Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ανάλυση

Περί πνευματικών δικαιωμάτων

Πέρασε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η οδηγία του copy-right για τα πνευματικά δικαιώματα στο διαδίκτυο

Από: EBR - Δημοσίευση: Δευτέρα, 1 Απριλίου 2019

Στιχουργοί, συνθέτες , μουσικοί πρέπει να πληρώνονται, ή να ανεβάζουν βίντεο για να προωθούν τις συνομιλίες τους, από όπου αμείβονται. Ένας μεγάλος πιανίστας όμως που δεν κάνει συναυλίες πως θα αμειφθεί, όταν το έργο του ανεβαίνει δωρεάν στο YouTube; Ποιος έχει υπολογιστές να ελέγχει αν κάτι που ανέβηκε είναι ελεύθερο δικαιωμάτων;Η απόφαση του Ε.Κ. έχει καλές προθέσεις αλλά πολλές φορές αυτό οδηγεί αντί σε λύσεις , στην κόλαση.
Στιχουργοί, συνθέτες , μουσικοί πρέπει να πληρώνονται, ή να ανεβάζουν βίντεο για να προωθούν τις συνομιλίες τους, από όπου αμείβονται. Ένας μεγάλος πιανίστας όμως που δεν κάνει συναυλίες πως θα αμειφθεί, όταν το έργο του ανεβαίνει δωρεάν στο YouTube; Ποιος έχει υπολογιστές να ελέγχει αν κάτι που ανέβηκε είναι ελεύθερο δικαιωμάτων;Η απόφαση του Ε.Κ. έχει καλές προθέσεις αλλά πολλές φορές αυτό οδηγεί αντί σε λύσεις , στην κόλαση.

Του Φάνη Ζουρόπουλου*

Μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία με καλή πρόθεση που θέλει να βάλει και τάξη στο διαδικτυακό χάος και να βοηθήσει τον τύπο, τους πνευματικούς δημιουργούς και τους ανθρώπους τους πνεύματος να αμείβονται για την δουλειά τους και τα δικαιώματά τους.

Το πρόβλημα δεν είναι απλό αλλά κινδυνεύει αντί να λυθεί υπέρ των δημιουργών να οδηγήσει σε μεγαλύτερο έλεγχο από τα ιντερνετικά μονοπώλια.

Αναφέρομαι στον τρόπο που θα γίνει αυτό . Η Google που είναι μονοπώλιο στα «ψαχτήρια» θα κάνει συμφωνία με τις εφημερίδες, τα πρακτορεία ειδήσεων ή με μεμονωμένους δημοσιογράφους και θα τους αμείβει. Οι όροι δεν είναι ακόμα γνωστοί θα καθοριστούν μετά από συζήτηση με τις δύο πλευρές λέει η απόφαση του Ε.Κ.

Αυτοί που δεν θα κάνουν συμφωνία με την google δεν θα εμφανίζονται καθόλου στην αναζήτηση, επομένως η google απορρίπτει όσους θέλει, πληρώνει όσους θέλει, γίνεται δηλαδή παντοδύναμη, περισσότερο από ότι ήταν.

Ακόμα μεγαλύτερο το πρόβλημα στο youTube που επίσης ανήκει στη Google.

Στιχουργοί, συνθέτες , μουσικοί πρέπει να πληρώνονται, ή να ανεβάζουν βίντεο για να προωθούν τις συνομιλίες τους, από όπου αμείβονται. Ένας μεγάλος πιανίστας όμως που δεν κάνει συναυλίες πως θα αμειφθεί, όταν το έργο του ανεβαίνει δωρεάν στο YouTube; Ποιος έχει υπολογιστές να ελέγχει αν κάτι που ανέβηκε είναι ελεύθερο δικαιωμάτων;

Η απόφαση του Ε.Κ. έχει καλές προθέσεις αλλά πολλές φορές αυτό οδηγεί αντί σε λύσεις , στην κόλαση.

Μια λύση θα ήταν η δημιουργία Ευρωπαϊκών «ψαχτηριών», για να αποδυναμωθεί το μονοπώλιο της Google… περίπλοκη πρόταση αλλά αν δεν γίνει, η παντοδύναμη αυτοκρατορία της Google θα μας έχει όλους τσουβαλιάσει. Και κυρίως για εμάς τους δημοσιογράφους , θα έχει αφαιρέσει το μέσον που πρέπει να ελέγχουμε την εξουσία. Το μόνο λόγο πια που θα δικαιολογεί την ύπαρξή μας.


* Ο Φάνης Ζουρόπουλος είναι Επίτιμος εκτελεστικός Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και τέως Πρόεδρος της Ένωσης Επαρχιακού Τύπου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Έως το 2030, καμία εργασία στην Πληροφορική δεν θα γίνεται χωρίς AI

Από: EBR

Η εποχή, όπου η εργασία στην Πληροφορική γινόταν χωρίς τη συνδρομή τεχνητής νοημοσύνης (AI), πλησιάζει στο τέλος της

Ευρώπη

Η Ευρώπη δρομολογεί την πρωτοβουλία COMPASS - AI για την τεχνητή νοημοσύνη στην υγεία

Η Ευρώπη δρομολογεί την πρωτοβουλία COMPASS - AI για την τεχνητή νοημοσύνη στην υγεία

Ένα νέο κεφάλαιο στην ψηφιακή καινοτομία και τη μεταρρύθμιση των υπηρεσιών υγείας ανοίγει η Ευρώπη, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκαινιάζει την COMPASS-AI

Οικονομία

Ζητούνται $2 τρισ. ετησίως για την ανάπτυξη της ΑΙ έως το 2030

Ζητούνται $2 τρισ. ετησίως για την ανάπτυξη της ΑΙ έως το 2030

Έκθεση της Bain & Company αποκαλύπτει χρηματοδοτικό έλλειμμα $800 δισ. για την κάλυψη της υπολογιστικής ζήτησης που δημιουργεί η ΑΙ.

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2025. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron