Edition: International | Greek

Αρχική » Οικονομία

Οι τράπεζες, ο ελέφαντας στο δωμάτιο και η έκκληση Αδ. Γεωργιάδη

Οι θέσεις των τραπεζιτών για τα κόκκινα δάνεια, τα έσοδα και την ψηφιακή εποχή. Με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα θα περάσει η προστασία των στελεχών από ποινικές διώξεις που σχετίζονται με χορηγήσεις δανείων

Από: EBR - Δημοσίευση: Δημοσίευση: Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2019

μέγεθος [–] [+]
«Η ευκαιρία που μας δίνει η συγκυρία των χαμηλών αποδόσεων στα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου αλλά και η σταθερότητα του κυβερνητικού έργου δεν πρέπει να χαθεί»
«Η ευκαιρία που μας δίνει η συγκυρία των χαμηλών αποδόσεων στα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου αλλά και η σταθερότητα του κυβερνητικού έργου δεν πρέπει να χαθεί»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ Οικονομία

της Αναστασίας Παπαϊωάννου* 

Τις σοβαρές προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές τράπεζες στην ψηφιακή εποχή, στο τιτάνιο έργο της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και το μεγάλο ζητούμενο της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και εν συνεχεία των νοικοκυριών ανέλυσαν στο 11ο Risk Management & Compliance Forum ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Μάρτιν Τζούρντα, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, ο αναπληρωτής CEO της Eurobank και επικεφαλής της μονάδας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων Θεόδωρος Καλαντώνης και ο αναπληρωτής CEO της Alpha BankΑΛΦΑ +0,28% Αρτέμης Θεοδωρίδης.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Επενδύσεων και Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος έστειλε μια σειρά από μηνύματα στους επικεφαλής των τραπεζών.

Τα μηνύματα του υπουργού

«Η ευκαιρία που μας δίνει η συγκυρία των χαμηλών αποδόσεων στα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου αλλά και η σταθερότητα του κυβερνητικού έργου δεν πρέπει να χαθεί», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης. Ανέφερε ότι το αίτημα των τραπεζών για την προστασία της υπογραφής των στελεχών από ποινικές διώξεις έγινε αποδεκτό και η σχετική διάταξη συμπεριλαμβάνεται στις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που προωθεί η κυβέρνηση και θα νομοθετηθούν τον Νοέμβριο.

«Μας το ζητήσατε και το κάναμε», τόνισε και πρόσθεσε: «Πρέπει όμως κι εσείς να αντιληφθείτε τις δικές μας ανησυχίες». Φέρνοντας ως παράδειγμα την υπόθεση της δανεισμένης εταιρείας Βαρβαρέσος αλλά και την κυβερνητική στήριξη στην περίπτωση της Creta Farms, ο υπουργός κάλεσε τις τράπεζες να επιταχύνουν την επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων.

«Να παραμερίσετε μικροεγωισμούς και να τρέξετε. Ο χρόνος είναι χρήμα. Δεν χρειάζεται να κάνετε δύο χρόνια για να λύσετε υποθέσεις», ανέφερε και πρόσθεσε με νόημα ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να τα καταφέρει στην αναπτυξιακή της στρατηγική από μόνη της, χωρίς το τραπεζικό σύστημα. «Χρειάζεται η μεταξύ μας συνεργασία. Να δουλέψουμε συντονισμένα, σοβαρά και γρήγορα», κατέληξε.

Οι τραπεζίτες

«Δεν υπάρχει επενδυτικό σχέδιο που πληροί τα κριτήρια του τραπεζικού δανεισμού, το οποίο δεν θα χρηματοδοτήσουν οι ελληνικές τράπεζες. Η πίτα είναι μεγάλη, καθώς σε ποσοστό οι τραπεζικές χρηματοδοτήσεις αντιστοιχούν στο 50% του ΑΕΠ, όταν σε άλλες χώρες το ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο», τόνισε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου.

Στο ίδιο ύφος κινήθηκε και η τοποθέτηση του CEO της Εθνικής Τράπεζας Παύλου Μυλωνά, ο οποίος τόνισε ότι «η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων είναι για την Εθνική Τράπεζα βασική προτεραιότητα, καθώς αποτελεί πηγή κερδών για τα επόμενα χρόνια. Η αύξηση του ΑΕΠ και η μείωση της ανεργίας θα ανοίξουν σταδιακά -αλλά σε δεύτερο χρόνο- τη χρηματοδότηση και των νοικοκυριών».

Στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων θα ρίξει το βάρος και η Αlpha Βank, σύμφωνα με τον αναπληρωτή CEO Α. Θεοδωρίδη, ο οποίος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ορθή αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ανέφερε ότι ο «Ηρακλής» είναι θετικό βήμα, «μένει να δούμε τις λεπτομέρειες του σχεδίου» σημείωσε. Η εφαρμογή του θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ο κ. Θεοδωρίδης έθεσε όμως και ένα δίλημμα: Αν η γρήγορη μείωση των NPLs, για την οποία πιέζουν οι επόπτες, θα προκαλέσει μικρότερες σε μέγεθος τράπεζες σε αντίθεση με τη στρατηγική των ρυθμίσεων…

Έμφαση στην ανάγκη χρηματοδότησης των επιχειρήσεων έδωσε και ο αναπληρωτής CEO της Eurobank Θεόδωρος Καλαντώνης, ο οποίος, όμως, ανέφερε ότι σήμερα οι διοικήσεις των τραπεζών ασχολούνται κατ’ αποκλειστικότητα με τη μείωση των κόκκινων δανείων ενώ «στο δωμάτιο έχει μπει ένας νέος ελέφαντας, που δεν είναι άλλος από το πώς και από πού οι τράπεζες θα παράξουν έσοδα και κέρδη». Και εκείνος από την πλευρά του τόνισε ότι «σε δύο-τρία χρόνια, όταν τα NPLs θα μειωθούν σε μονοψήφια ποσοστά, το μέγεθος των «καλών» τραπεζών θα είναι πολύ μικρό. Και συνήθως, σε αυτές τις περιπτώσεις, τις λύσεις δίνει η αγορά».

Ψηφιακή εποχή

Οι επικεφαλής των τραπεζών περιέγραψαν τις ανάγκες που φέρνει η ψηφιακή εποχή στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και ανέφεραν ότι τα καταστήματα θα περιορισθούν έτι περαιτέρω, θα λειτουργούν για να παρέχουν κυρίως συμβουλευτικές υπηρεσίες και πως θα συνεχισθεί η μείωση του προσωπικού. Ωστόσο, συμφώνησαν ότι στην Ελλάδα θα υπάρξει ένα υβριδικό μοντέλο, που θα έχει συνδυασμό μικρού καταστήματος και ψηφιακών συναλλαγών.

*δημοσιογράφος Euro2day.gr και στην Real news
**πρώτη δημοσίευση: www.euro2day.gr

Ευρώπη

200 εκατ. ευρώ για την προώθηση των ευρωπαϊκών γεωργικών προϊόντων διατροφής εντός και εκτός της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διαθέσει 200,9 εκατ. ευρώ το 2020 για τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων προώθησης των γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ τόσο εντός όσο και εκτός της Ένωσης

Οικονομία

Αποδίδουν οι μεταρρυθμίσεις στις χώρες της κρίσης

Εντυπωσιακά ποσοστά ανάπτυξης, μείωση της ανεργίας και του δημοσίου χρέους. Είναι τα βασικά σημεία ανάλυσης του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας IW για χώρες της ΕΕ που πέρασαν τον δύσκολο δρόμο των μεταρρυθμίσεων

Γνώμη

Ο «στημένος» καπιταλισμός πληγώνει τη φιλελεύθερη δημοκρατία

Από: EBR

Η ανίερη τριάδα χαμηλής αύξησης της παραγωγικότητας, καλπάζουσας ανισότητας και τεράστιων χρηματοπιστωτικών σοκ. Τα ιδανικά εξιλαστήρια θύματα και οι ευθύνες των ελίτ. Το μοιραίο λάθος και τι πρέπει να αλλάξει

EURACTIV.com - Feeds

Περιοδικό

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 03/2019 2019

Τρέχον Τεύχος

03/2019 2019

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

All contents © Copyright Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2019. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron :)