Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Οικονομία

Οι τράπεζες, ο ελέφαντας στο δωμάτιο και η έκκληση Αδ. Γεωργιάδη

Οι θέσεις των τραπεζιτών για τα κόκκινα δάνεια, τα έσοδα και την ψηφιακή εποχή. Με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα θα περάσει η προστασία των στελεχών από ποινικές διώξεις που σχετίζονται με χορηγήσεις δανείων

Από: EBR - Δημοσίευση: Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2019

«Η ευκαιρία που μας δίνει η συγκυρία των χαμηλών αποδόσεων στα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου αλλά και η σταθερότητα του κυβερνητικού έργου δεν πρέπει να χαθεί»
«Η ευκαιρία που μας δίνει η συγκυρία των χαμηλών αποδόσεων στα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου αλλά και η σταθερότητα του κυβερνητικού έργου δεν πρέπει να χαθεί»

της Αναστασίας Παπαϊωάννου* 

Τις σοβαρές προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές τράπεζες στην ψηφιακή εποχή, στο τιτάνιο έργο της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και το μεγάλο ζητούμενο της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και εν συνεχεία των νοικοκυριών ανέλυσαν στο 11ο Risk Management & Compliance Forum ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Μάρτιν Τζούρντα, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, ο αναπληρωτής CEO της Eurobank και επικεφαλής της μονάδας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων Θεόδωρος Καλαντώνης και ο αναπληρωτής CEO της Alpha BankΑΛΦΑ +0,28% Αρτέμης Θεοδωρίδης.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Επενδύσεων και Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος έστειλε μια σειρά από μηνύματα στους επικεφαλής των τραπεζών.

Τα μηνύματα του υπουργού

«Η ευκαιρία που μας δίνει η συγκυρία των χαμηλών αποδόσεων στα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου αλλά και η σταθερότητα του κυβερνητικού έργου δεν πρέπει να χαθεί», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης. Ανέφερε ότι το αίτημα των τραπεζών για την προστασία της υπογραφής των στελεχών από ποινικές διώξεις έγινε αποδεκτό και η σχετική διάταξη συμπεριλαμβάνεται στις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που προωθεί η κυβέρνηση και θα νομοθετηθούν τον Νοέμβριο.

«Μας το ζητήσατε και το κάναμε», τόνισε και πρόσθεσε: «Πρέπει όμως κι εσείς να αντιληφθείτε τις δικές μας ανησυχίες». Φέρνοντας ως παράδειγμα την υπόθεση της δανεισμένης εταιρείας Βαρβαρέσος αλλά και την κυβερνητική στήριξη στην περίπτωση της Creta Farms, ο υπουργός κάλεσε τις τράπεζες να επιταχύνουν την επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων.

«Να παραμερίσετε μικροεγωισμούς και να τρέξετε. Ο χρόνος είναι χρήμα. Δεν χρειάζεται να κάνετε δύο χρόνια για να λύσετε υποθέσεις», ανέφερε και πρόσθεσε με νόημα ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να τα καταφέρει στην αναπτυξιακή της στρατηγική από μόνη της, χωρίς το τραπεζικό σύστημα. «Χρειάζεται η μεταξύ μας συνεργασία. Να δουλέψουμε συντονισμένα, σοβαρά και γρήγορα», κατέληξε.

Οι τραπεζίτες

«Δεν υπάρχει επενδυτικό σχέδιο που πληροί τα κριτήρια του τραπεζικού δανεισμού, το οποίο δεν θα χρηματοδοτήσουν οι ελληνικές τράπεζες. Η πίτα είναι μεγάλη, καθώς σε ποσοστό οι τραπεζικές χρηματοδοτήσεις αντιστοιχούν στο 50% του ΑΕΠ, όταν σε άλλες χώρες το ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο», τόνισε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου.

Στο ίδιο ύφος κινήθηκε και η τοποθέτηση του CEO της Εθνικής Τράπεζας Παύλου Μυλωνά, ο οποίος τόνισε ότι «η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων είναι για την Εθνική Τράπεζα βασική προτεραιότητα, καθώς αποτελεί πηγή κερδών για τα επόμενα χρόνια. Η αύξηση του ΑΕΠ και η μείωση της ανεργίας θα ανοίξουν σταδιακά -αλλά σε δεύτερο χρόνο- τη χρηματοδότηση και των νοικοκυριών».

Στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων θα ρίξει το βάρος και η Αlpha Βank, σύμφωνα με τον αναπληρωτή CEO Α. Θεοδωρίδη, ο οποίος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ορθή αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ανέφερε ότι ο «Ηρακλής» είναι θετικό βήμα, «μένει να δούμε τις λεπτομέρειες του σχεδίου» σημείωσε. Η εφαρμογή του θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ο κ. Θεοδωρίδης έθεσε όμως και ένα δίλημμα: Αν η γρήγορη μείωση των NPLs, για την οποία πιέζουν οι επόπτες, θα προκαλέσει μικρότερες σε μέγεθος τράπεζες σε αντίθεση με τη στρατηγική των ρυθμίσεων…

Έμφαση στην ανάγκη χρηματοδότησης των επιχειρήσεων έδωσε και ο αναπληρωτής CEO της Eurobank Θεόδωρος Καλαντώνης, ο οποίος, όμως, ανέφερε ότι σήμερα οι διοικήσεις των τραπεζών ασχολούνται κατ’ αποκλειστικότητα με τη μείωση των κόκκινων δανείων ενώ «στο δωμάτιο έχει μπει ένας νέος ελέφαντας, που δεν είναι άλλος από το πώς και από πού οι τράπεζες θα παράξουν έσοδα και κέρδη». Και εκείνος από την πλευρά του τόνισε ότι «σε δύο-τρία χρόνια, όταν τα NPLs θα μειωθούν σε μονοψήφια ποσοστά, το μέγεθος των «καλών» τραπεζών θα είναι πολύ μικρό. Και συνήθως, σε αυτές τις περιπτώσεις, τις λύσεις δίνει η αγορά».

Ψηφιακή εποχή

Οι επικεφαλής των τραπεζών περιέγραψαν τις ανάγκες που φέρνει η ψηφιακή εποχή στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και ανέφεραν ότι τα καταστήματα θα περιορισθούν έτι περαιτέρω, θα λειτουργούν για να παρέχουν κυρίως συμβουλευτικές υπηρεσίες και πως θα συνεχισθεί η μείωση του προσωπικού. Ωστόσο, συμφώνησαν ότι στην Ελλάδα θα υπάρξει ένα υβριδικό μοντέλο, που θα έχει συνδυασμό μικρού καταστήματος και ψηφιακών συναλλαγών.

*δημοσιογράφος Euro2day.gr και στην Real news
**πρώτη δημοσίευση: www.euro2day.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Εξαγωγές: Μύθοι και πραγματικότητα

Από: EBR

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι γύρω από την εξωστρέφεια και τις εξαγωγές έχει χυθεί άφθονο δημοσιογραφικό μελάνι τα τελευταία χρόνια»

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 01/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

01/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

24 νέα «ευρωπαϊκά πανεπιστήμια» ενισχύουν τον Ευρωπαϊκό Χώρο Εκπαίδευσης

24 νέα «ευρωπαϊκά πανεπιστήμια» ενισχύουν τον Ευρωπαϊκό Χώρο Εκπαίδευσης

Τα «ευρωπαϊκά πανεπιστήμια» αποτελούν διακρατικές συμμαχίες ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από όλη την ΕΕ που ενώνουν τις δυνάμεις τους προς όφελος των σπουδαστών, των εκπαιδευτικών και των κοινωνιών

Οικονομία

Εθνικός στόχος η αύξηση των εξαγωγών

Εθνικός στόχος η αύξηση των εξαγωγών

«Αναλαμβάνοντας τη διοίκηση του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, στις πρώτες συναντήσεις που είχα με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων και δη των εξαγωγικών, είχα χαρακτηρίσει την αύξηση των εξαγωγών "εθνικό στόχο"»

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2020. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron