Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Γνώμη

Όταν ο Τσίπρας αντιγράφει τον Βαρουφάκη

Φτηνά την γλυτώσαμε με μόνο 100 δις ευρώ απώλειες την περίοδο της Συριζανελικής διακυβέρνησης…

Από: Athanase Papandropoulos - Δημοσίευση: Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2019

Ο Αλέξης Τσίπρας επέκρινε το ΔΝΤ για σκόπιμα απαισιόδοξες προβλέψεις και εμμονές που λειτουργούσαν υπονομευτικά για την πορεία ανασύνταξης της οικονομίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας επέκρινε το ΔΝΤ για σκόπιμα απαισιόδοξες προβλέψεις και εμμονές που λειτουργούσαν υπονομευτικά για την πορεία ανασύνταξης της οικονομίας.

του Αθανάσιου Χ. Παπανδρόπουλου 

Με 147 χρόνια ιστορίας πίσω του, το Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών του Παρισιού (sciences Po) είναι ένας κορυφαίος πανεπιστημιακός θεσμός, που σήμερα συνεργάζεται με 400 πανεπιστήμια στον κόσμο. Θα περίμενε λοιπόν κανείς, ένας πρώην Έλληνας πρωθυπουργός, ως προσκεκλημένος του πρύτανη του Ινστιτούτου, που δεν είναι άλλος από τον πρώην Ιταλό πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα, για να μιλήσει στα εγκαινια της έδρας δημοσίου χρέους, να φανεί αντάξιος της ιστορίας της χώρας του και του θεσμού που τον είχε προσκαλέσει .

Δυστυχώς όμως, ο άνθρωπος είναι ολιγιστος, αδιόρθωτος και πάντα αθεράπευτος λαϊκιστής. Ακόμα χειρότερα είναι και κάκιστος αντιγραφέας. Έτσι, τα περισσότερα από αυτά που είναι στη μάλλον ασήμαντη και λαικιστικη ομιλία του στο Ινστιτούτο, είναι αχώνευτες από τον ίδιο θέσεις και απόψεις του Γ. Βαρουφάκη, όταν αυτός «μεσουρανούσε» παρίσταναν όντας τον υπουργό Οικονομίας, επί ένα εξάμηνο, σε μια Ελλάδα που σερνόταν.Και που λίγο έλειψε να γκρεμιστεί,αν είχε ακολουθήσει τα πεπραγμενα του Γιανη με το έναν.

Αναφερόμενος για παράδειγμα ο Αλέξης Τσίπρας στην περίφημη διαπραγμάτευση του 2015, κόστους λίαν επιεικως 100 δισ. ευρώ, είπε ότι «στόχος της ήταν να αποκτήσει η χώρα την εθνική της ανεξαρτησία, η οποία είχε περιοριστεί δραματικά στα χρόνια της κρίσης». «Δυστυχώς όμως, συνέχισε, πέσαμε στον τοίχο μας συντηρητικής και ιδεοληπτικής Ευρώπης. Και ταυτόχρονα στον αμοραλισμό ενός ΔΝΤ που αντί να μιλάει τεχνοκρατικά έπαιζε πολιτικά παιχνίδια. Έτσι φτάσαμε στο όριο, στο χείλος της καταστροφής και εν τέλει σε μια συμφωνία που εμπεριείχε μέρος των στόχων μας» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με την άποψη του, η ελληνική εμπειρία «ανέδειξε τις μεγάλες αδυναμίες της EE και ειδικότερα της ζώνης του ευρώ». Τόνισε ετσι, ότι: η ελληνική εμπειρία «αναδεικνύει εύγλωττα τον κυνισμό και την πολιτική υποκρισία, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, που εθελοτυφλούσε για χρόνια, όσο, κυρίως, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που αντιμετωπίστηκε ως πειραματόζωο».

Συνεχίζοντας ακάθεκτος την περιγραφή του, ο πρώην πρωθυπουργός, άσκησε έντονη κριτική στο ΔΝΤ και στους πολιτικούς που, όπως είπε, επέλεξαν να επιβάλουν ένα πρόγραμμα που συνδύασε «λιτότητα από το ΔΝΤ με ευρωπαϊκό βέτο σε ουσιαστική αναδιάρθρωση χρέους και εναντιώθηκαν στην αναδιάρθρωση του χρέους για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των τραπεζών». Πιο συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας επέκρινε το ΔΝΤ για σκόπιμα απαισιόδοξες προβλέψεις και εμμονές που λειτουργούσαν υπονομευτικά για την πορεία ανασύνταξης της οικονομίας.

Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αντιγράφοντας τότε δηλώσεις του υπουργού του Γ. Βαρουφάκη, σχολίασε ότι «μέτριοι τεχνοκράτες σε καίριες θέσεις στην ευρωπαϊκή γραφειοκρατία», για πολιτικούς λόγους, εστιάζουν σήμερα στο πόσο κόστισε η 6μηνη καθυστέρηση με τη διαπραγμάτευση του ΄15, ώστε να αποφύγουν την ουσία της συζήτησης για το πόσο κόστισε η επιμονή τους σε μια ανορθόδοξη οικονομική λύση». Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε δηλαδή.

Πάντως, ο επίσημος ομιλητής, δεν προσδιόρισε βέβαια, αν μεταξύ των μετρίων γραφειοκρατών συμπεριλαμβάνονταν και ο κ. Πιερ Μοσκοβισί, απερχόμενος Επίτροπος Οικονομίας, ο οποίος ήταν παρών στην ομιλία του.

Το πρόβλημα πάντως είναι ότι ο πρώην πρωθυπουργός, όπως έχουμε ήδη τονίσει από τις στήλες αυτές, είτε δεν κατάλαβε τίποτε από την τετραετή και πλέον θητεία του στην κορυφή της χώρας, είτε παραμένει ένας θλιβερός καιροσκόπος λαϊκιστής, που η σοβαρή και υπεύθυνη αριστερά καλά θα κάνει να αγνοήσει. Αν θέλει να επιβιώσει στον μεταβαλλόμενο κόσμο μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

«Δεν μπορώ να πάρω ανάσα»

Από: EBR

Ένας περαστικός κατέγραψε στο κινητό του, μαζί με τη φωτογραφία, κι αυτή την σπαρακτική κραυγή του Τζορτζ Φλόιντ, του μαύρου Αμερικανού στη Μινεάπολη, που είχε κυριολεκτικά πατήσει στον λαιμό ο λευκός αστυνομικός, με αποτέλεσμα να πεθάνει από ασφυξία…

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 01/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

01/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Καλοκαιρινές διακοπές: το ΕΚ ζητά μεγαλύτερη σαφήνεια για τον τουρισμό εν μέσω κρίσης

Καλοκαιρινές διακοπές: το ΕΚ ζητά μεγαλύτερη σαφήνεια για τον τουρισμό εν μέσω κρίσης

Οι ευρωβουλευτές υποδέχτηκαν θετικά το πακέτο της Επιτροπής για τις μεταφορές και τον τουρισμό, ωστόσο πολλοί επεσήμαναν ότι χρειάζονται περισσότερες πρωτοβουλίες και οικονομική στήριξη

Οικονομία

Μήπως οι τράπεζες θέλουν αλλά δεν μπορούν;

Μήπως οι τράπεζες θέλουν αλλά δεν μπορούν;

Η παρούσα κρίση αναδεικνύει για ακόμα μία φορά τη γενικότερη αδυναμία του εγχώριου τραπεζικού συστήματος να στηρίξει ένα ουσιαστικό αναπτυξιακό αφήγημα

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2020. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron