Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Μάνατζμεντ

Πως το linkedin κτίζει καριέρες

Το δημοφιλέστερο επαγγελματικό κοινωνικό δίκτυο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της στρατηγικής προσλήψεων για όλα τα είδη εταιρειών, από τις start-up έως τις πολυεθνικές

Από: EBR - Δημοσίευση: Τετάρτη, 8 Μαΐου 2019

Πρέπει να έχω όσο το δυνατόν περισσότερες συνδέσεις στο Linkedin; Προτείνω να συνδέεστε μόνον με ανθρώπους που γνωρίζετε, καθώς η ποιότητα των συνδέσεών σας έχει μεγαλύτερη σημασία από την ποσότητα. Η δύναμη του Linkedin βρίσκεται στην αύξηση και στην απόκτηση πρόσβασης στις επαφές δεύτερου βαθμού, τις επαφές του πρώτου βαθμού επαφών σας. Γνωρίζω πολλούς πτυχιούχους ΜΒΑ που έχουν αυξήσει με επιτυχία τις επαφές δεύτερου βαθμού για να προχωρήσουν στην αναζήτηση εργασίας. Σάς συμβουλεύω να καθαρίσετε την λίστα των επαφών σας και να διαγράψετε ανθρώπους που δεν γνωρίζετε ή εμπιστεύεστε.
Πρέπει να έχω όσο το δυνατόν περισσότερες συνδέσεις στο Linkedin; Προτείνω να συνδέεστε μόνον με ανθρώπους που γνωρίζετε, καθώς η ποιότητα των συνδέσεών σας έχει μεγαλύτερη σημασία από την ποσότητα. Η δύναμη του Linkedin βρίσκεται στην αύξηση και στην απόκτηση πρόσβασης στις επαφές δεύτερου βαθμού, τις επαφές του πρώτου βαθμού επαφών σας. Γνωρίζω πολλούς πτυχιούχους ΜΒΑ που έχουν αυξήσει με επιτυχία τις επαφές δεύτερου βαθμού για να προχωρήσουν στην αναζήτηση εργασίας. Σάς συμβουλεύω να καθαρίσετε την λίστα των επαφών σας και να διαγράψετε ανθρώπους που δεν γνωρίζετε ή εμπιστεύεστε.

Της Bryn Panee Burkhart*

Χρησιμοποιούν τελικά οι εταιρείες το Linkedin για να προσλάβουν πτυχιούχους ΜΒΑ; Και βέβαια! Το πιο δημοφιλές επαγγελματικό κοινωνικό δίκτυο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της στρατηγικής προσλήψεων για όλα τα είδη εταιρειών –από start-up μέχρι πολυεθνικές.

Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του Linkedin προέρχεται από τις υπηρεσίες εύρεσης ταλέντων, που προσφέρουν σε εταιρείες και κυνηγούς ταλέντων εξειδικευμένα εργαλεία αναζήτησης για τον εντοπισμό επαγγελματιών με υψηλή κατάρτιση. Σύμφωνα με το Linkedin, 89 από τις 100 κορυφαίες εταιρείες στην πρόσφατη λίστα του Fortune χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες αυτές.

Εν τω μεταξύ, μικρότερες εταιρείες αγοράζουν premium συνδρομές ή μπορεί να παρακινούν εργαζόμενους να ψάχνουν τις προσωπικές τους επαφές για την εύρεση πιθανών υποψηφίων. Η κατακλείδα είναι πως, με την δημιουργία ενός προφίλ στο Linkedin, τοποθετείτε τον εαυτό σας σε μια παγκόσμια βάση βιογραφικών και υπάρχει μία πιθανότητα να βρείτε νέες επαγγελματικές ευκαιρίες.

Τί μπορούν να κάνουν οι πτυχιούχοι ΜΒΑ για να τους προσέξουν οι κυνηγοί ταλέντων; Πρέπει να πληροίτε όλους τους όρους του Linkedin για την δημιουργία ενός «ολοκληρωμένου προφίλ», το οποίο περιλαμβάνει την προσθήκη μιας επαγγελματικής φωτογραφίας, έναν κύριο τίτλο (την τρέχουσα θέση εργασίας ή ένα έξυπνο σλόγκαν που να διαφημίζει τα βασικά προσόντα σας), τον τόπο διαμονής, την εργασιακή εμπειρία, την εκπαίδευση, τις βασικές δεξιότητες και τουλάχιστον 50 επαφές. Η ιστοσελίδα καθοδηγεί τους χρήστες σε αυτή την διαδικασία.

Τα βήματα αυτά θα οδηγήσουν σε αυτό που το Linkedin αποκαλεί «All Star», το οποίο είναι και το υψηλότερο επίπεδο που μπορεί να επιτύχει κανείς. Το επίπεδο του προφίλ μετριέται από ένα κυκλικό γράφημα που βρίσκεται στα δεξιά της σελίδας του προφίλ σας. Σύμφωνα με το Linkedin, οι «All Star» χρήστες είναι 40 φορές πιο πιθανό να εμφανιστούν στις αναζητήσεις των κυνηγών ταλέντων και η κατάταξη των αναζητήσεων γίνεται με βάση το πόσο ολοκληρωμένο είναι ένα προφίλ.

Πώς μπορώ να αυξήσω την επισκεψιμότητα στο προφίλ μου; Οι εταιρείες χρησιμοποιούν το Google για να ελέγξουν πιθανούς υποψηφίους, οπότε μία αναζήτηση στο όνομά σας θα έχει αποτελέσματα. Με την προσαρμογή της διεύθυνσης Linkedin URL με το όνομά σας, για παράδειγμα, έχετε εξασφαλίσει την βελτίωση της επισκεψιμότητας του προφίλ σας.

Μία προσαρμοσμένη διεύθυνση URL δείχνει πως είστε ένας προχωρημένος χρήστης του Linkedin και μπορεί να χρησιμεύσει ως ψηφιακή επαγγελματική σας κάρτα. Οι πτυχιούχοι ΜΒΑ που έχουν αυτοπεποίθηση για το προφίλ τους στο Linkedin πρέπει να το προσθέσουν στην υπογραφή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email signature), στις επαγγελματικές τους κάρτες και στα βιογραφικά τους. Είναι ένας έξυπνος τρόπος για να αυξήσουν τα κλικ στο προφίλ τους.

Ποιες άλλες πληροφορίες πρέπει να προσθέσω στο προφίλ μου; Το τμήμα της περίληψης (summary) στο προφίλ δίνει στους πτυχιούχους ΜΒΑ μια μεγάλη ευκαιρία να παρουσιάσουν ένα «elevator pitch» και να δείξουν άμεσα τα ταλέντα τους. Τους συμβουλεύω να συντάξουν την περίληψη απαντώντας σε τρεις ερωτήσεις:

1. Ποιος είμαι σαν επαγγελματίας;

2. Ποια είναι τα δυνατά μου σημεία και οι τομείς που έχω εμπειρία;

3. Πώς μπορώ να προσθέσω αξία στην επόμενη εργασία και στην εταιρεία μου;

Η διαδικασία αυτή απαιτεί ενδελεχή σκέψη για το πώς θα αναδείξετε τα δυνατά σας σημεία και την αξία σας σε ένα ευρύ κοινό. Αλλά οι κυνηγοί ταλέντων μού λένε ότι μια καλή περίληψη τούς παρακινεί να συνεχίσουν να διαβάζουν ένα προφίλ και έχω δει αρκετούς πτυχιούχους ΜΒΑ να κερδίζουν μεγάλη ώθηση μετά την σύνταξη μιας καλής και συνοπτικής περίληψης –την οποία σάς συμβουλεύω να γράψετε σε πρώτο πρόσωπο.

Είναι πολύ πιο εύκολο να μιλήσετε για τον εαυτό σας και τις επιτυχίες σας με αυτόν τον τρόπο και οι κυνηγοί ταλέντων το βρίσκουν πολύ πιο ενδιαφέρον. Να κρατάτε ένα επαγγελματικό και ταυτοχρόνως προσωπικό ύφος, ώστε ο αναγνώστης να αποκτήσει μία εικόνα για την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα σας.

Πώς μπορώ να δικτυωθώ στο Linkedin για να διευκολύνω την αναζήτηση εργασίας; Οι επαφές με συμφοιτητές είναι πολύ ισχυρές και τα σχετικά εργαλεία του Linkedin τις διευκολύνουν.

Ψάξτε στο σχολείο σας και φιλτράρετε αποτελέσματα με βάση λέξεις-κλειδιά, εταιρείες, γεωγραφικές τοποθεσίες και άλλα κριτήρια. Αυτός είναι ένας ιδανικός τρόπος για να ανακαλύψετε και να συνδεθείτε με συμφοιτητές που εργάζονται σε εταιρείες ή θέσεις που σάς ενδιαφέρουν.

Έχω εργαστεί με διάφορους πτυχιούχους ΜΒΑ που έχουν χρησιμοποιήσει το εργαλείο αυτό για να συνδεθούν με μία εταιρεία και να λάβουν πληροφορίες για εργασιακές ευκαιρίες πριν αυτές δημοσιευθούν.

Πρέπει να έχω όσο το δυνατόν περισσότερες συνδέσεις στο Linkedin; Προτείνω να συνδέεστε μόνον με ανθρώπους που γνωρίζετε, καθώς η ποιότητα των συνδέσεών σας έχει μεγαλύτερη σημασία από την ποσότητα. Η δύναμη του Linkedin βρίσκεται στην αύξηση και στην απόκτηση πρόσβασης στις επαφές δεύτερου βαθμού, τις επαφές του πρώτου βαθμού επαφών σας.

Γνωρίζω πολλούς πτυχιούχους ΜΒΑ που έχουν αυξήσει με επιτυχία τις επαφές δεύτερου βαθμού για να προχωρήσουν στην αναζήτηση εργασίας. Σάς συμβουλεύω να καθαρίσετε την λίστα των επαφών σας και να διαγράψετε ανθρώπους που δεν γνωρίζετε ή εμπιστεύεστε. Όταν προσκαλείτε κάποιον να συνδεθεί μαζί σας, να τού στέλνετε πάντα ένα προσωπικό μήνυμα. Μπορεί να είναι τόσο απλό όπως «γεια σου Χ, μού άρεσε η συνομιλία μας στο Ψ συνέδριο την περασμένη εβδομάδα, ελπίζω να διατηρήσουμε επαφή και ενημέρωσέ με αν μπορώ να σε βοηθήσω σε κάτι».

Η δημιουργία ενός ποιοτικού δικτύου σημαίνει πως καταβάλλετε προσπάθεια να συνδεθείτε με ανθρώπους σε μια προσωπική βάση. Επίσης, το να ξοδέψετε λίγο χρόνο για να ενημερώσετε μία δυνητική επαφή ότι είστε σε θέση να την βοηθήσετε έχει μεγάλη σημασία, καθώς η δικτύωση δεν είναι ένα ατομικό παιχνίδι.

* Υπεύθυνη επαγγελματικής σταδιοδρομίας στο MIT Sloan School of Management

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Η πρόκληση της επανεκκίνησης

Από: EBR

Η πανδημία δημιουργεί τεράστιες προκλήσεις τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας σε συνθήκες που προοιωνίζονται εξαιρετικά δύσκολες

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 01/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

01/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Καλοκαιρινές διακοπές: το ΕΚ ζητά μεγαλύτερη σαφήνεια για τον τουρισμό εν μέσω κρίσης

Καλοκαιρινές διακοπές: το ΕΚ ζητά μεγαλύτερη σαφήνεια για τον τουρισμό εν μέσω κρίσης

Οι ευρωβουλευτές υποδέχτηκαν θετικά το πακέτο της Επιτροπής για τις μεταφορές και τον τουρισμό, ωστόσο πολλοί επεσήμαναν ότι χρειάζονται περισσότερες πρωτοβουλίες και οικονομική στήριξη

Οικονομία

Ανάλυση: Πρέπει να πανηγυρίζουμε για τα 750 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης;

Ανάλυση: Πρέπει να πανηγυρίζουμε για τα 750 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ένα φιλόδοξο σχέδιο, που όμως έχει να περάσει αρκετές δοκιμασίες μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2020. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron