Edition: International | Greek

Αρχική » Ανάλυση

Ανάλυση: Ο Πούτιν στη Συρία, εγγυητής και θριαμβευτής

Η συμφωνία της Ρωσίας με την Τουρκία για τον έλεγχο της ζώνης ασφαλείας εντός του συριακού Κουρδιστάν θάβει τα όνειρα των Κούρδων για κάποιο δικό τους κράτος

Από: EBR - Δημοσίευση: Δημοσίευση: Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2019

μέγεθος [–] [+]
«Είναι μεγάλη η επιτυχία του Πούτιν», ο οποίος μέσα σε αυτό το «δύσκολο επτάωρο» των παζαριών του με τον Ερντογάν τελικά δούλεψε και για λογαριασμό του Ασαντ.
«Είναι μεγάλη η επιτυχία του Πούτιν», ο οποίος μέσα σε αυτό το «δύσκολο επτάωρο» των παζαριών του με τον Ερντογάν τελικά δούλεψε και για λογαριασμό του Ασαντ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ Ανάλυση

Η συμφωνία της Ρωσίας με την Τουρκία για τον έλεγχο της ζώνης ασφαλείας εντός του συριακού Κουρδιστάν θάβει τα όνειρα των Κούρδων για κάποιο δικό τους κράτος ενώ ταυτόχρονα ισχυροποιεί το φιλορωσικό καθεστώς του Ασαντ – Win-Win το τελικό αποτέλεσμα και για τον Ερντογάν.

Με ένα σχόλιο που υπογράφει ο συνεργάτης της Φαμπρίτσο Ντραγκοσέι –δημοσιογράφος, συγγραφέας και γνώστης των ρωσικών πραγμάτων–, η Corriere della Sera προβάλλει την αναβάθμιση του ρόλου της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή μέσω της συμφωνίας του Πούτιν με τον Ερντογάν. Η συμφωνία τους ουσιαστικά αφορά το μέλλον της Συρίας υπό τον Ασαντ αλλά και το… μη μέλλον τού «ονειρεμένου» –όχι μόνο από τους Κούρδους…– Κουρδιστάν. Μονόστηλο το κείμενο στην έντυπη έκδοση της ιταλικής εφημερίδας, αλλά έχει ουσία. Τιτλοφορείται δε, «Θρίαμβος του ‘‘τσάρου’’, έμεινε ο μοναδικός εγγυητής στην περιοχή».

Πλέον «όλα τίθενται υπό τον έλεγχο της ευρασιατικής υπερδύναμης» τονίζει ο αρθρογράφος. «Είναι μεγάλη η επιτυχία του Πούτιν», ο οποίος μέσα σε αυτό το «δύσκολο επτάωρο» των παζαριών του με τον Ερντογάν τελικά δούλεψε και για λογαριασμό του Ασαντ. Το καθεστώς σταθεροποιείται αφού «η συριακή εδαφική ακεραιότητα αναγνωρίζεται από όλους, όπως και η ένταξη των Κούρδων στη χώρα». Αλλά σημαίνει και κάτι ακόμη αυτή η συμφωνία, κάτι ιδιαιτέρως σημαντικό: «Είναι το τέλος του ονείρου για ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν. Αντε να γεννηθεί και μια περιοχή με κάποια αυτονομία…» Καθώς αναλύει τους όρους της συμφωνίας για την απόσυρση των κουρδικών δυνάμεων από τη ζώνη ασφαλείας, για τη «στεγανοποίηση» των συνόρων της Τουρκίας μπροστά στην «τρομοκρατική, όπως αυτή ισχυρίζεται» απειλή του ΡΚΚ, ο αρθρογράφος τονίζει το γεγονός ότι οι Κούρδοι εγκαταλείφθηκαν από τους Αμερικανούς. Πλέον «η Ρωσία είναι η μόνη εξωτερική δύναμη η οποία εγγυάται τι θα συμβαίνει στη Συρία, διαχειριζόμενη την απομάκρυνση των κούρδων μαχητών από τη ζώνη ασφαλείας των 30 χιλιομέτρων όπως υποδεικνύει η Τουρκία». Ο χώρος τίθεται «υπό τον έλεγχο της ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας (μαζί και με τα συριακά στρατεύματα)». Επιπλέον «θα γίνονται ρωσικές και τουρκικές περιπολίες για να πιστοποιείται η τήρηση των συμφωνηθέντων». Βέβαια η συμφωνία είναι και «επιτυχία για τον Ερντογάν, ο οποίος βλέπει να εφαρμόζεται η συμφωνία που είχε επιτύχει το 1998 με τον Ασαντ και προέβλεπε τουρκική εμπλοκή ‘προς καταπολέμηση της τρομοκρατίας’ σε περίπτωση αδυναμίας παρέμβασης των συριακών στρατευμάτων».

*πρώτη δημοσίευση: www.protagon.gr

Ευρώπη

200 εκατ. ευρώ για την προώθηση των ευρωπαϊκών γεωργικών προϊόντων διατροφής εντός και εκτός της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διαθέσει 200,9 εκατ. ευρώ το 2020 για τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων προώθησης των γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ τόσο εντός όσο και εκτός της Ένωσης

Οικονομία

Περί «προσεκτικής εγρήγορσης» και οι Μάρκες

Πρέπει να εξεταστούν σοβαρά οι νέες τάσεις και συμπεριφορές των καταναλωτών εντός και εκτός Ελλάδος

Γνώμη

Ο «στημένος» καπιταλισμός πληγώνει τη φιλελεύθερη δημοκρατία

Από: EBR

Η ανίερη τριάδα χαμηλής αύξησης της παραγωγικότητας, καλπάζουσας ανισότητας και τεράστιων χρηματοπιστωτικών σοκ. Τα ιδανικά εξιλαστήρια θύματα και οι ευθύνες των ελίτ. Το μοιραίο λάθος και τι πρέπει να αλλάξει

EURACTIV.com - Feeds

Περιοδικό

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 03/2019 2019

Τρέχον Τεύχος

03/2019 2019

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

All contents © Copyright Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2019. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron :)