Edition: International | Greek

Αρχική » Διεθνή

Οι προκλήσεις για τις προβλέψεις ανάπτυξης

Η φορολογική μεταρρύθμιση της διοίκησης Τραμπ του 2017, που τέθηκε σε ισχύ το 2018, θεωρήθηκε ότι συνεισέφερε στην οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ

Από: EBR - Δημοσίευση: Δημοσίευση: Τρίτη, 6 Αυγούστου 2019

μέγεθος [–] [+]
Ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ της Αμερικής κατά 3,2% για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους είναι εντυπωσιακός, όπως και ο μέσος όρος αύξησης του 3% το 2018.
Ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ της Αμερικής κατά 3,2% για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους είναι εντυπωσιακός, όπως και ο μέσος όρος αύξησης του 3% το 2018.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ Διεθνή

 

Του Robert Barro*

Αλλά υπήρξε- και παραμένει- μια μεγάλη διαμάχη σχετικά με το μέγεθος των μακροοικονομικών επιπτώσεων των φορολογικών μεταβολών.

Ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ της Αμερικής κατά 3,2% για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους είναι εντυπωσιακός, όπως και ο μέσος όρος αύξησης του 3% το 2018. Από το τέλος της μεγάλης ύφεσης- από το 2011 ως το 2017- η οικονομία των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 2,1% ετησίως.

Η φορολογική μεταρρύθμιση του 2017, που τέθηκε σε ισχύ το 2018, θεωρήθηκε ως παράγοντας ανάπτυξης. Αλλά υπήρξε- και παραμένει – μια μεγάλη διαμάχη σχετικά με το μέγεθος των επιπτώσεων των φορολογικών μεταβολών στα μακροοικονομικά.

Τον Ιανουάριο του 2018, το Ινστιτούτο Brookings κάλεσε τον Jason Furman- πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων υπό τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα- κι εμένα για να συντάξουμε μια μελέτη για τις μελλοντικές επιπτώσεις φορολογικών μεταρρυθμίσεων.

Μεγάλο μέρος της ανάλυσης μας επεσήμανε τις φορολογικές αλλαγές για τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του φορολογικού συντελεστή για τα εταιρικά κέρδη από 35% σε 21% για τις πιο μεγάλες επιχειρήσεις. Η έρευνά μας προέβλεπε μια ουσιαστική μακροπρόθεσμη αύξηση της συσσώρευσης κεφαλαίου, η οποία θα οδηγούσε σε αξιοσημείωτα κέρδη στην παραγωγικότητα της εργασίας και στους πραγματικούς μισθούς. Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ προβλεπόταν να είναι υψηλότερη μέσα σε 10 χρόνια κατά περίπου 0,2% ετησίως. Έτσι, το προβλεπόμενο αποτέλεσμα ανάπτυξης ήταν μακροχρόνιο. Η άλλη σημαντική αλλαγή στη φορολογική δέσμη του 2017 ήταν η μείωση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Κατά μέσο όρο, η μείωση του φορολογικού συντελεστή ήταν περίπου 2,3 ποσοστιαίες μονάδες.  

Ο Furman κι εγώ εκτιμήσαμε από προηγούμενες έρευνες ότι οι μειώσεις στη φορολογία του Τραμπ θα ωθήσει την αύξηση του ΑΕΠ κατά ένα 0,9% ετησίως για το διάστημα 2018-19, αλλά δεν θα συμβάλει στην ανάπτυξη ύστερα από αυτό.

Βέβαια, υπάρχουν πάντα ρίσκα στις προβλέψεις. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ακολούθησε πιο επεκτατική πολιτική. Επίσης υπάρχει ο κίνδυνος για εμπορικό πόλεμο με την Κίνα και άλλες χώρες που θα επιβάρυνε την οικονομική ανάπτυξη.

*Καθηγητής Οικονομικών στο Χάρβαρντ και συνεργάτης του American Enterprise Institute

Ευρώπη

Η Ευρώπη προετοιμάζεται για τριπλό εμπορικό σοκ

Εν μέσω των διασταυρούμενων εμπορικών πυρών ΗΠΑ-Κίνας η ΕΕ, την ώρα που έχει να αντιμετωπίσει άλλα, εξίσου σημαντικά ζητήματα, όπως το ενδεχόμενο άτακτου Brexit. Η στάση της Γερμανίας και τι μπορεί να θωρακίσει τη Γηραιά Ηπειρο

Οικονομία

Αυτές είναι οι πιο καινοτόμες οικονομίες του κόσμου

Η Ελβετία για ακόμη μια φορά κατέχει την πρώτη θέση στον πρόσφατο Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας - έναν τίτλο που κατέχει από το 2011

Γνώμη

Νεντίμ Γκιουρσέλ: Η Τουρκία «πουτινοποιείται»

Από: Athanase Papandropoulos

Ο γνωστός Τούρκος συγγραφέας καταγγέλλει τον αυταρχισμό του Ταγίπ Ερντογάν, τονίζει ότι ακολουθεί τις πρακτικές Πούτιν και αποκαλύπτει τη δράση της ΜΙΤ στα Βαλκάνια και ειδικά στο Κόσοβο

EURACTIV.com - Feeds

Περιοδικό

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 02/2019 2019

Τρέχον Τεύχος

02/2019 2019

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

All contents © Copyright Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2019. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron :)