Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ανάλυση

Κλίμα ευφορίας και προσδοκιών

Σε κλίμα ευφορίας εξελίχθηκε η επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα

Από: EBR - Δημοσίευση: Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2019

Η συμφωνία που υπεγράφη από τους δύο υπουργούς Εξωτερικών αυξάνει την αίσθηση ασφάλειας της ελληνικής πλευράς, η οποία αντιμετωπίζει καθημερινά τη μεθοδευμένη τουρκική επιθετικότητα.
Η συμφωνία που υπεγράφη από τους δύο υπουργούς Εξωτερικών αυξάνει την αίσθηση ασφάλειας της ελληνικής πλευράς, η οποία αντιμετωπίζει καθημερινά τη μεθοδευμένη τουρκική επιθετικότητα.

του Γιώργου Κακλίκη*

Σε κλίμα ευφορίας εξελίχθηκε η επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα, όπως φάνηκε από τη θετική διάθεση και το περιεχόμενο των δηλώσεων εκείνων που πήραν μέρος στα ουσιαστικά των συναντήσεων στην Αθήνα.

Η συμφωνία που υπεγράφη από τους δύο υπουργούς Εξωτερικών αυξάνει την αίσθηση ασφάλειας της ελληνικής πλευράς, η οποία αντιμετωπίζει καθημερινά τη μεθοδευμένη τουρκική επιθετικότητα. Πρόκειται για μια συμφωνία της οποίας το περιεχόμενο έχει σημαντικό εύρος και που συμβάλλει στην αύξηση της αισιοδοξίας της Αθήνας για την εξέλιξη της σχέσης της με την Ουάσιγκτον. Ομως, άλλο η βελτίωση των ήδη καλών σχέσεων και άλλο το θέμα της ασφάλειας της Ελλάδας από τις τουρκικές πιέσεις και απειλές. Απειλές τις οποίες η Αγκυρα εξαπολύει αδιαφορώντας αν με αυτές προσβάλλει τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της ερμηνεύοντας κατά το δοκούν διεθνή κείμενα, συμβατικά ή νομικά, όπως συμβαίνει με την τουρκικής έμπνευσης ερμηνεία του Δικαίου της Θάλασσας και με την εξωφρενική αμφισβήτηση της ίδιας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους - μέλους της διεθνούς κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το πραγματικά σημαντικό θέμα στις σχέσεις Αθήνας - Ουάσιγκτον είναι η ασφάλεια της Ελλάδας από τη μόνη χώρα η οποία την απειλεί με πόλεμο, όπως ρητά το έχει αποφασίσει η «Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση». Οι τουρκικές απειλές υποχρεώνουν την Ελλάδα να δαπανά δυσανάλογα μεγάλα ποσά για τη θωράκισή της απέναντι στην επιθετική «σύμμαχό» της, στερώντας άλλους σημαντικούς ελληνικούς τομείς από πολύτιμα κονδύλια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μεγάλο πλέγμα συμφερόντων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο και εύλογο είναι να επιδιώκουν να ενισχύσουν ή να δημιουργήσουν ερείσματα στην περιοχή. Η Ελλάδα, από την πλευρά της, για να συνεχίσει να είναι σε θέση να κινείται αποτελεσματικά για τη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή, πρέπει να έχει τη δέσμευση της αμερικανικής πλευράς για την ασφάλειά της. Οι διευκολύνσεις που παρέχει η Αθήνα κάθε άλλο παρά αμελητέες είναι. Ομως η αμερικανική πλευρά οφείλει να μην αφήνει να πλανάται η απειλή του πολέμου και της ανατροπής της σημερινής κατάστασης. Ευκταίο είναι να μην εφησυχάζει και να προσεγγίσει την τουρκική στάση όχι με γνώμονα τις δικές της αντιλήψεις αλλά με εκείνες της Τουρκίας. Μιας Τουρκίας η οποία ενισχύεται οπλικά αλματωδώς, συμπράττει πολεμικά με τη Μόσχα και αγοράζει από αυτήν τις περιώνυμες συστοιχίες S-400, προκαλώντας μια παρατεταμένη αβεβαιότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε ολόκληρη τη Δύση.

Αν οι ΗΠΑ δεν μπορούν να δηλώσουν ότι θα συνδράμουν στρατιωτικά την Ελλάδα, αν αυτή απειληθεί στην πράξη από την Τουρκία, μπορούν, ως αντάλλαγμα για όσα σημαντικά προσφέρει σε αυτές η Ελλάδα, να δουν χωρίς γραφειοκρατικές αναστολές την ανάγκη ενίσχυσης της άμυνάς της στον αέρα, στη θάλασσα και σε πολλούς άλλους τομείς, βοηθώντας την αποφασιστικά να είναι σε θέση να αποτρέψει με τις δυνάμεις της ενδεχόμενες τουρκικές επιθετικές πράξεις, που κανείς δεν ξέρει αν θα εκδηλωθούν ή όχι.

Η δήλωση του κ. Πομπέο στην Αθήνα για την τουρκική επιθετικότητα ήταν μια καλή δήλωση. Ομως, πέρα από αυτό, χρειάζεται και η έμπρακτη απόδειξη ότι η Ουάσιγκτον, τόσο στα λόγια όσο και στην πράξη, είναι στο πλευρό της Αθήνας.

*πρέσβης επί τιμή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Η Ελλάδα ως σύνορο της Ευρώπης

Από: EBR

Με την Τουρκία να απομακρύνεται αξιακά από την Ευρώπη και τη Δύση και την προοπτική ένταξης της χώρας αυτής στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) κάτω από τις κρατούσες συνθήκες να έχει, ως φαίνεται, ακυρωθεί, η Ελλάδα έχει εκ των πραγμάτων αναδειχθεί στο ανατολικό σύνορο της Ευρώπης/ΕΕ

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 01/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

01/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

NextGenerationEU: Η Επιτροπή παρουσιάζει τα επόμενα βήματα για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

NextGenerationEU: Η Επιτροπή παρουσιάζει τα επόμενα βήματα για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Η Επιτροπή παρουσιάζει τα επόμενα βήματα για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 672,5 δισ. ευρώ στην ετήσια στρατηγική για τη βιώσιμη ανάπτυξη 2021

Οικονομία

Νέα στρατιά «ζόμπι» γέννησε η πανδημία

Νέα στρατιά «ζόμπι» γέννησε η πανδημία

Σε επίπεδα που πλησιάζουν την εποχή της φούσκας των dotcom έχει εκτιναχθεί ο αριθμός των εταιρειών που επιζούν απλά και μόνο γιατί είναι πολύ φθηνό το χρήμα. Πώς περιπλέκεται η κατάσταση στη διεθνή οικονομική σκηνή

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2020. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron