Edition: International | Greek

Αρχική » Οικονομία

Αυτές είναι οι πιο καινοτόμες οικονομίες του κόσμου

Η Ελβετία για ακόμη μια φορά κατέχει την πρώτη θέση στον πρόσφατο Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας - έναν τίτλο που κατέχει από το 2011

Από: EBR - Δημοσίευση: Δημοσίευση: Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2019

μέγεθος [–] [+]
Παρά την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, τη χαμηλή αύξηση της παραγωγικότητας και των εμπορικών εντάσεων ΗΠΑ - Κίνας, υπάρχει μια θετική προοπτική για την καινοτομία, η οποία, σύμφωνα με τη μελέτη, «ανθίζει» σε όλο τον κόσμο, και ιδιαίτερα στην Ασία.Οι επενδύσεις στην καινοτομία έχουν αυξηθεί σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια, ενώ η χρήση της πνευματικής ιδιοκτησίας έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ για τα έτη 2017 και 2018.
Παρά την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, τη χαμηλή αύξηση της παραγωγικότητας και των εμπορικών εντάσεων ΗΠΑ - Κίνας, υπάρχει μια θετική προοπτική για την καινοτομία, η οποία, σύμφωνα με τη μελέτη, «ανθίζει» σε όλο τον κόσμο, και ιδιαίτερα στην Ασία.Οι επενδύσεις στην καινοτομία έχουν αυξηθεί σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια, ενώ η χρήση της πνευματικής ιδιοκτησίας έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ για τα έτη 2017 και 2018.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ Οικονομία

Του Rosamond Hutt*

Υπάρχει λοιπόν κάποια ελβετική συνταγή για την επιτυχία; Σύμφωνα με τη μελέτη, η μικρή, περίκλειστη χώρα δείχνει σε μεγάλο βαθμό το σθένος της τόσο σε διπλώματα ευρεσιτεχνίας και έσοδα πνευματικής ιδιοκτησίας όσο και στην δημιουργία προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.

Η Σουηδία καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση και ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Κάθε χρόνο ο δείκτης, ο οποίος παράγεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Διανοητικής Ιδιοκτησίας Ηνωμένων Εθνών (WIPO), το SC Johnson College of Business του Πανεπιστημίου Cornell και το Graduate Business School, ΙNSEAD, κατατάσσει την απόδοση της καινοτομίας περίπου 130 οικονομιών από όλο τον κόσμο.

Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση 80 δεικτών που κυμαίνονται από τις δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης αλλά και των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και εμπορικών σημάτων εφαρμογών σε νεότερες μετρήσεις, όπως για παράδειγμα η δημιουργία κινητών εφαρμογών και οι εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας.

Συγκεκριμένα, τη χρονιά αυτή, οι ΗΠΑ ξαναμπήκαν στην πρώτη πεντάδα -έχοντας πέσει στην έκτη το 2018. Αλλά και το Ισραήλ, στο Νο 10, έγινε η πρώτη χώρα από την περιοχή της Βόρειας Αφρικής και της Δυτικής Ασίας η οποία κατάφερε να μπει στο top 10.

Οι καλύτερες στην κατάταξη

Εκτός από την κατάταξη για τις πιο καινοτόμες οικονομίες του κόσμου, ο πίνακας δείχνει τόσο τους περιφερειακούς ηγέτες στην καινοτομία (ΗΠΑ, Χιλή, Ελβετία, Ινδία, Νότια Αφρική, Ισραήλ και Σιγκαπούρη) όσο και τις καλύτερες επιδόσεις από πλευράς εισοδήματος (Ελβετία, την Κίνα, το Βιετνάμ και τη Ρουάντα) .

Η Κίνα - η μόνη οικονομία μεσαίου εισοδήματος στο top 30 – συνεχίζει την ανοδική της πορεία, αφού μετακινείται από την 17η θέση - που κατείχε 2018 - στην 14η.

Καθιερωμένη πια ως «παγκόσμιος ηγέτης καινοτομίας», η Κίνα κατατάσσεται πολύ ψηλά όχι μόνο για τα πρωτότυπα διπλώματα ευρεσιτεχνίας της, τα βιομηχανικά σχέδια και τα εμπορικά σήματα, αλλά και για τις εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας και προϊόντων καινοτομίας. Στεγάζει ακόμη τα 18 από τα 100 top clusters επιστήμης και τεχνολογίας- κατέχοντας τη δεύτερη θέση μετά τις ΗΠΑ.

Αξιοσημείωτη όμως είναι και η Ινδία. Είναι η πιο καινοτόμος οικονομία στην Κεντρική και Νότια Ασία αλλά και η μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη το 2019, κάνοντας άλμα πέντε θέσεων στο Νο.52 (κατετάγη 81 το 2015).

Η Ινδία επίσης κατατάσσεται σταθερά ανάμεσα στις καλύτερες χώρες του κόσμου για τις κινητήριες δυνάμεις καινοτομίας της, όπως οι εξαγωγές υπηρεσιών ICT, οι απόφοιτοι στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας αλλά και οι εξαγωγές καινοτόμων προϊόντων.

Επιπλέον, στην λίστα των top 100 παρουσιάζονται και τα Ινδικά τεχνολογικά δίκτυα του Μπανγκαλόρ, της Βομβάης και του Νέου Δελχί.

Όμως, η πολιτική αστάθεια και οι συγκρούσεις εμποδίζουν την καινοτομία σε ορισμένα μέρη του κόσμου. Οι χαμηλότερες σε κατάταξη χώρες για το 2019 είναι ο Νίγηρας, το Μπουρούντι και η Υεμένη.

Η καινοτομία ακμάζει

Παρά την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, τη χαμηλή αύξηση της παραγωγικότητας και των εμπορικών εντάσεων ΗΠΑ - Κίνας, υπάρχει μια θετική προοπτική για την καινοτομία, η οποία, σύμφωνα με τη μελέτη, «ανθίζει» σε όλο τον κόσμο, και ιδιαίτερα στην Ασία.

Οι επενδύσεις στην καινοτομία έχουν αυξηθεί σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια, ενώ η χρήση της πνευματικής ιδιοκτησίας έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ για τα έτη 2017 και 2018.

Αλλά και οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη έχουν αυξηθεί πολύ πιο γρήγορα από την παγκόσμια οικονομία, υπερβαίνοντας το διπλάσιο μεταξύ 1996 και 2016.

Η μελέτη αναφέρει: «Ποτέ στην ιστορία τόσοι πολλοί επιστήμονες ανά τον κόσμο δεν είχαν εργαστεί με σκοπό την επίλυση των πιο πιεστικών παγκόσμιων επιστημονικών προκλήσεων».

Όμως με μια πιο προσεκτική ματιά, προειδοποιεί για επικείμενες πιέσεις από διαταραχές τόσο του εμπορίου όσο και του προστατευτισμού και τονίζει τη σημασία της κυβερνητικής πολιτικής για την ενθάρρυνση της καινοτομίας.

Ο Φράνσις Γκάρι, Γενικός Διευθυντής του WIPO, αναφέρει ότι οι χώρες που δίνουν προτεραιότητα στην καινοτομία των πολιτικών τους, έχουν βελτιώσει σημαντικά την κατάταξή τους. Σε ένα δελτίο τύπου με αφορμή την έναρξη του δείκτη το 2019 στην Ινδία, αναφέρεται ακόμη ότι η άνοδος των οικονομικών δυνάμεων, όπως η Κίνα και η Ινδία, «έχει αλλάξει εντελώς την έννοια της καινοτομίας σε γεωγραφικό επίπεδο και κάτι τέτοιο φανερώνει μια πολιτική σκοπιμότητα με στόχο την προώθησή της».

 

*Συγγραφέας

Ευρώπη

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς: η διαφθορά θεωρείται λιγότερο διαδεδομένη στην ΕΕ από ότι το 2013

Σήμερα, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Διαφθοράς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει έρευνα για τη στάση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων απέναντι στη διαφθορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Οικονομία

Νέοι καιροί, νέα ήθη, νέες τάσεις

Είναι ξεκάθαρο ότι οι αναπτυγμένες οικονομίες μπαίνουν σε μια περίοδο «λελογισμένης κατανάλωσης», η οποία θα επηρεάσει και τον κόσμο των λιανικών πωλήσεων

Γνώμη

Διεθνής Νομιμότητα και άλλα παραμύθια…

Από: EBR

Συχνά πυκνά ακούμε στα ΜΜΕ για την Διεθνή Νομιμότητα που παραβιάζει η Τουρκία και για τις ανάλογες προς το θέμα ανακοινώσεις που εκδίδουν διάφορες χώρες, καταγγέλλοντας τις εκτός νόμου ενέργειες της Άγκυρας

EURACTIV.com - Feeds

Περιοδικό

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 03/2019 2019

Τρέχον Τεύχος

03/2019 2019

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

All contents © Copyright Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2019. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron :)