Edition: International | Greek

Αρχική » Ευρώπη

Η ισχύς εν τη ενώσει: Οι ηγέτες της ΕΕ θα στρέψουν το βλέμμα τους σε ένα κοινό μέλλον στη σύνοδο κορυφής του Σιμπίου

Θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες της ΕΕ για τα επόμενα χρόνια. Το τρέχον θεματολόγιο συμφωνήθηκε τον Ιούνιο του 2014 από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και πήρε τη μορφή των 10 πολιτικών προτεραιοτήτων της Επιτροπής Γιούνκερ

Από: EBR - Δημοσίευση: Δημοσίευση: Τρίτη, 7 Μαΐου 2019

μέγεθος [–] [+]
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε σχετικά: «Όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου, είπα ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία που έχουμε να δείξουμε στους Ευρωπαίους ότι η Ένωσή τους εργάζεται προς όφελός τους. Τα τελευταία πέντε χρόνια εργάστηκα άοκνα για να πραγματοποιήσω τις υποσχέσεις μας. Σε ορισμένους τομείς, πιστεύω ότι ξεπεράσαμε τις προσδοκίες, ενώ σε άλλους ενδέχεται να έχουμε μείνει πίσω. Πιστεύω, όμως, ότι δραστηριοποιηθήκαμε πάντα στα πιο σημαντικά ζητήματα. Τώρα η ΕΕ πρέπει να κοιτάει μπροστά, να αντλεί διδάγματα από τις εμπειρίες μας και να αξιοποιεί τις επιτυχίες της
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε σχετικά: «Όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου, είπα ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία που έχουμε να δείξουμε στους Ευρωπαίους ότι η Ένωσή τους εργάζεται προς όφελός τους. Τα τελευταία πέντε χρόνια εργάστηκα άοκνα για να πραγματοποιήσω τις υποσχέσεις μας. Σε ορισμένους τομείς, πιστεύω ότι ξεπεράσαμε τις προσδοκίες, ενώ σε άλλους ενδέχεται να έχουμε μείνει πίσω. Πιστεύω, όμως, ότι δραστηριοποιηθήκαμε πάντα στα πιο σημαντικά ζητήματα. Τώρα η ΕΕ πρέπει να κοιτάει μπροστά, να αντλεί διδάγματα από τις εμπειρίες μας και να αξιοποιεί τις επιτυχίες της

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ Ευρώπη

Θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες της ΕΕ για τα επόμενα χρόνια. Το τρέχον θεματολόγιο συμφωνήθηκε τον Ιούνιο του 2014 από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και πήρε τη μορφή των 10 πολιτικών προτεραιοτήτων της Επιτροπής Γιούνκερ.

Πέντε χρόνια μετά, οι προσπάθειες για την υλοποίηση αυτών των προτεραιοτήτων απέφεραν απτά αποτελέσματα για τους πολίτες, παρά τις απρόβλεπτες δυσκολίες που συνάντησαν στην πορεία, οι οποίες εξακολουθούν να αποτελούν σοβαρές προκλήσεις για την Ένωσή μας.

Με βάση τις συστάσεις πολιτικής για τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη μπορεί να διαμορφώσει το μέλλον της οι οποίες παρουσιάστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, η Επιτροπή εξετάζει σήμερα τι έχει επιτευχθεί τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε σχετικά: «Όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου, είπα ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία που έχουμε να δείξουμε στους Ευρωπαίους ότι η Ένωσή τους εργάζεται προς όφελός τους. Τα τελευταία πέντε χρόνια εργάστηκα άοκνα για να πραγματοποιήσω τις υποσχέσεις μας.

Σε ορισμένους τομείς, πιστεύω ότι ξεπεράσαμε τις προσδοκίες, ενώ σε άλλους ενδέχεται να έχουμε μείνει πίσω. Πιστεύω, όμως, ότι δραστηριοποιηθήκαμε πάντα στα πιο σημαντικά ζητήματα.

Τώρα η ΕΕ πρέπει να κοιτάει μπροστά, να αντλεί διδάγματα από τις εμπειρίες μας και να αξιοποιεί τις επιτυχίες της. Πρέπει να είμαστε ακόμη πιο φιλόδοξοι και περισσότερο επικεντρωμένοι από ποτέ.»

Ιστορικό λαμπρών επιδόσεων

Οι 10 προτεραιότητες της Επιτροπής Γιούνκερ επικεντρώθηκαν στα θέματα που έχουν μεγαλύτερη σημασία για τους Ευρωπαίους: επαναφορά της απασχόλησης, της ανάπτυξης και των επενδύσεων, ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, διαχείριση της μετανάστευσης, μετριασμός των απειλών κατά της ασφάλειας, απελευθέρωση του δυναμικού της ψηφιακής και ενεργειακής μετάβασης, ενίσχυση του ρόλου της ΕΕ ως παγκόσμιου παράγοντα και αύξηση της διαφάνειας και της δημοκρατικής νομιμότητας.

Έως το καλοκαίρι του 2018, η Επιτροπή Γιούνκερ είχε υποβάλει όλες τις νομοθετικές προτάσεις για τις οποίες είχε δεσμευτεί κατά την έναρξη της θητείας της. Συνολικά, η Επιτροπή υπέβαλε 471 νέες νομοθετικές προτάσεις και μετέφερε επιπλέον 44 προτάσεις που υποβλήθηκαν σε προηγούμενες θητείες. Από αυτές, 348 προτάσεις εγκρίθηκαν ή συμφωνήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατά τη διάρκεια της τρέχουσας θητείας.

Η Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα σειρά 20 ενημερωτικών δελτίων που καταδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ κατάφερε να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν το 2014 στο στρατηγικό θεματολόγιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στις 10 πολιτικές προτεραιότητες της Επιτροπής Γιούνκερ.

Κοιτάζοντας προς το μέλλον

Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατύπωσε μια σειρά συστάσεων πολιτικής για τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη μπορεί να διαμορφώσει το μέλλον της σε έναν ολοένα και πιο πολυπολικό και αβέβαιο κόσμο. Η Επιτροπή συνέστησε το στρατηγικό θεματολόγιο της ΕΕ για την περίοδο 2019-2024 να επικεντρωθεί σε 5 βασικές διαστάσεις:

1. μια προστατευτική Ευρώπη διότι η ειρήνη είναι δύναμη στον σημερινό κόσμο

2. μια ανταγωνιστική Ευρώπη που επενδύει στις τεχνολογίες του αύριο και υποστηρίζει τις μεγαλύτερες κατακτήσεις μας: την ενιαία αγορά, τη βιομηχανία μας και το κοινό μας νόμισμα

3. μια δίκαιη Ευρώπη που προασπίζει τις θεμελιώδεις αρχές της ισότητας, το κράτος δικαίου και την κοινωνική δικαιοσύνη στον σύγχρονο κόσμο

4. μια βιώσιμη Ευρώπη που θα αναλάβει ηγετικό ρόλο στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

5. και μια επιδραστική Ευρώπη που θα επιδιώξει να διατηρήσει και να επικαιροποιήσει το σύστημα που βασίζεται σε κανόνες και το οποίο μας έχει εξυπηρετήσει τόσο καλά εδώ και τόσο καιρό

Οι ηγέτες της ΕΕ-27 που θα συναντηθούν στο Σιμπίου μπορούν τώρα να σχεδιάσουν τον νέο πολιτικό προσανατολισμό και τις νέες προτεραιότητες της ΕΕ ενόψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 23-26 Μαΐου 2019 και της αλλαγής της πολιτικής ηγεσίας των θεσμικών οργάνων της ΕΕ που θα ακολουθήσει.

Ο Πρόεδρος κ. Γιούνκερ θα εκπροσωπήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην άτυπη σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ-27 στο Σιμπίου, στις 9 Μαΐου 2019. Πριν από τη σύνοδο, θα συμμετάσχει σε διάλογο με τους πολίτες μαζί με τον πρόεδρο της Ρουμανίας κ. Γιοχάνις στις 8 Μαΐου 2019 στις 18:00 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης).

Οι Επίτροποι κ. Τίσεν και κ. Νάβρατσιτς θα είναι επίσης στο Σιμπίου της Ρουμανίας για να εγκαινιάσουν την εκδήλωση για τη νεολαία «Ας διαμορφώσουμε το μέλλον της Ευρώπης μαζί» και θα παραστούν στην τελετή απονομής βραβείων του διαγωνισμού φωτογραφίας #MySocialEurope. Ο Επίτροπος κ. Νάβρατσιτς θα παραδώσει επίσης βραβεία στους νικητές του μηνιαίου διαγωνισμού φωτογραφίας «My magical European Solidarity Corps moment» (Η δική μου μαγική στιγμή στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης).

Ευρώπη

Η ευκαιρία της Γαλλίας να ηγηθεί της Ευρώπης

Η εύθραυστη κυβέρνηση της Γερμανίας και το επερχόμενο Brexit έχουν δημιουργήσει ευκαιρίες για το Παρίσι. Οι πολιτικές που προωθεί ο Μακρόν και τα εμπόδια που καλείται να αντιμετωπίσει

Οικονομία

Εταιρική Εξουσία και ανάπτυξη

Οι προηγούμενες οικονομίες του κόσμου υποφέρουν από διάφορα, παγιωμένα προβλήματα

Γνώμη

Διεθνής Νομιμότητα και άλλα παραμύθια…

Από: EBR

Συχνά πυκνά ακούμε στα ΜΜΕ για την Διεθνή Νομιμότητα που παραβιάζει η Τουρκία και για τις ανάλογες προς το θέμα ανακοινώσεις που εκδίδουν διάφορες χώρες, καταγγέλλοντας τις εκτός νόμου ενέργειες της Άγκυρας

EURACTIV.com - Feeds

Περιοδικό

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 03/2019 2019

Τρέχον Τεύχος

03/2019 2019

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

All contents © Copyright Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2019. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron :)