Edition: International | Greek

Αρχική » Ευρώπη

Άβολη η θέση των κυρίαρχων πολιτικών κομμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση* η οποία δημοσιεύτηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR) , υπάρχει μια σοβαρή πιθανότητα τα αντιευρωπαϊκά κόμματα να αποτελέσουν τη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τις εκλογές στο τέλος Μαΐου

Από: N. Peter Kramer, EU correspondent - Δημοσίευση: Δημοσίευση: Τρίτη, 14 Μαΐου 2019

μέγεθος [–] [+]
Η μελέτη του ECFR ισχυρίζεται ότι ‘όλα θα εξαρτηθούν όχι μόνο από τις συμμαχίες των κυρίαρχων (δηλαδή των χωρίς επιφυλάξεις προ ευρωπαϊκών) κομμάτων μεταξύ τους καθώς επίσης και στο πώς θα ενεργήσουν για να σαμποτάρουν τη δημιουργία αντιευρωπαϊκών συμμαχιών στο επόμενο Κοινοβούλιο’.
Η μελέτη του ECFR ισχυρίζεται ότι ‘όλα θα εξαρτηθούν όχι μόνο από τις συμμαχίες των κυρίαρχων (δηλαδή των χωρίς επιφυλάξεις προ ευρωπαϊκών) κομμάτων μεταξύ τους καθώς επίσης και στο πώς θα ενεργήσουν για να σαμποτάρουν τη δημιουργία αντιευρωπαϊκών συμμαχιών στο επόμενο Κοινοβούλιο’.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ Ευρώπη


του N. Peter Kramer

Συνήθιζε να χαρακτηρίζει το ECFR, ένα think tank για τα ως επί το πλείστον υπάρχοντα φιλοευρωπαϊκά κόμματα, να βάζει στο ίδιο τσουβάλι τα ευρωσκεπτικιστικά με τα αντιευρωπαϊκά κόμματα. Διόλου απίστευτο αφού οι ευρωπαΐστες πιστεύουν ότι ‘ όποιος δεν είναι ολοκληρωτικά με το μέρος μας, είναι εναντίον μας’. Κάποιοι το αποκαλούν ως ΄΄δόγμα Verhofstadt ΄΄ το οποίο πήρε το όνομά του από τον ‘συχνά- υστερικό’ και φουλ ευρωπαϊστή αρχηγό των φιλελεύθερων.

Η μελέτη του ECFR ισχυρίζεται ότι ‘όλα θα εξαρτηθούν όχι μόνο από τις συμμαχίες των κυρίαρχων (δηλαδή των χωρίς επιφυλάξεις προ ευρωπαϊκών) κομμάτων μεταξύ τους καθώς επίσης και στο πώς θα ενεργήσουν για να σαμποτάρουν τη δημιουργία αντιευρωπαϊκών συμμαχιών στο επόμενο Κοινοβούλιο’. Η ‘Μεγάλη Συμμαχία’ μεταξύ Κεντροδεξιών (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) και Σοσιαλιστών ( Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών) πρόκειται να χάσει την πλειοψηφία των εδρών της για πρώτη φορά, μέχρι και 43%.

Το ECFR καταλήγει στο συμπέρασμα ότι καθώς το καινούριο εκλεγμένο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εντάξει τρεις ομάδες, την Αριστερά με ποσοστό 34%, την Δεξιά με 32% και τα αντιευρωπαϊκά κόμματα με 35%, τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα οφείλουν να σκεφθούν πέραν των παραδοσιακών-ιδεολογικών οικογενειών. Είναι ζωτικής σημασίας το γεγονός ότι αυτοαποκαλούνται ΄σύμβολα αλλαγής’ σε ένα περιβάλλον όπου τα αντιευρωπαϊκά κόμματα θα τους παρουσιάσουν σαν υπέρμαχους του status quo της Ε.Ε.

Σύμφωνα με το ECFR, τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα όχι μόνο δεν μπορούν πλέον να υπεκφεύγουν αλλά οφείλουν να επισπεύσουν τις προσπάθειές τους να σκέφτονται πέραν των παραδοσιακών-ιδεολογικών οικογενειών.

Ακούγοντας τα κυρίαρχα πολιτικά κόμματα, μπορέις να καταλάβεις ότι πραγματικά μοιράζονται τις ανησυχίες του ECFR, βλέποντας τα όμως καλύτερα καταλαβαίνεις ότι είναι εντελώς απορροφημένα με το να βάζουν τρικλοποδιές το ένα στο άλλο στον αγώνα για την ανάδειξη του προέδρου της Ευρωπαικής Επιτροπής. Όμως ποιος εκπλήσσεται;

*’Ισχυροί άνθρωποι των κυρίαρχων πολιτικών κομμάτων: οι προβλέψεις για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου’ είναι μέρος του σχεδίου του ECFR ‘Unlock Europe’s Majority’.

Ευρώπη

Ο Φράνσις Φουκουγιάμα και ο Μαργαρίτης Σχοινάς

Ο γνωστός μας Φ.Φ. στο πρόσφατο βιβλίο του «Ταυτότητα» παραδέχεται το λάθος του. Η πρόβλεψή του στο μπεστ σέλερ που είχε γράψει μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού («Το τέλος της Ιστορίας») για επικράτηση της φιλελεύθερης δημοκρατίας αποδείχτηκε λανθασμένη

Οικονομία

Ο κίνδυνος της τεχνοκρατικής αλαζονείας στη Δύση, οι οικονομικές επιπτώσεις στα κράτη και η χώρα μας

Στην μετά κρίση περίοδο στη Δύση, αν κανείς προβεί σε έναν ψύχραιμο απολογισμό και ποιοτική ανάλυση της συμπεριφοράς των πολιτικών και οικονομικών ελίτ, θα διαπιστώσει, μία ιδιάζουσα τεχνοκρατική αλαζονεία

Γνώμη

Η αλαζονεία ως επιχειρηματικός καρκίνος

Από: Athanase Papandropoulos

Επιχειρήσεις κολοσσοί όπως η Thomas Kook, ιδιαίτερα σε εποχές κρίσεων και παραγωγικών μετασχηματιστών, καταρρέουν γιατί οι ηγεσίες τους πάσχουν από αλαζονεία και εφησυχασμό

EURACTIV.com - Feeds

Περιοδικό

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 02/2019 2019

Τρέχον Τεύχος

02/2019 2019

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

All contents © Copyright Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2019. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron :)