Edition: International | Greek

Αρχική » Νέα & Εκδηλώσεις

Ετήσια Γενική Συνέλευση ΣΕΒΤ 2019: «Η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων και οι προκλήσεις του αύριο»

Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η φετινή Γενική Συνέλευσή του Συνδέσμου Ελληνικών βιομηχανιών Τροφίμων {ΣΕΒΤ}, με εντυπωσιακές αναφορές στο μέλλον

Από: EBR - Δημοσίευση: Δημοσίευση: Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2019

μέγεθος [–] [+]
Ανοίγοντας την εκδήλωση ο κ.. Ευάγγελος Καλούσης, Πρόεδρος του ΣΕΒΤ, τόνισε την αναγκαιότητα για ανάπτυξη της βιομηχανίας προκειμένου να επιτευχθεί οικονομική ανάκαμψη και τόνωση της εξωστρέφειας που είναι και μέγα ζητούμενο. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο επιχειρηματικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται η Βιομηχανία Τροφίμων, στις εξελίξεις εντός και εκτός των συνόρων και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. «Στην Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων, είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ, πιστεύουμε στη δυνατότητα ανάπτυξης τόσο του κλάδου μας όσο και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα.
Ανοίγοντας την εκδήλωση ο κ.. Ευάγγελος Καλούσης, Πρόεδρος του ΣΕΒΤ, τόνισε την αναγκαιότητα για ανάπτυξη της βιομηχανίας προκειμένου να επιτευχθεί οικονομική ανάκαμψη και τόνωση της εξωστρέφειας που είναι και μέγα ζητούμενο. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο επιχειρηματικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται η Βιομηχανία Τροφίμων, στις εξελίξεις εντός και εκτός των συνόρων και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. «Στην Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων, είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ, πιστεύουμε στη δυνατότητα ανάπτυξης τόσο του κλάδου μας όσο και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ Νέα & Εκδηλώσεις

 

Την Τετάρτη 27 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων & Ποτών, στην αίθουσα Εσπερίδες, στο ξενοδοχείο Hilton Athens.

Στην Ανοιχτή Συνεδρίαση της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στη Βιομηχανία Τροφίμων & Ποτών, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει και τις προοπτικές που ανοίγονται για το μέλλον, με τους ομιλητές και τους παρευρισκόμενους να συζητούν επίκαιρα θέματα που απασχολούν τον κλάδο, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, αλλά και για την κατάσταση που βιώνει η ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Στο πάνελ, με θέμα «Η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων και οι προκλήσεις του αύριο», συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΣΕΒΤ, κ. Ευάγγελος Καλούσης, καθώς και οι κκ Νικόλαος Βέττας, Γενικός Δ/ντης ΙΟΒΕ, Αριστοτέλης Παντελιάδης, Δ/νων Σύμβουλος ΜΕΤΡΟ ΑΒΕΕ και Κυριάκος Σαμπατακάκης, Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος Accenture Workplace Solutions.

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο κ.. Ευάγγελος Καλούσης, Πρόεδρος του ΣΕΒΤ, τόνισε την αναγκαιότητα για ανάπτυξη της βιομηχανίας προκειμένου να επιτευχθεί οικονομική ανάκαμψη και τόνωση της εξωστρέφειας που είναι και μέγα ζητούμενο.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο επιχειρηματικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται η Βιομηχανία Τροφίμων, στις εξελίξεις εντός και εκτός των συνόρων και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. «Στην Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων, είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ, πιστεύουμε στη δυνατότητα ανάπτυξης τόσο του κλάδου μας όσο και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα.

Για να το επιτύχουμε αυτό εστιάζουμε στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, στην προώθηση της εξωστρέφειας, στην έρευνα & την καινοτομία και στην προσέλκυση νέων επενδύσεων».

Επιπλέον, ο κ. Ε. Καλούσης, υπογράμμισε τη συνεισφορά της Ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων στο επιχειρηματικό και οικονομικό γίγνεσθαι της χώρας και κατέληξε αναγνωρίζοντας ότι: «Οι προκλήσεις μάς δείχνουν την κατεύθυνση και τις ευκαιρίες που υπάρχουν, ώστε η γνώση του σήμερα να γίνει κινητήριος μοχλός για ένα καλύτερο αύριο».

Από την πλευρά του, ο Καθηγητής κ. Νικόλαος Βέττας, Γενικός Δ/ντης του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), αναφέρθηκε στην εξισορρόπηση που έχει επέλθει την τελευταία δεκαετία στην ελληνική οικονομία στα δημοσιονομικά, στο εμπορικό ισοζύγιο, και στην ανταγωνιστικότητα. Ωστόσο, επισήμανε πως αυτή οφείλεται περισσότερο στην ύφεση παρά σε δομικές μεταρρυθμίσεις, υπογραμμίζοντας το χαμηλό επίπεδο επενδύσεων και καινοτομικότητας.

Η σταδιακή στροφή σε μια περισσότερο ανοικτή οικονομία και εξωστρεφή επιχειρηματικότητα, καθώς και η διαμόρφωση μιας νέας σχέσης ανάμεσα στη δημόσια διοίκηση και την παραγωγή, είναι αναγκαίες συνθήκες ώστε οι τρέχοντες ρυθμοί μεγέθυνσης, περί το 2% ετησίως, να αυξηθούν αντί να υποχωρήσουν, που είναι η τρέχουσα τάση.

Η ενίσχυση της μεταποίησης συνολικά μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία και το χαμηλό τρέχον επίπεδό της αποτελεί πρόβλημα. Ο κλάδος τροφίμων ειδικότερα, έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης που όμως προϋποθέτουν συστηματική διασύνδεση με την έρευνα και  τις νέες τεχνολογίες.

Για τις εξελίξεις, σήμερα και αύριο, στο ελληνικό λιανεμπόριο μίλησε ο κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης, Δ/νων Σύμβουλος της ΜΕΤΡΟ ΑΒΕΕ. Συγκεκριμένα, έκανε μια σύνοψη των τρόπων αντίδρασης του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων απέναντι στη μείωση της ζήτησης τα προηγούμενα χρόνια, καθώς και το κόστος που είχαν οι ενέργειες αυτές.

Στη συνέχεια προέβη σε εκτιμήσεις για τις μελλοντικές εξελίξεις της αγοράς αυτής κατά τα επόμενα χρόνια.

Τέλος, ο Κυριάκος Σαμπατακάκης, Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος της Accenture, μίλησε για τη σημασία της Ψηφιακής Τεχνολογίας για τη Βιομηχανία Τροφίμων. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «H Βιομηχανία Τροφίμων παγκοσμίως βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο, κυρίως λόγω της ψηφιακής επανάστασης.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επιχειρήσεις του χώρου οφείλουν να αλλάξουν ριζικά τον τρόπο δομής και λειτουργίας τους καθώς η παραδοσιακή αλυσίδα αξίας αλλάζει δραστικά, ενώ παράλληλα οι καταναλωτές αναζητούν άμεσες εξατομικευμένες σχέσεις και εμπειρίες με τις εταιρείες και τα προϊόντα τους.

Οι ελληνικές βιομηχανίες τροφίμων οφείλουν να ανταποκριθούν στις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες των καταναλωτών και να προσεγγίσουν τμήματα της αγοράς με διαφορετική ψηφιακή ωριμότητα, δρώντας με τρόπο στρατηγικό και αξιοποιώντας τη δύναμη και τη δυναμική του «ψηφιακού κύματος» -μέσω της ανάλυσης μεγάλου όγκου δεδομένων, της τεχνητής νοημοσύνης, της επαυξημένης πραγματικότητας, του blockchain, κ.ά.

Ευρώπη

Το σχέδιο Γιούνκερ φτάνει τα 433 δισ. ευρώ σε κινητοποίηση επενδύσεων σε ολόκληρη την ΕΕ – Πρώτη η Ελλάδα σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας της με 12,1 δις ευρώ σε επενδύσεις

Μετά την τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) του σχεδίου Γιούνκερ αναμένεται πλέον να κινητοποιήσει επενδύσεις ύψους 433,2 δισ. ευρώ

Οικονομία

O Κόσμος που έρχεται...

Συμβαίνουν πολλά. Και συμβαίνουν με ταχύτατους ρυθμούς κυοφορώντας εξελίξεις για τις κοινωνίες και τις οικονομίες. Κατ αρχήν είναι ιστορικής σημασία η κατάρρευση( σχεδόν) της Ford η οποία χρωστάει 84 δις $ και πρόσφατα βαθμολογήθηκαν τα ομόλογα της ως... σκουπίδια !

Γνώμη

Austerity: Ένα βιβλίο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Από: Athanase Papandropoulos

Τρεις Ιταλοί καθηγητές και οικονομολόγοι, έπειτα από μελέτη και ανάλυση 200 περιπτώσεων εφαρμογής πολιτικής λιτότητας, σε 16 χώρες, διαλύουν μύθους και ιδεοληψίες.AUSTERITY είναι ο τίτλος

EURACTIV.com - Feeds

Περιοδικό

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 02/2019 2019

Τρέχον Τεύχος

02/2019 2019

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

All contents © Copyright Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2019. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron :)