Edition: International | Greek

Αρχική » Ευρώπη

Ο Μπόρις Τζόνσον και η εντολή του για έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Το παιχνίδι πλέον έχει χαθεί και ο ίδιος ο Μπόρις Τζόνσον το έχει επιβεβαιώσει. Τώρα, όμως, πολλοί διερωτώνται , τι πρόκειται να κάνει με αυτή τη κατάσταση

Από: EBR - Δημοσίευση: Δημοσίευση: Τρίτη, 30 Ιουλίου 2019

μέγεθος [–] [+]

Του N. Peter Kramer

Λοιπόν, υποσχέθηκε να παραδώσει το Brexit, να ενώσει τη χώρα και να νικήσει τον Τζέρεμι Κόρμπιν .

Παρά τη νίκη του με ένα ξεκάθαρο προβάδισμα, μεταξύ άλλων από τον Κόρμπιν, το επιχείρημα που παρουσιάζεται είναι ότι δεν έχει καμία ‘εντολή’ να βγάλει το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ε.Ε. Εντούτοις, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι τόσο στην Daily Telegraph όσο και σε σχόλια άλλων βρετανικών εφημερίδων διαβάζουμε ότι η εντολή για κάτι τέτοιο υπάρχει.

Αρχικά, το 2015, ο Ντέιβιντ Κάμερον, υποσχέθηκε ότι, αν εκλεγεί, οι Συντηρητικοί θα είναι σε θέση να διεξάγουν ένα αποφασιστικό in/out δημοψήφισμα για την παραμονή στην Ε.Ε. Οι Συντηρητικοί κέρδισαν τις εκλογές και επέστρεψαν στην κυβέρνηση με ακόμα περισσότερες ψήφους και βουλευτές. Το EU Referendum Act ψηφίστηκε, με το Κοινοβούλιο να δίνει την τελική απόφαση για την παραμονή του βρετανικού λαού στην Ε.Ε. Όλοι γνωρίζουμε το αποτέλεσμα.

Στις εκλογές του 2017, οι Συντηρητικοί κέρδισαν τις περισσότερες ψήφους από κάθε άλλο κόμμα τα τελευταία 25 χρόνια, με την ξεκάθαρή τους δήλωση ότι «μια μη-συμφωνία είναι καλύτερη από μια κακή συμφωνία». Στη συνέχεια, η Συμφωνία Αποχώρησης (Σ.Α.) απορρίφθηκε τρεις φορές από το Κοινοβούλιο στο Λονδίνο. Και, τέλος, στις Ευρωεκλογές του τρέχοντος έτους, απορρίφθηκε θεαματικά και από τη χώρα.

Ο μεγαλύτερος χαμένος ήταν η Πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι αλλά και οι Συντηρητικοί, καταγράφοντας το χειρότερο τους ποσοστό σε εθνικές εκλογές, λόγω της υπεράσπιση της Σ.Α. από την Μει. Αντιθέτως, ο Νάιτζελ Φάρατζ με το κόμμα του Brexit, ήταν ο μεγάλος νικητής με το τελευταίο να ξεπερνά τις δημοσκοπήσεις και να κερδίζει σε κάθε περιοχή της Αγγλίας και της Ουαλίας έξω από το Λονδίνο. Αυτό ήταν μια ξεκάθαρη απόδειξη του πόσο ισχυρή και πόσο διαδεδομένη είναι η άποψη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να αποχωρήσει από την Ε.Ε. μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Φυσικά, μια καλή συμφωνία παραμένει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Με μια αδρανή Σ.Α., ο Τζόνσον μπορεί να επικεντρωθεί σε μια εμπορική συμφωνία, προς το συμφέρον τόσο του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και της Ε.Ε. Ας μην ξεχνάμε ότι μια μη-συμφωνία θα σημάνει και την έναρξη προβλημάτων για κάποια (σημαντικά) κράτη-μέλη της Ε.Ε. Αν και από ότι φαίνεται, στις Βρυξέλλες αγνοούν το γεγονός αυτό.

Ο Όουεν Πάτερσον, πρώην γραμματέας περιβάλλοντος στο Ηνωμένο Βασίλειο, έγραψε ‘’Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα από μια μη- συμφωνία. Είναι ένας απολύτως λανθασμένος χαρακτηρισμός. Πολλές συμφωνίες πρακτικού επιπέδου έχουν ήδη συνταχθεί. Οι έντονες παρεμβάσεις για τη δημιουργία κλίματος εκφοβισμού της κοινής γνώμης έχουν αποτύχει στο να γίνουν πράξη. Τα αεροπλάνα θα συνεχίσουν να πετούν, φάρμακα θα έρχονται και η Σήραγγα της Μάγχης θα παραμείνει ανοιχτή’’.

Περιμένετε και θα δείτε!

Ευρώπη

Το Κοινοβούλιο στηρίζει την ευρωπαϊκή έρευνα και το Erasmus

Οι νέοι και η έρευνα κορυφαίες προτεραιότητες του ΕΚ. Έγκριση για την επιστροφή στα κράτη μέλη πλεονάσματος 1.8 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2018

Οικονομία

O Κόσμος που έρχεται...

Συμβαίνουν πολλά. Και συμβαίνουν με ταχύτατους ρυθμούς κυοφορώντας εξελίξεις για τις κοινωνίες και τις οικονομίες. Κατ αρχήν είναι ιστορικής σημασία η κατάρρευση( σχεδόν) της Ford η οποία χρωστάει 84 δις $ και πρόσφατα βαθμολογήθηκαν τα ομόλογα της ως... σκουπίδια !

Γνώμη

Austerity: Ένα βιβλίο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Από: Athanase Papandropoulos

Τρεις Ιταλοί καθηγητές και οικονομολόγοι, έπειτα από μελέτη και ανάλυση 200 περιπτώσεων εφαρμογής πολιτικής λιτότητας, σε 16 χώρες, διαλύουν μύθους και ιδεοληψίες.AUSTERITY είναι ο τίτλος

EURACTIV.com - Feeds

Περιοδικό

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 02/2019 2019

Τρέχον Τεύχος

02/2019 2019

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

All contents © Copyright Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2019. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron :)