Edition: International | Greek

Αρχική » Ευρώπη

Η Ευρώπη επιδιώκει μια ενιαία στρατηγική για την τόνωση της ανταγωνιστικότητάς της

Το άγχος για το μέλλον της οικονομίας μας παρουσιάζει μόνον αυξητικές τάσεις, καθώς η Κίνα ανοίγει το δρόμο για την οικονομική της υπεροχή μέσω αθέμιτων πρακτικών και μαζικών επιδοτήσεων

Από: EBR - Δημοσίευση: Δημοσίευση: Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2019

μέγεθος [–] [+]

του Jorge Valero 

Το άγχος για το μέλλον της οικονομίας μας παρουσιάζει μόνον αυξητικές τάσεις, καθώς η Κίνα ανοίγει το δρόμο για την οικονομική της υπεροχή μέσω αθέμιτων πρακτικών και μαζικών επιδοτήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ εξακολουθεί να αγωνίζεται να βρει την κατάλληλη στρατηγική, ώστε να αντιμετωπίσει ένα περιβάλλον με υψηλές προκλήσεις.

Οι πιο ισχυρές οικονομίες της ΕΕ, η Γερμανία και η Γαλλία, πρότειναν να μειωθούν οι όροι ανταγωνισμού και η εξουσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να διευκολυνθεί η ενίσχυση των πρωταθλητών της Ευρώπης.

Ωστόσο, αξιωματούχοι της ΕΕ, εθνικοί απεσταλμένοι και εκπρόσωποι επιχειρήσεων επικεντρώθηκαν σε άλλους τομείς σε μια συζήτηση που διοργάνωσε το EURACTIV στις 8 Οκτωβρίου.

"Δεν υπάρχει ένα ενιαίο εργαλείο για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε", δήλωσε ο Janne Kankanen, διευθυντής για τις ευρωπαϊκές και διεθνείς υποθέσεις στο φινλανδικό υπουργείο οικονομικών υποθέσεων και εργασίας.

Ο Paul Csiszar, διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), σημείωσε ότι ορισμένοι πολιτικοί μπαίνουν στον πειρασμό να προωθήσουν τον ανταγωνισμό στο εσωτερικό, προκειμένου να καταστήσουν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις πιο ανταγωνιστικές στο εξωτερικό.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι ’’η επιβολή του ανταγωνισμού δεν είναι η ασημένια σφαίρα για όλα τα προβλήματα’’ που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του αυξανόμενου ανταγωνισμού από Αμερικανούς και Κινέζους τιτάνες.

"Δεν θα πάμε πολύ μακριά αν χαλαρώσουμε τους κανόνες ανταγωνισμού", πρόσθεσε. Αντί αυτού, επικαλέστηκε την τελειοποίηση της ενιαίας αγοράς, καθώς προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες στις ευρωπαϊκές εταιρείες.

Αυτό που χρειάζεται είναι μια «σφαιρική προσέγγιση», που συντελεί στην κλιματική κάμψη του βιομηχανικού μετασχηματισμού, δήλωσε η Lucie Studnicna, πρόεδρος της συμβουλευτικής επιτροπής βιομηχανικής ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.

Ο Liam Bates, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Outokumpu, παγκόσμιος κατασκευαστής ανοξείδωτου χάλυβα, ισχυρίστηκε ότι η Ευρώπη πρέπει να ηγηθεί παγκόσμια, όσον αφορά τη βιωσιμότητα, ενώ η ψηφιακή πρόοδος "πρέπει να είναι μια ακόμη λέξη- κλειδί για μας".

Η έκκληση από το Παρίσι και το Βερολίνο για περιορισμό των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής ακολούθησε την απόφαση της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ να παρεμποδίσει τη συγχώνευση της Alstom-Siemens.

Ο Csiszar δήλωσε ότι και οι δύο εταιρείες ήταν ήδη ευρωπαίοι πρωταθλητές ως πρωτοπόροι και ότι το επιχείρημα δε θέλησε να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά τους, αλλά τον ισολογισμό τους.

Ο Kankanen μοιράστηκε το όραμα της ύπαρξης «ευρωπαίων πρωταθλητών», αλλά πρόσθεσε ότι οι ευρωπαϊκοί κανόνες ανταγωνισμού «μας εξυπηρετούσαν καλά».

Αντί αυτού, ανέφερε ότι οι κανόνες θα πρέπει να ενισχυθούν σε ορισμένους τομείς, για παράδειγμα, προκειμένου να ρυθμιστεί καλύτερα η αυξανόμενη επιρροή των εταιρειών πλατφόρμας, που τροφοδοτούνται από τα δεδομένα των καταναλωτών που κατέχουν.

Αλλά η Ευρώπη δεν πρέπει να βασίζεται αποκλειστικά σε μεγάλες επιχειρήσεις για τη δημιουργία ευρωπαϊκών πρωταθλητών, καθώς οι μεσαίες επιχειρήσεις ηγούνται επίσης σε σχετικούς τομείς.

Κατά την άποψη της Studnicna, πρέπει να υπάρξει μια στρατηγική για την επίτευξη ενός «καλού, έξυπνου συνδυασμού» μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων.

Το μέλλον της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης εξαρτάται όλο και περισσότερο όχι μόνο από εσωτερικές πολιτικές, όπως η υπό αναθεώρηση βιομηχανική πολιτική ή η εσωτερική αγορά, αλλά και από εξωτερικά εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών ικανοτήτων της Ευρώπης και της επιρροής των ρυθμιστικών δυνατοτήτων της, πέραν των συνόρων της.

Τα αυστηρότερα πρότυπα της Ευρώπης για την υγεία, το περιβάλλον ή την προστασία των καταναλωτών θα μπορούσαν να εξαπλωθούν μέσω των εμπορικών συμφωνιών που υπογράφει η ηγεσία. Η ΕΕ απέδειξε επίσης την επιρροή της ως κυρίαρχος του παιχνιδιού με τους νόμους της περί προστασίας προσωπικών δεδομένων, οι οποίοι έδωσαν κίνητρα για αντίστοιχη νομοθεσία σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Kankanen τόνισε ότι ο ρυθμιστικός ρόλος που διαδραματίζει η ΕΕ θα μπορούσε να αποτελέσει ένα "ανταγωνιστικό πλεονέκτημα" για την ήπειρο.

Ο Csiszar σημείωσε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια «ανταλλαγή» μεταξύ της διατήρησης της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς και της ανταγωνιστικότητάς μας. Ωστόσο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο «ευρωπαϊκός τρόπος ζωής», συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής μας δομής και των δημόσιων πολιτικών που μετριάζουν την ανισότητα, μας διακρίνει από τον υπόλοιπο κόσμο.

"Είναι κάτι για το οποίο μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι και αυτό ελκύει ανθρώπους", πρόσθεσε.

*πρώτη δημοσίευση: www.euractiv.com

Ευρώπη

200 εκατ. ευρώ για την προώθηση των ευρωπαϊκών γεωργικών προϊόντων διατροφής εντός και εκτός της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διαθέσει 200,9 εκατ. ευρώ το 2020 για τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων προώθησης των γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ τόσο εντός όσο και εκτός της Ένωσης

Οικονομία

Περί «προσεκτικής εγρήγορσης» και οι Μάρκες

Πρέπει να εξεταστούν σοβαρά οι νέες τάσεις και συμπεριφορές των καταναλωτών εντός και εκτός Ελλάδος

Γνώμη

Ο «στημένος» καπιταλισμός πληγώνει τη φιλελεύθερη δημοκρατία

Από: EBR

Η ανίερη τριάδα χαμηλής αύξησης της παραγωγικότητας, καλπάζουσας ανισότητας και τεράστιων χρηματοπιστωτικών σοκ. Τα ιδανικά εξιλαστήρια θύματα και οι ευθύνες των ελίτ. Το μοιραίο λάθος και τι πρέπει να αλλάξει

EURACTIV.com - Feeds

Περιοδικό

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 03/2019 2019

Τρέχον Τεύχος

03/2019 2019

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

All contents © Copyright Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2019. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron :)