Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ευρώπη

Ο Μπόρις Τζόνσον και η εντολή του για έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Το παιχνίδι πλέον έχει χαθεί και ο ίδιος ο Μπόρις Τζόνσον το έχει επιβεβαιώσει. Τώρα, όμως, πολλοί διερωτώνται , τι πρόκειται να κάνει με αυτή τη κατάσταση

Από: EBR - Δημοσίευση: Τρίτη, 30 Ιουλίου 2019


Του N. Peter Kramer

Λοιπόν, υποσχέθηκε να παραδώσει το Brexit, να ενώσει τη χώρα και να νικήσει τον Τζέρεμι Κόρμπιν .

Παρά τη νίκη του με ένα ξεκάθαρο προβάδισμα, μεταξύ άλλων από τον Κόρμπιν, το επιχείρημα που παρουσιάζεται είναι ότι δεν έχει καμία ‘εντολή’ να βγάλει το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ε.Ε. Εντούτοις, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι τόσο στην Daily Telegraph όσο και σε σχόλια άλλων βρετανικών εφημερίδων διαβάζουμε ότι η εντολή για κάτι τέτοιο υπάρχει.

Αρχικά, το 2015, ο Ντέιβιντ Κάμερον, υποσχέθηκε ότι, αν εκλεγεί, οι Συντηρητικοί θα είναι σε θέση να διεξάγουν ένα αποφασιστικό in/out δημοψήφισμα για την παραμονή στην Ε.Ε. Οι Συντηρητικοί κέρδισαν τις εκλογές και επέστρεψαν στην κυβέρνηση με ακόμα περισσότερες ψήφους και βουλευτές. Το EU Referendum Act ψηφίστηκε, με το Κοινοβούλιο να δίνει την τελική απόφαση για την παραμονή του βρετανικού λαού στην Ε.Ε. Όλοι γνωρίζουμε το αποτέλεσμα.

Στις εκλογές του 2017, οι Συντηρητικοί κέρδισαν τις περισσότερες ψήφους από κάθε άλλο κόμμα τα τελευταία 25 χρόνια, με την ξεκάθαρή τους δήλωση ότι «μια μη-συμφωνία είναι καλύτερη από μια κακή συμφωνία». Στη συνέχεια, η Συμφωνία Αποχώρησης (Σ.Α.) απορρίφθηκε τρεις φορές από το Κοινοβούλιο στο Λονδίνο. Και, τέλος, στις Ευρωεκλογές του τρέχοντος έτους, απορρίφθηκε θεαματικά και από τη χώρα.

Ο μεγαλύτερος χαμένος ήταν η Πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι αλλά και οι Συντηρητικοί, καταγράφοντας το χειρότερο τους ποσοστό σε εθνικές εκλογές, λόγω της υπεράσπιση της Σ.Α. από την Μει. Αντιθέτως, ο Νάιτζελ Φάρατζ με το κόμμα του Brexit, ήταν ο μεγάλος νικητής με το τελευταίο να ξεπερνά τις δημοσκοπήσεις και να κερδίζει σε κάθε περιοχή της Αγγλίας και της Ουαλίας έξω από το Λονδίνο. Αυτό ήταν μια ξεκάθαρη απόδειξη του πόσο ισχυρή και πόσο διαδεδομένη είναι η άποψη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να αποχωρήσει από την Ε.Ε. μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Φυσικά, μια καλή συμφωνία παραμένει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Με μια αδρανή Σ.Α., ο Τζόνσον μπορεί να επικεντρωθεί σε μια εμπορική συμφωνία, προς το συμφέρον τόσο του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και της Ε.Ε. Ας μην ξεχνάμε ότι μια μη-συμφωνία θα σημάνει και την έναρξη προβλημάτων για κάποια (σημαντικά) κράτη-μέλη της Ε.Ε. Αν και από ότι φαίνεται, στις Βρυξέλλες αγνοούν το γεγονός αυτό.

Ο Όουεν Πάτερσον, πρώην γραμματέας περιβάλλοντος στο Ηνωμένο Βασίλειο, έγραψε ‘’Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα από μια μη- συμφωνία. Είναι ένας απολύτως λανθασμένος χαρακτηρισμός. Πολλές συμφωνίες πρακτικού επιπέδου έχουν ήδη συνταχθεί. Οι έντονες παρεμβάσεις για τη δημιουργία κλίματος εκφοβισμού της κοινής γνώμης έχουν αποτύχει στο να γίνουν πράξη. Τα αεροπλάνα θα συνεχίσουν να πετούν, φάρμακα θα έρχονται και η Σήραγγα της Μάγχης θα παραμείνει ανοιχτή’’.

Περιμένετε και θα δείτε!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Μητσοτάκης, Τσίπρας και Μαύροι Κύκνοι

Από: EBR

«Θελήσαντες οι Έλληνες να διαβούν τον Αίμον συνέστησαν επιτροπήν Τσάτσον, Βαλβάν και Κρέμων»

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2019 2019

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2019 2019

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Το δίδυμο Μέρκελ-Μακρόν και η χαμένη ευκαιρία της Ευρώπης

Το δίδυμο Μέρκελ-Μακρόν και η χαμένη ευκαιρία της Ευρώπης

Το διατλαντικό χάσμα και τα βήματα που δεν τόλμησε να κάνει η Γερμανίδα Καγκελάριος για να αλλάξει τα δεδομένα. Οι φιλοδοξίες Μακρόν, τα πολιτικά προβλήματα στο Βερολίνο και το μεγάλο λάθος που έγινε το 2018

Οικονομία

Νέα απειλή για τη γερμανική οικονομία

Νέα απειλή για τη γερμανική οικονομία

Υπάρχουν και άλλα ενθαρρυντικά στοιχεία για τη γερμανική οικονομία, αφότου ο δείκτης διευθυντών προμηθειών την Παρασκευή παρουσίασε μια ήπια άνοδο, και αυτό ήταν έκπληξη

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2020. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron