Edition: International | Greek

Αρχική » Γνώμη

Πίσω από τη μάχη των δημοσκοπήσεων

Ενώ γίνεται ολοφάνερη πλέον η επιστροφή του δικομματισμού, είναι εξίσου προφανής και η αγωνιώδης προσπάθεια του Αλ. Τσίπρα να είναι πρώτο βιολί στο χώρο της Κεντροαριστεράς

Από: Athanase Papandropoulos - Δημοσίευση: Δημοσίευση: Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2019

μέγεθος [–] [+]
Είναι σαφές λοιπόν ότι οι αναταράξεις μαίνονται στην κοινοβουλευτική ομάδα του Σύριζα και όσο περνά ο καιρός θα γίνονται όλο και εντονότερες. Ο κ. Τσίπρας έτσι, στην προσπάθειά του ώστε να διατηρηθεί ως πόλος εξουσίας στην Ελλάδα, θα είναι όλο και πιο αδίστακτος στις ενέργειές του και στις μεθοδεύσεις του. Σαφώς δε, τεράστια θα είναι η ανάγκη του να πλαισιώνεται και από ανθρώπους της ίδιας υφής με τον ίδιο.
Είναι σαφές λοιπόν ότι οι αναταράξεις μαίνονται στην κοινοβουλευτική ομάδα του Σύριζα και όσο περνά ο καιρός θα γίνονται όλο και εντονότερες. Ο κ. Τσίπρας έτσι, στην προσπάθειά του ώστε να διατηρηθεί ως πόλος εξουσίας στην Ελλάδα, θα είναι όλο και πιο αδίστακτος στις ενέργειές του και στις μεθοδεύσεις του. Σαφώς δε, τεράστια θα είναι η ανάγκη του να πλαισιώνεται και από ανθρώπους της ίδιας υφής με τον ίδιο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ Γνώμη

Του Αθ. Χ. Παπανδρόπουλου

Για να καταλάβει ο αναγνώστης τι συμβαίνει στο χώρο των δημοσκοπήσεων, του παραθέτουμε τα ακόλουθα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο, που πέρασε.

Η εφημερίδα τα «ΝΕΑ», δια της γραφίδας – ειδικού συνεργάτη του, αναφέρθηκε στην αποκαλούμενη ελληνιστί «μήτηρ των δημοσκοπήσεων» (Poll of Polls) και πληροφόρησε το κοινό του ότι η Ν.Δ. με ποσοστό 31% κατά μέσο όρο, προηγείται σταθερά του Σύριζα διαχρονικά κατά 8 και πλέον ποσοστιαίες μονάδες και στη περίπτωση πεντακομματικής Βουλής θα μπορούσε να έχει και αυτοδυναμία.

Επίσης, ο ειδικός συνεργάτης, σημειώνει ότι σε επίπεδο αρχηγών, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται σταθερά ως πιο κατάλληλος πρωθυπουργός του Αλ. Τσίπρα συγκεντρώνοντας 36% θετικές γνώμες έναντι 23% του σημερινού πρωθυπουργού.

Για να καταλήξουν στα παραπάνω συμπεράσματα, τα «ΝΕΑ» επεξεργάστηκαν τις δημοσκοπικές προβλέψεις πέντε εταιριών (Metron Analysis, Pulse, Rass, Aleo και Prorata) και συνέκριναν τις δημοσιευθείσες έρευνές τους το φθινόπωρο του 2018 με τις πιο πρόσφατες που είδαν το φως της δημοσιότητας στους πρώτους μήνες του 2019. 

Ποιο είναι το κεντρικό συμπέρασμα από το λεγόμενο Poll of Polls; Σε σχέση με το φθινόπωρο η διαφορά της Ν.Δ. από τον ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνον δεν μειώθηκε, αλλά αυξήθηκε κατά περίπου μισή μονάδα (0,4%). Πράγμα που σημαίνει ότι η αύξηση της συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ που κατεγράφη σχεδόν σε όλες τις έρευνες των τελευταίων μηνών του 2018 όχι μόνον δεν έπληξε τη Ν.Δ., αλλά ήταν ένα πρόσκαιρο φαινόμενο που δείχνει μάλλον ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει πλέον άλλες δεξαμενές αύξησης των εκλογικών ποσοστών της.      

Ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, την ίδια μέρα, δημοσίευσε η εφημερίδα «Documento». Αναφερόμενη σε τελευταία έρευνας της εταιρείας Rok Pop, η εφημερίδα του κ. Κώστα Μπαξεβάνη τονίζει ότι η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων είναι μόνον 2,3% υπέρ της Ν.Δ. και ότι σε καταλληλόλητα ως πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας προηγείται του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά 0,3% (29,5% έναντι 29,2%).

Στην ίδια δημοσκόπηση επίσης η συσπείρωση της Ν.Δ. εμφανίζεται …να πιάνει ταβάνι… σε αντίθεση με την χαμηλή του Σύριζα.

Πάντα το Σάββατο 23 Μαρτίου, άλλες δημοσκοπήσεις ανέφεραν ότι καταποντίζεται το ΚΙΝΑΛ και πως η διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και σύριζα δεν ξεπερνά τις τρεις ποσοστιαίες μονάδες για τις εθνικές εκλογές. Στο «Βήμα της Κυριακής» τέλος, δημοσκόπηση της Metron Analysis, έδινε προβάδισμα 10,9% στη Ν.Δ. για τις ευρωεκλογές και 9,6 για τις εθνικές.

Από αυτά που προηγούνται γίνεται κατάδηλο ότι στη μάχη των δημοσκοπήσεων χρησιμοποιούνται πλέον όλα τα κτυπήματα, πάνω και κάτω από τη μέση. Από τα σχόλια που κυκλοφόρησαν επίσης εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας πρέπει να ανησυχεί σοβαρά. Ίσως όμως σε κάποιο βαθμό να εύχεται και την ήττα του στις εκλογές για να ξεκαθαρίσει το κόμμα του ενδεχομένως δε να το επανιδρύσει. Και από την άποψη αυτή, το μέγεθος της εκλογικής ήττας θα παίξει καθοριστικό ρόλο.

Διότι ως δεύτερο κόμμα, ο Σύριζα θα χάσει το μπόνους των πενήντα εδρών, γεγονός που έχει ιδιαίτερα σημασία. Όπως επεσήμαναν τα «ΝΕΑ», οι περισσότεροι από τους σημερινούς βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, που βρέθηκαν χάρη στο μπόνους στα κοινοβουλευτικά έδρανα είχαν κατέβει υποψήφιοι σε τετραεδρικές περιφέρειες.

Γιατί σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο από αυτούς τους νομούς, που είναι δέκα τον αριθμό, προέρχεται η πλειονότητα των πενήντα εδρών που κερδίζει ο εκάστοτε νικητής της κάλπης. Σε πέντε, λένε οι πολιτικοί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ, και συγκεκριμένα στους Νομούς Έβρου, Καβάλας, Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας «…αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιάσει το 25% του εκλογικού μέτρου από την πρώτη κατανομή θα μείνει χωρίς βουλευτή…». Και όπως τονίζουν «…βάσει των δημοσκοπήσεων είναι σε όλες στο όριο…».

Να σημειωθεί ότι στις προηγούμενες εκλογές σε όλες τις τετραεδρικές – πλην της Πέλλας – οι τρεις από τους τέσσερις βουλευτές που είχαν εκλεγεί ήταν συριζαίοι. Στην Πέλλα το κυβερνών κόμμα είχε εκλέξει δύο, η ΝΔ έναν και η ΧΑ έναν.

Στα δε Χανιά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κατορθώσει να καταλάβει και τις τέσσερις έδρες. Ειρήσθω εν παρόδω, στην πατρογονική γη του Κυριάκου Μητσοτάκη οι δεξιοί συγκλίνουν στην εκτίμηση πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατορθώσει να εκλέξει έναν βουλευτή επειδή στην Κρήτη περνά το εκλογικό μέτρο του 25%. Κάτι ανάλογο με τις τετραεδρικές αναμένεται να συμβεί και στις πενταεδρικές. Στη Φθιώτιδα, π.χ. ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τους τέσσερις από τους πέντε εκπροσώπους του νομού στην Ολομέλεια. Οι της αντιπολίτευσης προβλέπουν πως θα μείνει με έναν. 

Είναι σαφές λοιπόν ότι οι αναταράξεις μαίνονται στην κοινοβουλευτική ομάδα του Σύριζα και όσο περνά ο καιρός θα γίνονται όλο και εντονότερες.

Ο κ. Τσίπρας έτσι, στην προσπάθειά του ώστε να διατηρηθεί ως πόλος εξουσίας στην Ελλάδα, θα είναι όλο και πιο αδίστακτος στις ενέργειές του και στις μεθοδεύσεις του. Σαφώς δε, τεράστια θα είναι η ανάγκη του να πλαισιώνεται και από ανθρώπους της ίδιας υφής με τον ίδιο.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι τα πραγματικά προβλήματα της χώρας θα αντιμετωπίζονται όλο και πιο σπασμωδικά ,ευκαιριακά και με τεράστιες δόσεις καιροσκοπισμού.

Επειδή λοιπόν «η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται», μπορούμε να πούμε ότι η πορεία της χώρας στον 21ο αιώνα θα είναι μια από τα ίδια. Συνεπώς, όσοι σπεύδουν  να αναζητήσουν καλύτερη τύχη αλλού, τελικά είναι και οι τυχεροί της όλης ιστορίας.

                           

 

Ευρώπη

Το σχέδιο Γιούνκερ φτάνει τα 433 δισ. ευρώ σε κινητοποίηση επενδύσεων σε ολόκληρη την ΕΕ – Πρώτη η Ελλάδα σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας της με 12,1 δις ευρώ σε επενδύσεις

Μετά την τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) του σχεδίου Γιούνκερ αναμένεται πλέον να κινητοποιήσει επενδύσεις ύψους 433,2 δισ. ευρώ

Οικονομία

O Κόσμος που έρχεται...

Συμβαίνουν πολλά. Και συμβαίνουν με ταχύτατους ρυθμούς κυοφορώντας εξελίξεις για τις κοινωνίες και τις οικονομίες. Κατ αρχήν είναι ιστορικής σημασία η κατάρρευση( σχεδόν) της Ford η οποία χρωστάει 84 δις $ και πρόσφατα βαθμολογήθηκαν τα ομόλογα της ως... σκουπίδια !

Γνώμη

Austerity: Ένα βιβλίο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Από: Athanase Papandropoulos

Τρεις Ιταλοί καθηγητές και οικονομολόγοι, έπειτα από μελέτη και ανάλυση 200 περιπτώσεων εφαρμογής πολιτικής λιτότητας, σε 16 χώρες, διαλύουν μύθους και ιδεοληψίες.AUSTERITY είναι ο τίτλος

EURACTIV.com - Feeds

Περιοδικό

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 02/2019 2019

Τρέχον Τεύχος

02/2019 2019

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

All contents © Copyright Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2019. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron :)