Edition: International | Greek

Αρχική » Ευρώπη

Εμμ. Μακρόν: Δεν εξελέγην για να χαιδεύω και να αρέσω

Σε συνέντευξη του, μεταξύ άλλων, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι δεν ανήλθε στην εξουσια για να χαϊδεύει τα αυτιά των Γάλλων, αλλά για να κάνει μεταρρυθμίσεις που θα ξανακάνουν μεγάλη τη Γαλλία σε μια ισχυρή Ευρώπη και όχι μονον

Από: Athanase Papandropoulos - Δημοσίευση: Δημοσίευση: Τρίτη, 30 Απριλίου 2019

μέγεθος [–] [+]
Αναφερόμενος στο μέλλον της Ευρώπης και τις γαλλογερμανικές σχέσεις που παίζουν σημαντικό ρόλο στο ευρωπαϊκό γιγνεσθαι,ο Εμμ.Μακρον δεν συμμερίστηκε την ευρώ απαισιοδοξία που κάποιοι επιδιώκουν να επιβάλλουν και είπε ότι έχουν γίνει αρκετά θετικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.Υπο αυτή την εννοια θεωρεί ότι οι γαλλογερμανικές σχέσεις βρίσκονται σε καλό επίπεδο.Οχι χωρίς προβλήματα όμως.
Αναφερόμενος στο μέλλον της Ευρώπης και τις γαλλογερμανικές σχέσεις που παίζουν σημαντικό ρόλο στο ευρωπαϊκό γιγνεσθαι,ο Εμμ.Μακρον δεν συμμερίστηκε την ευρώ απαισιοδοξία που κάποιοι επιδιώκουν να επιβάλλουν και είπε ότι έχουν γίνει αρκετά θετικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.Υπο αυτή την εννοια θεωρεί ότι οι γαλλογερμανικές σχέσεις βρίσκονται σε καλό επίπεδο.Οχι χωρίς προβλήματα όμως.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ Ευρώπη

του Αθ. Χ. Παπανδροπουλου

Σε μια εντυπωσιακή συνέντευξη του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμ.Μακρον, απαντώντας σε υπερδιπλάσιες ερωτήσεις από αυτές που αρχικά είχαν προβλεφθεί, εδωσε προς πολλές κατευθύνσεις μαθήματα πολιτικής και δημοκρατιαςΚατα κύριο δε λόγο υπογράμμισε ότι δεν ζήτησε από τους Γάλλους να τον ψηφίσουν για να τους χαϊδεύει τα αυτιά και να μοιράζει επιδόματα όταν η χώρα έχει σοβαρό πρόβλημα ανταγωνιστικότητας, αλλά για να κάνει μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στη Γαλλία να ξαναγίνει μεγάλη.

«Και αυτό,είπε ο Γάλλος πρόεδρος,δεν μπορεί να συμβεί χωρίς σοβαρές μεταρρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα». Ο σημερινός κόσμος,κατα τον Εμμ.Μακρον είναι πολύπλοκος, ανταγωνιστικός και με νέους παίκτες να διεκδικούν μερίδια εξουσίας και πλούτου. Συνεπως μια χώρα που θέλει να συμμετέχει στις αποφάσεις για το διεθνές γιγνεσθαι και φιλοδοξεί να είναι παρούσα στο γεωοικονομικού γιγνεσθαι δεν μπορεί να παραμένει περιχαρακωμένη στο χθες.

Στο πλαίσιο αυτό ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε σε πολύ σημαντικές δομικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις που έχουν δρομολογηθεί στη χώρα του,με στόχο τον περαιτέρω εκδημοκρατισμό της γαλλικής κοινωνίας, τις αλλαγές στον εργασιακό χώρο, την ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, τη μείωση της φορολογίας και της γραφειοκρατίας, τις ασφαλιστικές μεταβολές και βέβαια την ενίσχυση της τεχνολογικής παιδείας, σε μια εποχή όπου καλπάζει η τεχνητή νοημοσύνη.

Αναφερόμενος στο μέλλον της Ευρώπης και τις γαλλογερμανικές σχέσεις που παίζουν σημαντικό ρόλο στο ευρωπαϊκό γιγνεσθαι, ο Εμμ.Μακρον δεν συμμερίστηκε την ευρώ απαισιοδοξία που κάποιοι επιδιώκουν να επιβάλλουν και είπε ότι έχουν γίνει αρκετά θετικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Υπό αυτή την εννοια θεωρεί ότι οι γαλλογερμανικές σχέσεις βρίσκονται σε καλό επίπεδο.Όχι χωρίς προβλήματα όμως.

Ο γάλλος πρόεδρος έτσι, παραδέχτηκε τις διαφωνίες με τη Γερμανία σε θέματα όπως το Brexit και το εμπόριο, και υπογράμμισε την ανάγκη υποστήριξης των «γαλλικών θέσεων».

«Αυτή η νοοτροπία συμβιβασμού και καλών σχέσεων,(…) δεν πρέπει να εμποδίζει την επιβεβαίωση της γαλλικής θέσης όταν υπάρχει, όπως σε οποιοδήποτε ζευγάρι, σε οποιοδήποτε σχέδιο, πρέπει να υποθέσουμε ότι έχουμε διαφωνίες», δήλωσε ο Εμμ.Μακρον.

«Αναφορικά με το Brexit, δεν τηρούμε , σήμερα ακριβώς την ίδια γραμμή, σε κάποιο σημείο θα πρέπει να βρεθεί», σημείωσε ο γάλλος πρόεδρος κάνοντας λόγο στη διαφωνία Παρισιού και Βερολίνου για το χρονοδιάγραμμα εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ας σημειωθεί ότι στο θέμα αυτό,ο Γάλλος πρόεδρος έδωσε μάχη στην τελευταία σύνοδο κορυφής στις 10 Απριλίου, για να παραταθεί η προθεσμία του Brexit έως τις 31 Οκτωβρίου, ενώ η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τασσόταν υπέρ μιας παράτασης έως τις αρχές του 2020.

«Όσον αφορά τις φιλοδοξίες για το κλίμα και την ενέργεια, δεν έχουμε ακριβώς την ίδια στάση» πρόσθεσε, μιλώντας για την αντίθεση του Παρισιού στις νέες εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Γαλλία διατύπωσε στις 15 Απριλίου την άρνησή της να διαπραγματευτεί με έναν εταίρο εχθρικό της παγκόσμιας συμφωνίας για το κλίμα, χωρίς ωστόσο η θέση του Παρισιού να υιοθετηθεί από την πλειοψηφία στην Ένωση.

Εντούτοις, το γαλλο-γερμανικό ζεύγος είναι μια πραγματικότητα στην ιστορία της ευρωπαϊκής οικοδόμησης, επισήμανε ο Μακρόν.

«Αυτό το ζεύγος, αυτό το τάντεμ υφίσταται, είναι ισχυρό και επέτρεψε να γίνουν πράγματα που δεν ήταν προφανή και από τις δύο πλευρές», επέμεινε.

Επίσης συνεπάγεται «μερικές φορές καρποφόρες αντιπαραθέσεις αλλά πάντα με τη βούληση να οικοδομήσουμε στο τέλος έναν συμβιβασμό», πρόσθεσε.

Ο Γάλλος πρόεδρος παραδέχθηκε επίσης ότι περίμενε «για μεγάλο χρονικό διάστημα» την απάντηση της Γερμανίας στα σχέδια του για μια ευρωπαϊκή μεταρρύθμιση, λόγω της αργοπορείας για την συγκρότηση της νέας γερμανικής κυβέρνησης μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2017.

Ωστόσο, είπε ότι οι δύο χώρες «έχουν κάνει πολλά πράγματα» έκτοτε, επικαλούμενος την ευρωπαϊκή άμυνα, την «ιστορική απόφαση για έναν προϋπολογισμό της ευρωζώνης» καθώς και «την υπεράσπιση των στρατηγικών μας εμπορικών συμφερόντων».

Ο Μακρόν αναφέρθηκε επίσης, στα διαφορετικά οικονομικά και κοινωνικά μοντέλα των δύο χωρών.

«Η Γερμανία βρίσκεται ενδεχομένως στο τέλος ενός αναπτυξιακού μοντέλου από το οποίο έχει ωφεληθεί πολύ από τις ανισορροπίες της ευρωζώνης επειδή η Γερμανία ήταν σε θέση να κάνει τις μεταρρυθμίσεις την κατάλληλη στιγμή», δήλωσε.

«Έχει ένα παραγωγικό μοντέλο που βασίστηκε αρκετά σε μια ορισμένη ανισορροπία, το γεγονός ότι υπάρχουν χώρες με χαμηλό κόστος που είναι το αντίθετο από το κοινωνικό σχέδιο που αναλαμβάνω σε ευρωπαϊκό επίπεδο», συμπλήρωσε, δίνοντας έτσι και μια πιο ολοκληρωμένη διάσταση στο όλο θέμα.

Μια διάσταση εξάλλου που αναβαθμίζει και την πολιτική, την ώρα που κάποιοι στην Ευρώπη θέλουν να την κάνουν απλή επίδειξη μίσους,βλακείας και λαϊκισμού.

Ευρώπη

Προς νέα ανατροπή των ισορροπιών στην Ανατολική Μεσόγειο

Πώς η τουρκική επέμβαση στην Συρία μπορεί να απειλήσει την συνοχή του άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Οικονομία

Το αόρατο χέρι στην πολιτική και στην οικονομία

Ο σύγχρονος φιλελευθερισμός λίγα πράγματα δέχεται από την οικονομική και πολιτική φιλοσοφία του J.M.Keynes

Γνώμη

Ο Δημοκρατικός Καπιταλισμός και οι εσωτερικοί εχθροί του

Από: Athanase Papandropoulos

Η προσοδοθηρία και η έλλειψη ανταγωνισμού είναι οι μεγάλες και σοβαρές πληγές ενός συστήματος που από τη φύση του είναι αμιγώς παραγωγικό

EURACTIV.com - Feeds

Περιοδικό

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 03/2019 2019

Τρέχον Τεύχος

03/2019 2019

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

All contents © Copyright Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2019. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron :)