Edition: International | Greek

Αρχική » Ανάλυση

Ανάπτυξη με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη

Η βόρεια Ελλάδα μεταμορφώνεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια καθώς και σε προορισμό μεγάλων επενδύσεων

Από: EBR - Δημοσίευση: Δημοσίευση: Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2019

μέγεθος [–] [+]
Μετα το ξεκίνημα του στρατηγικού διαλόγου στην Ουάσινγκτον τον περασμένο Δεκέμβριο, η Θεσσαλονίκη φιλοξένησε 39 μελλοντικούς ηγέτες στο πλαίσιο της πρώτης περιφερειακής συνάντησης καριέρας αποφοίτων Gilman.
Μετα το ξεκίνημα του στρατηγικού διαλόγου στην Ουάσινγκτον τον περασμένο Δεκέμβριο, η Θεσσαλονίκη φιλοξένησε 39 μελλοντικούς ηγέτες στο πλαίσιο της πρώτης περιφερειακής συνάντησης καριέρας αποφοίτων Gilman.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ Ανάλυση

του Τζέφρυ Ρ. Πάιατ*

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν ένα μεγάλο βήμα μπροστά στη σχέση μας με την Ελλάδα, ειδικά στη βόρεια Ελλάδα, ως τιμώμενη χώρα στη διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης του 2018. Το βάθος και εύρος της συμμετοχής μας όχι μόνο ανέδειξε τα πολλαπλά οφέλη της σχέσης μας, αλλά έδωσε έμπνευση για να πετύχουμε ακόμα περισσότερα. Έχουμε δημιουργήσει νέα δυναμική πέρα από τη ΔΕΘ, ενδυναμώνοντας τη συνεργασία σε όλους τους τομείς.

Στην ενέργεια ,για παράδειγμα, οι ΗΠΑ προφέρουν μεγάλη στήριξη στην προσπάθεια της Ελλάδας να καταστεί περιφερειακός κόμβος. Με τον Αγωγό TAP σχεδόν σε τελικό στάδιο, την πρόσφατη έναρξη εργασιών για την κατασκευή του συνδετήριου αγωγού Ελλάδας- Βουλγαρίας, το σταθερό ενδιαφέρον για την πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επανα- υγροποίησης φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, και τις διμερείς συζητήσεις για την επανεργοποίηση του αγωγού πετρελαίου προς τη βόρεια Μακεδονία, η βόρεια Ελλάδα μεταμορφώνεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποίηση , καθώς και σε προορισμό μεγάλων επενδύσεων μακράς διάρκειας. Η ExxonMobil είναι ένας κεντρικός επενδυτής στα πεδία υδρογονανθράκων κοντά στην Κήτη, και η GE επεκτείνεται στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η εταιρική σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας εμβαθύνεται επίσης στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας. Συνεργαζόμαστε με το ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας πιάνω σε ένα έργο αξίας 2,3 εκατομμυρίων δολ. που χρηματοδοτείται από τις Αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις για την απομάκρυνση της βυθοκόρου ΟΛΓΑ από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Η απομάκρυνση του ΟΛΓΑ θα ξαναζωντανέψει το λιμάνι , καθιστώντας το πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο για την Ελλάδα, πιο ελκυστικό για επενδύσεις. Επίσης θα ενδυναμώσει τη διμερή μας στρατιωτική συνεργασία και τον ρόλο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ ,αυξάνοντας την πρόσβαση και την ευελιξία για στρατιωτικές μετακινήσεις όπως η πρόσφατη πολυεθνική άσκηση Sabre Guardian που διοργανώθηκε από την αμερικανική στρατιωτική βάση στη βόρεια Ελλάδα την τρίτη πτέρυγα μάχης του Αμερικάνικου στρατού τον Οκτώβριο.

Μετα το ξεκίνημα του στρατηγικού διαλόγου στην Ουάσινγκτον τον περασμένο Δεκέμβριο, η Θεσσαλονίκη φιλοξένησε 39 μελλοντικούς ηγέτες στο πλαίσιο της πρώτης περιφερειακής συνάντησης καριέρας αποφοίτων Gilman. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η πολυσυλλεκτική αυτή ομάδα διερεύνησε ευκαιρείες για διεθνή καριέρα κατά τη διάρκεια επισκέψεων σε εντυπωσιακές εγκαταστάσεις όπως το τεχνολογικό πάρκο του Αριστοτελείου πανεπιστημίου. Ξεκινήσαμε επίσης το πρόγραμμα FLEX στην Ελλάδα, στέλνοντας μαθητές μέσης εκπαίδευσης για ένα χρόνο σποδών στις ΗΠΑ με την υποστήριξη του Ελληνικού υπουργείου Παιδείας (με συμμετοχή εξαιρετικών μαθητών από τη βόρεια ελλαδα!).

*πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα

Ευρώπη

Το Κοινοβούλιο στηρίζει την ευρωπαϊκή έρευνα και το Erasmus

Οι νέοι και η έρευνα κορυφαίες προτεραιότητες του ΕΚ. Έγκριση για την επιστροφή στα κράτη μέλη πλεονάσματος 1.8 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2018

Οικονομία

O Κόσμος που έρχεται...

Συμβαίνουν πολλά. Και συμβαίνουν με ταχύτατους ρυθμούς κυοφορώντας εξελίξεις για τις κοινωνίες και τις οικονομίες. Κατ αρχήν είναι ιστορικής σημασία η κατάρρευση( σχεδόν) της Ford η οποία χρωστάει 84 δις $ και πρόσφατα βαθμολογήθηκαν τα ομόλογα της ως... σκουπίδια !

Γνώμη

Austerity: Ένα βιβλίο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Από: Athanase Papandropoulos

Τρεις Ιταλοί καθηγητές και οικονομολόγοι, έπειτα από μελέτη και ανάλυση 200 περιπτώσεων εφαρμογής πολιτικής λιτότητας, σε 16 χώρες, διαλύουν μύθους και ιδεοληψίες.AUSTERITY είναι ο τίτλος

EURACTIV.com - Feeds

Περιοδικό

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 02/2019 2019

Τρέχον Τεύχος

02/2019 2019

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

All contents © Copyright Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2019. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron :)