Edition: International | Greek

Αρχική » Οικονομία

Κάποιες ΔΕΚΟ ας δοθούν δωρεάν σε ιδιώτες…

Ας γίνει πλέον αντιληπτό. Με τη νοοτροπία που μας διέπει είναι σχεδόν αδύνατο να προσελκύσει η χώρα μας μεγάλες επενδύσεις

Από: EBR - Δημοσίευση: Δημοσίευση: Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2019

μέγεθος [–] [+]
«Τα προβλήματα της χώρας μας δεν λύνονται με λαϊκίστικες ενέργειες όπως ήταν και η έφοδος της Αρχής Ανταγωνισμού στις τράπεζες - στην πτώχευση των οποίων συνέβαλε το κράτος που τις αφαίμαξε σε μία ημέρα 50 δις ευρώ με τα θλιβερά του ομόλογα.»
«Τα προβλήματα της χώρας μας δεν λύνονται με λαϊκίστικες ενέργειες όπως ήταν και η έφοδος της Αρχής Ανταγωνισμού στις τράπεζες - στην πτώχευση των οποίων συνέβαλε το κράτος που τις αφαίμαξε σε μία ημέρα 50 δις ευρώ με τα θλιβερά του ομόλογα.»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ Οικονομία

του Παύλου Παπαδάτου

Ας γίνει πλέον αντιληπτό. Με τη νοοτροπία που μας διέπει είναι σχεδόν αδύνατο να προσελκύσει η χώρα μας μεγάλες επενδύσεις. Κανείς σοβαρός επενδυτής δεν επενδύει σε μια χώρα που ο Ρουβίκωνας και το ΠΑΜΕ αποφασίζουν ποια πρεσβεία θα “βεβηλωθεί» και ποιος δρόμος θα κλείσει, και που η δικαιοσύνη χρειάζεται 14 χρόνια για να αποφασίσει ποιοι πολιτικοί λήστεψαν το κράτος αλλά οι ίδιοι πολιτικοί έχουν μεριμνήσει ώστε να έχουν ήδη παραγραφεί τα αδικήματά τους και φυσικά ούτε συζήτηση για την γραφειοκρατία.

Τα προβλήματα της χώρας μας δεν λύνονται με λαϊκίστικες ενέργειες όπως ήταν και η έφοδος της Αρχής Ανταγωνισμού στις τράπεζες - στην πτώχευση των οποίων συνέβαλε το κράτος που τις αφαίμαξε σε μία ημέρα 50 δις ευρώ με τα θλιβερά του ομόλογα. Οι τράπεζες δάνεια δεν εισπράττουν (γι’ αυτό ευθύνονται πολύ και οι ίδιες) δάνεια δύσκολα δίνουν, πώς θα επιβιώσουν αν δεν χρεώσουν για τις υπηρεσίες τους; Εξ άλλου οι χρεώσεις τους είναι πολύ χαμηλότερες από τις αντίστοιχες των τραπεζών του εξωτερικού. Και σαν να μην τους φθάνει αυτό, προέκυψε και η εύκολη δανειοδότηση κινέζικης τράπεζας που οπλισμένη με σύγχρονες τραπεζικές τεχνικές όπως blockchain, fintech και robo-advisers θα ανταγωνιστεί άνετα τις ελληνικές τράπεζες που υστερούν τεχνολογικά. Οι Κινέζοι αγόρασαν το λιμάνι του Πειραιά εκμεταλλευόμενοι την οικονομική κρίση της χώρας μας. Όχι γιατί μας αγάπησαν. Αν η οικονομία μας ήταν ανθηρή δεν θα ερχόντουσαν. Και αν ερχόντουσαν θα πλήρωναν πολλαπλάσια.

Η κυβέρνηση, εντελώς αναίτια, είναι πολύ αγχωμένη και αντί να κάνει ουσιαστικές αναπτυξιακές κινήσεις παίρνει προεκλογικού τύπου λαϊκίστικες αποφάσεις. Οφείλει να καταργήσει τον άθλιο φόρο «αλληλεγγύης» που δήθεν βοηθά τις ευπαθείς ομάδες, γιατί ουσιαστικά δημιουργεί νεόπτωχους. Είναι ο απόλυτος παραλογισμός να φορολογεί με 15% τα κέρδη από τα κρατικά και εταιρικά ομόλογα αντί να δίνει κίνητρα στους πολίτες να χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις πράγμα που αδυνατούν να κάνουν οι τράπεζες. Οι εισπράξεις του κράτους από τους προαναφερθέντες φόρους είναι μόλις ένα μέρος του καταστροφικού για την οικονομία «υπερ-πλεονάσματος». Δυστυχώς το κράτος συνεχίζει την αδηφαγία του. Οι τέσσερεις ΔΕΚΟ: ΟΑΣΑ, ΕΡΤ, ΟΣΕ, ΕΑΣ έχουν συσσωρευμένες ζημιές 11,25 δις ευρώ και σε αυτές εργάζονται 11.000 άτομα. Δηλαδή ο κάθε εργαζόμενος μάς έχει κοστίσει ένα εκατομμύριο ευρώ. Θα μας κόστιζαν λιγότερο αν τους πληρώναμε και δεν «δούλευαν»! Και όλα αυτά γιατί τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ αναλαμβάνουν συνήθως ανίδεοι φιλοκυβερνητικοί σφουγγοκωλάριοι. Η μοναδική λύση: Να δοθούν σε ιδιώτες ακόμη και δωρεάν.

Σημείωση

Ο νόμος και τάξη οξύνει τα προβλήματα. Μόνο ο νόμος και η κατανόηση τα αμβλύνει. Αν δεν θεραπευτούν τα αίτια, τα προβλήματα θα εντείνονται.

*πρώτη δημοσίευση: εφημερίδα «Real News»

Ευρώπη

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς: η διαφθορά θεωρείται λιγότερο διαδεδομένη στην ΕΕ από ότι το 2013

Σήμερα, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Διαφθοράς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει έρευνα για τη στάση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων απέναντι στη διαφθορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Οικονομία

Νέοι καιροί, νέα ήθη, νέες τάσεις

Είναι ξεκάθαρο ότι οι αναπτυγμένες οικονομίες μπαίνουν σε μια περίοδο «λελογισμένης κατανάλωσης», η οποία θα επηρεάσει και τον κόσμο των λιανικών πωλήσεων

Γνώμη

Διεθνής Νομιμότητα και άλλα παραμύθια…

Από: EBR

Συχνά πυκνά ακούμε στα ΜΜΕ για την Διεθνή Νομιμότητα που παραβιάζει η Τουρκία και για τις ανάλογες προς το θέμα ανακοινώσεις που εκδίδουν διάφορες χώρες, καταγγέλλοντας τις εκτός νόμου ενέργειες της Άγκυρας

EURACTIV.com - Feeds

Περιοδικό

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 03/2019 2019

Τρέχον Τεύχος

03/2019 2019

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

All contents © Copyright Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2019. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron :)