Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ανάλυση

Ελληνική κυβερνητική «καρέκλα»: Η πιο «αλμυρή» στην Ευρώπη!

Τα τελευταία σαράντα χρόνια ψηφίζαμε, έως τώρα, και εκλέγαμε κυβερνήσειςγια να αυξήσουν το χρέος από 500 εκατ. ευρώ το 1976 στα … 340 δις. ευρώτο 2018 και, με «οικονομική» πολιτική Χότζα, παρέδιδαν και παρελάμβαναν10 φορές «καμένη γη»

Από: EBR - Δημοσίευση: Πέμπτη, 30 Μαΐου 2019

Η «Πέμπτη Καμένη Γη» διαπιστώθηκε από την Eurostat αρχικά το 2003 και το Μάρτιο του 2004 και την αναθεώρηση πολύ προς τα πάνω βασικών μακροοικονομικών μεγεθών και ιδιαίτερα των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους, τα οποία μεφανιζονταν ωραιοποιημένα με την περιβόητη «Δημιουργική Λογιστική»!
Η «Πέμπτη Καμένη Γη» διαπιστώθηκε από την Eurostat αρχικά το 2003 και το Μάρτιο του 2004 και την αναθεώρηση πολύ προς τα πάνω βασικών μακροοικονομικών μεγεθών και ιδιαίτερα των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους, τα οποία μεφανιζονταν ωραιοποιημένα με την περιβόητη «Δημιουργική Λογιστική»!

του Δημήτρη Στεργίου

Με την ίδια «οικονομική» πολιτική και την ίδια προεκλογική τακτική να επαναλαμβάνεται επί σαράντα χρόνια, σε ένα μήνα ή το πολύ σε τέσσερις μήνες η νέα κυβέρνηση που θα προέλθει από τις επικείμενες εθνικές εκλογές θα παραλάβει από την άλλη την 11η «καμένη γη», ένα δημόσιο χρέος πάνω 340 δις. ευρώ, μιαν οικονομία καθημαγμένη, τα ελληνικά νοικοκυριά λεηλατημένα από τα μέτρα λιτότητας και τον φορομπηχτισμό και με σπατάλες να σπάνε ρεκόρ όλων εποχών.

Και για να «χρυσώσει το χάπι» και η σημερινή «πρώτη αριστερά» κυβέρνηση, εφαρμόζει την ίδια προεκλογική τακτική όλων σχεδόν των προηγούμενων τα τελευταία σαράντα, δηλαδή να κάνουν παροχές – ψίχουλα για να κρατήσει την πιο «αλμυρή καρέκλα» στην Ευρώπη, όπως προκύπτει από τον παρατιθέμενο πίνακα ντροπής και αγανάκτησης!

‘Ετσι, ένδεκα κυβερνήσεις με τους αντίστοιχους πρωθυπουργούς παρελάμβαναν από τους άλλους ή από τον εαυτό τους «καμένη» και
φέσωσαν έως τώρα τα ελληνικά νοικοκυριά με πάνω από 340 δις. ευρώ ή… 11.401.495.000.000 δραχμές, ως εξής:

-Η «Πρώτη Καμένη Γη» στην οικονομία παρελήφθη από τον Ανδρέα Παπανδρέου και μετά τις εκλογές της 18ης Οκτωβρίου 1981 ως αποτέλεσμα της πρώτης μείζονος εγκατάλειψης της δημοσιονομικής σωφροσύνης.

-Η «Δεύτερη Καμένη Γη» διαπιστώθηκε στις 13 Οκτωβρίου 1985, λίγο μετά τις γνωστές εκλογές με σύνθημα « Για ακόμα καλύτερες μέρες!», όταν η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκε, υπό την πίεση της ΕΟΚ και την ανάγκη λήψης της δεύτερης δόσης του κοινοτικού δανείου, να εξαγγείλει το πιο σκληρό πακέτο μέτρων λιτότητας.

- Η «Τρίτη Καμένη Γη» σηματοδοτήθηκε το 1989 από τη γνωστή πρωθυπουργική ιαχή στο Περιστέρι «Τσοβόλα δώστα όλα» και χαρακτηρίσθηκε από την περίοδο οικονομικής αστάθειας και λεηλασία της οικονομίας.

- Η «Τέταρτη Καμένη Γη» επιβεβαιώθηκε από τη φοροεισπρακτική καταιγίδα στις 3 Αυγούστου 1992 και την εφαρμογή νέου σταθεροποιητικού προγράμματος, με το οποίο η τότε κυβέρνηση πήρε πίσω και πολλαπλάσια όσα είχαν δώσει η προηγούμενες με το σταγονόμετρο!

- Η «Πέμπτη Καμένη Γη» διαπιστώθηκε από την Eurostat αρχικά το 2003 και το Μάρτιο του 2004 και την αναθεώρηση πολύ προς τα πάνω βασικών μακροοικονομικών μεγεθών και ιδιαίτερα των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους, τα οποία μεφανιζονταν ωραιοποιημένα με την περιβόητη «Δημιουργική Λογιστική»!

- Η «Έκτη Καμένη Γη» επισημοποιήθηκε πανηγυρικά με τη φοροεισπρακτική καταιγίδα του Σεπτεμβρίου του 2008, με το ΠΑΣΟΚ να υποστηρίζει ότι «Λεφτά Υπάρχουν!» και κατακάηκε από τη δεινή διεθνή οικονομική κρίση που σάρωνε τα πάντα στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

-Η «Έβδομη Καμένη Γη» σηματοδοτήθηκε με την ένταξη της χώρας μας στο Πρώτο επαχθές Μνημόνιο το 2010, επειδή το χρέος 129,7% του ΑΕΠ δεν ήταν … «βιώσιμο» και είναι τώρα (181,1% του ΑΕΠ).

- Η «Όγδοη Καμένη Γη» επισημοποιήθηκε με την υπογραφή το 2012 του «Δεύτερου επαχθούς» Μνημονίου, όταν συνοδεύθηκε από τη μεγαλύτερη λεηλασία της ιδιωτικής περιουσίας με το «κούρεμα» 177 δις. ευρώ, από το οποίο πήγαν σε μείωση του δημόσιου χρέους μόνο 51 δις. ευρώ (τα άλλα τα «έφαγαν» ιθ τράπεζες και οι ζημιογόνες δημόσιες επιχειρήσεις!!!)

-Η «Ένατη Καμένη Γη» παρελήφθη τον Ιανουάριο του 2015 από τον Αλέξη Τσίπρα, η οποία στη συνέχεια «κατακάηκε» με τους γνωστούς «λεονταρισμούς» και τη βαρουφάκειο «Δημιουργική Ασάφεια»

- Η «Δέκατη Καμένη Γη» παρελήφθη από τον Τσίπρα από τον … εαυτόν του και προέκυψε με εντυπωσιακά περιπετειώδη τρόπο με την υπογραφή (αντί κατάργησης των προηγούμενων!) τον Αύγουστο του 2015 του Τρίτου επονείδιστου Μνημονίου.

- Η ¨Ενδέκατη Καμένη Γη» θα παραληφθεί σε ένα ή το πολύ τέσσερις μήνες με ένα ρεκόρ χρέους … πάνω από 180% του ΑΕΠ ή πάνω από 340 δις.ευρώ, ενώ όταν εντάχθηκε η χώρα στο Πρώτο Μνημόνιο το χρέος ήταν 300 δις. ευρώ!!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

H ώρα της Ευρώπης

Από: EBR

Σε αυτό τον ασταθή κόσμο, στη σκιά ενός ψυχρού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, η Ευρώπη καλείται να ορθώσει το ιστορικό της ανάστημα και να διεκδικήσει τον χώρο που της αναλογεί

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 01/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

01/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Κατώτατος μισθός: Η Επιτροπή ξεκινά τη διαβούλευση

Κατώτατος μισθός: Η Επιτροπή ξεκινά τη διαβούλευση

Σήμερα η Επιτροπή ξεκινά το δεύτερο στάδιο της διαβούλευσης με τις ευρωπαϊκές συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις σχετικά με τον τρόπο διασφάλισης δίκαιων κατώτατων μισθών για όλους τους εργαζομένους στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Οικονομία

Έρευνα: Μόλις 15% των επιχειρήσεων είναι ασφαλείς σε δεύτερο lockdown

Έρευνα: Μόλις 15% των επιχειρήσεων είναι ασφαλείς σε δεύτερο lockdown

Μόνο το 15% των επιχειρήσεων είναι ασφαλείς σε περίπτωση ενός δεύτερου lockdown ενώ το 46% των επιχειρήσεων εκτιμούν ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει εντός του 2021

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2020. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron