Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ευρώπη

Η κακοφωνία του Ευρωκοινοβουλίου μετά την ακρόαση της Λαγκάρντ

Την περασμένη εβδομάδα, η Κριστίν Λαγκάρντ είχε την «ακρόασή» της στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων του Ευρωκοινοβουλίου. Πρόκειται για την μια και μοναδική υποψήφια για το αξίωμα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και διαδόχου του «κοινωνικού κακοποιού» Μάριο Ντράγκι

Από: EBR - Δημοσίευση: Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου 2019

Η Λαγκάρντ θεώρησε πως όντας γυναίκα είναι ο σημαντικότερος λόγος που οι πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου πρόκειται να είναι υπέρ της υποψηφιότητάς της.
Η Λαγκάρντ θεώρησε πως όντας γυναίκα είναι ο σημαντικότερος λόγος που οι πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου πρόκειται να είναι υπέρ της υποψηφιότητάς της.

του N. Peter Kramer

Θα μπορούσατε να αποκαλέσετε αυτήν την ακρόαση ως μια προετοιμασία για μια μη δεσμευτική ψηφοφορία κατά τη σύνοδο της ολομέλειας του Κοινοβουλίου, αργότερα τον Σεπτέμβριο. Είναι σαφές άλλωστε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει ήδη αποφασίσει ότι η κ. Λαγκάρντ θα αποκτήσει μία από τις κορυφαίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης(ΕΕ).


Όπως συμβαίνει συνήθως στις ακροάσεις του Ευρωκοινοβουλίου, ένας επιλεγμένος αριθμός βουλευτών του ΕΚ έχει την ευκαιρία να κάνει μακρές παρεμβάσεις οι οποίες είναι πολύ πιο σημαντικές γι’ αυτούς από ό, τι οι ίδιες οι απαντήσεις του εξεταζόμενου. Αλλά, η Κριστίν Λαγκάρντ γνωρίζει το παιχνίδι.

Έδωσε τις απαντήσεις της, πολύ σοβαρά, αφού έχουν ήδη δοθεί λεπτομερείς απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα των βουλευτών του Ευρωκοινοβουλίου σε έγγραφο 78 σελίδων. Οι παρατηρητές είχαν την εντύπωση ότι οι περισσότεροι από τους "εύγλωττους" ομιλητές δεν είχαν χρόνο να διαβάσουν αυτό το έγγραφο.

Η Λαγκάρντ θεώρησε πως όντας γυναίκα είναι ο σημαντικότερος λόγος που οι πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου πρόκειται να είναι υπέρ της υποψηφιότητάς της. Ακούγοντας τη Stephanie Yon-Courtin της ‘Ανανέωσης της Ευρώπης’ (ένα νέο όνομα για την ομάδα ‘Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη’, τους φιλελεύθερους της ΕΕ): «Είμαι περήφανη που υποστηρίζω την Κριστίν Λαγκάρντ ως πρώτη γυναίκα πρόεδρο της ΕΚΤ. Αποτελεί ένα ισχυρό παράδειγμα της γυναικείας ενδυνάμωσης».

Ως απάντησή της, η κ. Λαγκάρντ συμφώνησε ότι ήρθε η ώρα να αναθεωρηθεί το νομισματικό πλαίσιο της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση νέων προκλήσεων, όπως η έξω-τραπεζική δανειοδότηση, η χρηματοοικονομική τεχνολογία (fintech), τα κρυπτονομίσματα και η κλιματική αλλαγή. Πρόσθεσε επίσης ότι η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ είχε αρνητικές επιπτώσεις. Έχει άλλωστε ήδη επικρίνει κατά το παρελθόν τις αποφάσεις της τρόικας στο Eurogroup, υπό την τότε προεδρία Dijsselbloem, για «αφαίμαξη» του ελληνικού λαού ώστε να σωθούν οι γαλλικές και γερμανικές τράπεζες.

Συμπεράσματα; Το Ευρωκοινοβούλιο θέλει τη Λαγκάρντ να επικεντρωθεί μόνο στη σταθερότητα των τιμών. Οι Πράσινοι θεωρούν πως δεν είναι το σωστό άτομο για αυτή τη θέση. Η ‘Ανανέωση της Ευρώπης’ αξιολογεί θετικά, χωρίς καμία αμφιβολία, την υποψήφια. Η Σοσιαλιστική Ομάδα εκφράζει τη γενική της ικανοποίηση ότι η κ. Λαγκάρντ θέλει να αλλάξει τον ρόλο της ΕΚΤ.

Αλλά αυτό έχει σημασία πραγματικά; Η Χριστίνα Λαγκάρντ θα αναλάβει το ρόλο της την 1η Νοεμβρίου, χωρίς αμφιβολία. Και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Θα συνεχίσει να μιλάει και να μιλάει και να μιλάει: μια συνεχιζόμενη σπατάλη των χρημάτων του φορολογούμενου της ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Το άσυλο (υπό την έννοια του φρενοκομείου)

Από: EBR

Πριν από λίγες μέρες ακυρώθηκε μια ομιλία στο πανεπιστήμιο του Μπορντό και μια άλλη στη Σορβόνη. Στο Μπορντό θα μιλούσε η φιλόσοφος Σιλβιάν Αγκασενκί και στη Σορβόνη ο δημοσιογράφος Μοχαμέτ Σιφαονί

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2019 2019

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2019 2019

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Stratfor: Οι μεγάλες προκλήσεις για την Ευρώπη το 2020

Stratfor: Οι μεγάλες προκλήσεις για την Ευρώπη το 2020

Η συμφωνία της ΕΕ με τη Βρετανία για το εμπόριο, μετά το Brexit, η γερμανική οικονομία καθώς και τα αντικρουόμενα συμφέροντα μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, θα βρεθούν στο επίκεντρο το 2020.Οι ημερομηνίες-κλειδιά

Οικονομία

Αντιμετωπίζοντας τα αίτια του διαχρονικού ελλείμματος επενδύσεων

Αντιμετωπίζοντας τα αίτια του διαχρονικού ελλείμματος επενδύσεων

Με επίπονη προσπάθεια και θυσίες σημαντικού τμήματος της ελληνικής κοινωνίας, η οικονομία διανύει τα πρώτα στάδια ανάκαμψης μετά από μία πολυετή κρίση

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2020. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron