τις σχετικές διατάξεις στην ΕΕ αφού είχε ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή, και μάλιστα με την διαδικασία του επείγοντος που χρησιμοποιείται μόνο σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, επιδημιών κ.λπ. Είναι προφανές ότι οι υπάλληλοι του υπουργείου παρέλειψαν την σχετική διαδικασία και προέβησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στις σχετικές ενέργειες μετά από παρέμβαση της Κομισιόν. Όμως και πάλι παραβιάστηκαν οι σχετικές διατάξεις αφού η νομοθεσία της ΕΕ ορίζει ότι αυτό πρέπει να γίνει πριν να ξεκινήσουν οι συζητήσεις στη Βουλή.

 
Σε σοβαρή εμπλοκή με την ΕΕ κινδυνεύει να οδηγήσει την ελληνική κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας η  απροσεξία υπαλλήλων του υπουργείου να μην ακολουθήσουν την διαδικασία που προβλέπουν οι Βρυξέλλες για διατάξεις νομοσχεδίων που περιλαμβάνουν τεχνικά ζητήματα που ενδιαφέρουν την Κομισιόν και άλλες χώρες-μέλη.

Πιο συγκεκριμένα, οι Διατάξεις καπνικών προϊόντων του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας που αποτελούν μέρος του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας και βρίσκονται στη Βουλή (άρθρα 96 & 97) φέρεται να παραβίασαν τις διαδικασίες που προβλέπει η ΕΕ για διαβούλευση, με αποτέλεσμα, στην περίπτωση μη απόσυρσής τους, να κινδυνεύει η Ελλάδα και το υπουργείο Υγείας να τιμωρηθούν για παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ.

Ο λόγος είναι ότι τα θέματα που άπτονται της ελεύθερης κυκλοφορίας αγαθών μεταξύ των χωρών της ΕΕ, όπως είναι το συγκεκριμένο, χρειάζεται να υποβληθούν για περίοδο τουλάχιστον 3 μηνών στην ειδική πλατφόρμα της ΕΕ (TRIS) ώστε να υπάρξει διαβούλευση, χωρίς να είναι εφικτό να προχωρήσει η σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία πριν από την εξάντληση του διαστήματος αυτού.

Κάτι τέτοιο δεν έγινε και αντίθετα η Ελλάδα υπέβαλλε τις σχετικές διατάξεις στην ΕΕ αφού είχε ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή, και μάλιστα με την διαδικασία του επείγοντος που χρησιμοποιείται μόνο σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, επιδημιών κ.λπ. 

Είναι προφανές ότι οι υπάλληλοι του υπουργείου παρέλειψαν την σχετική διαδικασία και προέβησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στις σχετικές ενέργειες μετά από παρέμβαση της Κομισιόν. Όμως και πάλι παραβιάστηκαν οι σχετικές διατάξεις αφού η νομοθεσία της ΕΕ ορίζει ότι αυτό πρέπει να γίνει πριν να ξεκινήσουν οι συζητήσεις στη Βουλή.

Κάτι τέτοιο δεν έγινε με αποτέλεμα η σχετική κοινοποίηση να υποβλήθηκε εκ των υστέρων και μάλιστα, για λόγους ανεξήγητους, με αίτηση για διαδικασία επείγοντος παρότι κάποιες διατάξεις έχουν άμεση ισχύ και κάποιες άλλες μετά από 6 μήνες.

Πλέον οι συγκεκριμένες διατάξεις, που έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από επιστημονικούς φορείς, αντιβαίνουν και στις διαδικασίες της ΕΕ, προκαλώντας μεγάλο προβληματισμό στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Γρ. Αντωνιάδης (ΣΕΒΤ): Πάνω από 1.000 πιο υγιεινά προϊόντα στα ράφια

Από: EBR

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒΤ, Γρηγόρης Αντωνιάδης, μιλά στο The TOC για τις νέες διατροφικές τάσεις και τις αλλαγές στη βιομηχανία τροφίμων

Ευρώπη

Πολιτικά απόβλητα απειλούν Γαλλία και Ευρώπη

Πολιτικά απόβλητα απειλούν Γαλλία και Ευρώπη

Ισλαμοφασίστες, αριστεριστές, έμποροι ναρκωτικών και συμμορίες τραμπούκων, υπό την ιδεολογική καθοδήγηση ενός διαταραγμένου πολιτικού και του κόμματός του, στη Γαλλία κάνουν προπόνηση κατάληψης της εξουσίας

Οικονομία

Στην Ελλάδα οι κρατικές δαπάνες καλά κρατούν

Στην Ελλάδα οι κρατικές δαπάνες καλά κρατούν

Η Ελλάδα μπήκε στον αστερισμό των μνημονίων με τις υψηλότερες δαπάνες γενικής κυβέρνησης ως προς το ΑΕΠ στην ΕΕ και παρά την έξοδο από τα μνημόνια , η σχέση αυτή καλά κρατεί. Τεράστιο πάντα το πρόβλημα των συντάξεων

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2026. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron