Edition: International | Greek

Αρχική » Γνώμη

Η αυγή της διαδικτυωμένης κοινωνίας

Αθόρυβα μεν αλλά με εξαιρετική ένταση, πραγματοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο μια πραγματική επανάσταση, στην οποία οι κερδισμένοι και οι χαμένοι θα κριθούν από την ικανότητα τους να αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα και τις ποικίλες πτυχές τους

Από: Athanase Papandropoulos - Δημοσίευση: Δημοσίευση: Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019

μέγεθος [–] [+]
Είμαστε μάρτυρες μιας θεμελιώδους αλλαγής στην τεχνολογία, του ίδιου μεγέθους- αν όχι μεγαλύτερου- με τη βιομηχανική επανάσταση και τις σημαντικές καινοτομίες εκείνης της εποχής, όπως ήταν η ατμομηχανή, η ηλεκτρική ενέργεια και η κατασκευή χάλυβα. Η διαφορά όμως τώρα είναι ότι ο ρυθμός των αλλαγών που βιώνουμε είναι συγκριτικά ραγδαίος.Αναδύεται λοιπόν μια νέα Διαδικτυωμένη Κοινωνία στην οποία μετασχηματίζεται ριζικά ο τρόπος με τον οποίο συνεργαζόμαστε, παράγουμε, καινοτομούμε, κυβερνούμε και αναπτυσσόμαστε.
Είμαστε μάρτυρες μιας θεμελιώδους αλλαγής στην τεχνολογία, του ίδιου μεγέθους- αν όχι μεγαλύτερου- με τη βιομηχανική επανάσταση και τις σημαντικές καινοτομίες εκείνης της εποχής, όπως ήταν η ατμομηχανή, η ηλεκτρική ενέργεια και η κατασκευή χάλυβα. Η διαφορά όμως τώρα είναι ότι ο ρυθμός των αλλαγών που βιώνουμε είναι συγκριτικά ραγδαίος.Αναδύεται λοιπόν μια νέα Διαδικτυωμένη Κοινωνία στην οποία μετασχηματίζεται ριζικά ο τρόπος με τον οποίο συνεργαζόμαστε, παράγουμε, καινοτομούμε, κυβερνούμε και αναπτυσσόμαστε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ Γνώμη

Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Τον νέο και διασυνδεδεμένο κόσμο που αναδύεται μπροστά μας, αντί να τον ξορκίσουμε , θα πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να κάνουμε ότι μπορούμε για να τον καταλάβουμε. Και αυτό διότι όπως επισημαίνεται σε μια σύντομη αλλά περιεκτική ευθύνη της εταιρίας Erickson, στην εποχή μας τίποτε δεν παραμένει ακίνητο.

Στα επόμενα 10 χρόνια, πρόκειται να βιώσουμε περισσότερες αλλαγές απ’ ότι στα προηγούμενα 100. Έως το 2020, θα υπάρχουν έξι φορές περισσότερες διασυνδεδεμένες συσκευές απ’ ότι άνθρωπο, και ο οποιοσδήποτε και το οτιδήποτε πρόκειται να είναι συνδεδεμένο από όπου και αν βρίσκονται σε πραγματικό χρόνο.

Χρειάστηκαν 100 χρόνια για να συνδέσουμε 1 δισεκατομμύριο τοποθεσίες και μόλις 25 για να συνδέσουμε 5 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Ήδη σήμερα, το 91 % του παγκόσμιου πληθυσμού έχει πρόσβαση σε κινητές επικοινωνίες, η διακίνηση βίντεο κυριαρχεί στην κίνηση που παράγεται από τα smartphones και τα tablets, και σε λίγα χρόνια, περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους πάνω στον πλανήτη θα ωφελούνται από ευρυζωνική κάλυψη LTE.

Ταυτόχρονα έχει αρχίσει η διασύνδεση μηχανών και συσκευών κάθε είδους, τόσο μεταξύ τους όσο και με τους ανθρώπους.

Είμαστε μάρτυρες μιας θεμελιώδους αλλαγής στην τεχνολογία, του ίδιου μεγέθους- αν όχι μεγαλύτερου- με τη βιομηχανική επανάσταση και τις σημαντικές καινοτομίες εκείνης της εποχής, όπως ήταν η ατμομηχανή, η ηλεκτρική ενέργεια και η κατασκευή χάλυβα. Η διαφορά όμως τώρα είναι ότι ο ρυθμός των αλλαγών που βιώνουμε είναι συγκριτικά ραγδαίος.

Αναδύεται λοιπόν μια νέα Διαδικτυωμένη Κοινωνία στην οποία μετασχηματίζεται ριζικά ο τρόπος με τον οποίο συνεργαζόμαστε, παράγουμε, καινοτομούμε, κυβερνούμε και αναπτυσσόμαστε.

Οι τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και ειδικά αυτές της ευρυζωνικότητας, της κινητικότητας και του υπολογιστικού νέφους αποτελούν τον καταλύτη αυτής της τεράστιας κινητικότητας και του υπολογιστικού νέφους αποτελούν τον καταλύτη αυτής της τεράστιας αλλαγής. Πιστεύουμε πως στα επόμενα 25 χρόνια, οι εξελίξεις στο χώρο των ΤΠΕ πρόκειται να μας βοηθήσουν ουσιαστικά να αντιμετωπίσουμε τη φτώχια, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την κλιματική αλλαγή και άλλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Πράγματι υπάρχουν πλείστες όσες μελέτες οι οποίες καταδεικνύουν τη θετική συσχέτιση μεταξύ των ΤΠΕ και τη κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης:

1. Για κάθε 10% αύξηση στη διείσδυση των κινητών επικοινωνιών και της ευρυζωνικότητας, το ΑΕΠ αυξάνεται κατά 1 %. Επίσης διπλασιασμός των ταχυτήτων σύνδεσης αποδίδει 0,3 % αύξηση του ΑΕΠ. (Ericsson and Arthur D. Little, 2010-2011)

2. Σύμφωνα με μια μελέτη μας σε 33 χώρες του ΟΟΣΑ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, τεκμηριώθηκε ότι για κάθε 1.000 νέες ευρυζωνικές συνδέσεις, δημιουργούνται 80 νέες θέσεις εργασίας. (Ericsson and Arthur D. Little, 2010-2011)

3. Σε μια παρόμοια μελέτη σε 23 χώρες του ΟΟΣΑ, διαπιστώσαμε ότι 1 % αύξηση στην ευρυζωνική διείσδυση αύξησε την εγγραφή νέων επιχειρήσεων κατά 3, 8 %. ( Ericsson and Stockholm School of Economics, 2012)

4. Επίσης η έκθεση SMARTer2020 της ομάδας για το κλίμα εκτιμά ότι λύσεις βασιζόμενες στις ΤΠΕ είναι σε θέση να αποφέρουν δυνητική μείωση της τάξεως των 9,1 GtCO2e (γιγατόνοι ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα) έως το 2020. Η μείωση αυτή αντιπροσωπεύει το 16,5 % της συνολικής προβλεπόμενης ποσότητας εκπομπών από όλους του κλάδους της οικονομίας για το 2020.

Για παράδειγμα, πιο ευφυή δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και έξυπνα, διασυνδεόμενα συστήματα μεταφοράς θα μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και θα συμβάλλουν στη δημιουργία μιας οικονομίας χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

 

 

Ευρώπη

Πτώση του τείχους Άνοδος του Λαϊκισμού

Τα τριάντα χρόνια από την πτώση του Τείχους στο Βερολίνο, είναι και η άτυπη επέτειος της επανεμφάνισης του λαϊκισμού στην Ευρώπη και σε παγκόσμιο επίπεδο στη συνέχεια

Οικονομία

Γεγονός το πρώτο ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας

Το e-dinar της Τυνησίας κερδίζει τον τίτλο του πρώτου ψηφιακού νομίσματος από κεντρική τράπεζα. Η πειραματική φάση και η εξάπλωση του ιού του… blockchain. Πώς αναμένεται να επηρεαστούν τα κρυπτονομίσματα

Γνώμη

Η Μεσσαλίνα και ο Ρασπούτιν

Από: EBR

Πολλές φορές η Βουλή, ως μη όφειλε, κλήθηκε να αποφανθεί αν μια υπόθεση είναι εντός ή εκτός των ορίων της συνταγματικής νομιμότητας

EURACTIV.com - Feeds

Περιοδικό

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 03/2019 2019

Τρέχον Τεύχος

03/2019 2019

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

All contents © Copyright Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2019. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron :)