Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ανάλυση

Οι αγορές θέλουν περισσότερα από τη Fed

Όσο ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζερόμ Πάουελ εξηγούσε πως η μείωση του βασικού επιτοκίου δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως η έναρξη ενός παρατεταμένου κύκλου χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά έχανε πάνω από 25 δισ. δολάρια το λεπτό

Από: EBR - Δημοσίευση: Δευτέρα, 5 Αυγούστου 2019

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εδώ και καιρό επικρίνει τον Πάουελ διότι η Fed δεν μειώνει το βασικό της επιτόκιο, απρόσμενα ανακοίνωσε την επιβολή δασμών 10% σε προϊόντα 300 δισ. δολαρίων από την Κίνα, κίνηση που φαίνεται να εντείνει τις πιέσεις για τη μείωση των επιτοκίων.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εδώ και καιρό επικρίνει τον Πάουελ διότι η Fed δεν μειώνει το βασικό της επιτόκιο, απρόσμενα ανακοίνωσε την επιβολή δασμών 10% σε προϊόντα 300 δισ. δολαρίων από την Κίνα, κίνηση που φαίνεται να εντείνει τις πιέσεις για τη μείωση των επιτοκίων.

 

Του David Randall

Όσο ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζερόμ Πάουελ εξηγούσε, μετά τη συνεδρίαση της Τετάρτης, πως η μείωση του βασικού επιτοκίου δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως η έναρξη ενός παρατεταμένου κύκλου χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά έχανε πάνω από 25 δισ. δολάρια το λεπτό. Η Wall Street ξαναζούσε ένα από τα παλαιότερα κεφάλαια στην Ιστορία που θα μπορούσε να τιτλοφορηθεί ως «Μην τα βάζετε με τη Fed».

Οι επενδυτές χαράσσουν τη στρατηγική τους για την αγορά ή την πώληση των μετοχών ανάλογα με τις αποφάσεις της Fed για την ενίσχυση ή την αποθέρμανση της οικονομίας, αναπροσαρμόζοντας τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια. Πρώτη φορά, όμως, μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Fed διαφωνούν για το πώς θα πρέπει να ερμηνευθούν τα στοιχεία για την οικονομία, αφήνοντας τους επενδυτές να μαντέψουν την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εδώ και καιρό επικρίνει τον Πάουελ διότι η Fed δεν μειώνει το βασικό της επιτόκιο, απρόσμενα ανακοίνωσε την επιβολή δασμών 10% σε προϊόντα 300 δισ. δολαρίων από την Κίνα, κίνηση που φαίνεται να εντείνει τις πιέσεις για τη μείωση των επιτοκίων. Ο Πάουελ έχει επανειλημμένως πει πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ λαμβάνει αποφάσεις ανεξάρτητα από τις προσδοκίες των αγορών ή του Λευκού Οίκου. Την Τετάρτη, περιέγραψε τη μείωση του βασικού επιτοκίου ως «προσαρμογή στα μέσα του κύκλου», ώστε να θωρακιστεί η οικονομία από την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, τις εντεινόμενες εμπορικές διενέξεις, αλλά και τον πεισματικά χαμηλό πληθωρισμό. Κατά τη διάρκεια των κρίσιμων 18 λεπτών που ο Πάουελ έκανε αυτές τις δηλώσεις, ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε κατά 1,7%, χάνοντας 461,7 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Refiniv.

Δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Fed διαφώνησαν με τη μείωση που αποφασίστηκε την Τετάρτη. Η διαφορά αυτή απόψεων σημειώνεται πρώτη φορά τουλάχιστον από το 1998. Με τη Fed να μην έχει ομόφωνη θέση για την πορεία των επιτοκίων όταν η ανεργία είναι στο χαμηλό δεκαετιών και η οικονομία συνεχίζει να επεκτείνεται, οι διαχειριστές κεφαλαίων δεν έχουν ισχυρές ενδείξεις για την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής. «Προσπαθούμε να εντοπίσουμε άλλες περιόδους που οι συνθήκες ήταν ανάλογες και δεν έχουμε βρει ακόμη καμία», σχολιάζει ο Μπράιν Τζέικομπσεν, υψηλόβαθμο στέλεχος στην επενδυτική εταιρεία Wells Fargo Asset Management.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πάουελ αιφνιδιάζει τις αγορές. Τον Δεκέμβριο είχε δηλώσει πως το πρόγραμμα μείωσης των τοποθετήσεων σε κρατικά ομόλογα είναι στον «αυτόματο πιλότο». Ως αποτέλεσμα, οι μετοχές υποχώρησαν στο κόκκινο, διότι οι αγορές προσδοκούσαν σε μεγαλύτερη ευελιξία από τη Fed. Αυτή τη φορά, ωστόσο, ο Πάουελ ανακοίνωσε τη μείωση του βασικού επιτοκίου, όπως αναμενόταν, αλλά οι αγορές ήθελαν περισσότερα, σχολιάζει η Τέρι Σπαθ, διευθυντικό στέλεχος στη Sierra Investment Management.

*Αναδημοσίευση από Καθημερινή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Εξαγωγές: Μύθοι και πραγματικότητα

Από: EBR

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι γύρω από την εξωστρέφεια και τις εξαγωγές έχει χυθεί άφθονο δημοσιογραφικό μελάνι τα τελευταία χρόνια»

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 01/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

01/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Πίνακας αποτελεσμάτων της ΕΕ στον τομέα της δικαιοσύνης 2020

Πίνακας αποτελεσμάτων της ΕΕ στον τομέα της δικαιοσύνης 2020

Συνέχιση των βελτιώσεων στην αποδοτικότητα και την προσβασιμότητα των συστημάτων δικαιοσύνης της ΕΕ, σε συνδυασμό με επιδείνωση στην αντίληψη περί της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης σε ορισμένα κράτη μέλη

Οικονομία

Εξαγωγές και Παραγωγικό Μοντέλο

Εξαγωγές και Παραγωγικό Μοντέλο

Η ελληνική οικονομία στην παρούσα φάση της επιδημικής κρίσης, η οποία εξελίσσεται σε συστημική υφεσιακή κρίση, έχει ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη φορά τη συμβολή των εξαγωγών στην προσπάθεια φυγής προς τα εμπρός

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2020. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron