Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Οικονομία

Η βελτίωση της φορολογίας παράμετρος ανταγωνιστικότητας των Ελλήνων εξαγωγέων

Στην περαιτέρω ανοδική πορεία των εξαγωγών εκτιμάται ότι θα συμβάλλει η σταδιακή βελτίωση του εγχώριου φορολογικού συστήματος

Από: EBR - Δημοσίευση: Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2019

Ο ΣΕΒΕ εκφράζει στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών την επιθυμία του για περαιτέρω αποδοχή των αιτημάτων του στο πλαίσιο και της διαβούλευσης για τη φορολογική μεταρρύθμιση που προηγήθηκε.
Ο ΣΕΒΕ εκφράζει στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών την επιθυμία του για περαιτέρω αποδοχή των αιτημάτων του στο πλαίσιο και της διαβούλευσης για τη φορολογική μεταρρύθμιση που προηγήθηκε.

Στην περαιτέρω ανοδική πορεία των εξαγωγών εκτιμάται ότι θα συμβάλλει η σταδιακή βελτίωση του εγχώριου φορολογικού συστήματος, που ξεκίνησε με την ψήφιση και δημοσίευση Ν. 4646/2019 (ΦΕΚ 201 A’/12.12.2019) «Φορολογική μεταρρύθμιση με αναπτυξιακή διάσταση για την Ελλάδα του αύριο».

Ο ΣΕΒΕ-Σύνδεσμος Εξαγωγέων με επιστολή του στον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και στον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Νίκο Βεσυρόπουλο εκφράζει την ικανοποίησή του καθώς ο νέος νόμος που ισχύει πλέον και τυπικά κινείται αναμφίβολα προς την σωστή κατεύθυνση και περιλαμβάνει πολλά θετικά μέτρα για την επιχειρηματικότητα που αποτελούσαν και διαχρονικά αιτήματα του ΣΕΒΕ.

Μέτρα που επιτρέπουν και τα νέα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας μας όπως η μείωση του εταιρικού φόρου και της φορολογίας των μερισμάτων θα συμβάλλουν στην άμβλυνση των ανισοτήτων σε σχέση με τις γειτονικές χώρες και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων. Ακόμη και η μείωση της προκαταβολής φόρου για τα εισοδήματα του 2018, αν και ακόμη περιορισμένη, θα φέρει μείωση της δόσης του φόρου Δεκεμβρίου 2019.

Ειδικότερη αναφορά γίνεται από τον ΣΕΒΕ στην κατάργηση της εισφοράς 0,60% του Ν. 128/75 στις πάσης φύσης χρηματοπιστωτικές συμβάσεις ισοδύναμου αποτελέσματος προς την παροχή πιστώσεων από χρηματοδοτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό (άρθρο 67 πργφ.1), και ιδίως στις συμβάσεις factoring και leasing.

Πέρα από τη συρρίκνωση των δημόσιων εσόδων και τις επιπτώσεις στις εταιρίες του κλάδου, η επιβολή της εισφοράς και στις συμβάσεις αυτές αύξησε περαιτέρω το συνολικό κόστος χρηματοδότησης επιχειρήσεων (με ιδιαίτερη επίπτωση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στις επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό).

Baσικό αίτημα του ΣΕΒΕ ήταν και συνεχίζει να είναι η πλήρης κατάργηση της εισφοράς, επόμενο δε βήμα της προτεινόμενης κατάργησης ο ΣΕΒΕ ζητά να αποτελέσει η κατάργησή της στην χρηματοδότηση-ασφάλιση εξαγωγικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο του προγράμματος «EΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ» του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ).

Ο ΣΕΒΕ εκφράζει στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών την επιθυμία του για περαιτέρω αποδοχή των αιτημάτων του στο πλαίσιο και της διαβούλευσης για τη φορολογική μεταρρύθμιση που προηγήθηκε, εφόσον οι γενικότερες δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέψουν και όποιων άλλων νέων προτάσεων προκύψουν στο μέλλον, προς όφελος της επιχειρηματικότητας που παράγει και εξάγει και πρέπει να είναι διεθνώς ανταγωνιστική, συνδυαστικά με άλλα μέτρα από την Κυβέρνηση συνολικά, όπως η μείωση του μη μισθολογικού κόστους και η εν γένει βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Η Ελλάδα ως σύνορο της Ευρώπης

Από: EBR

Με την Τουρκία να απομακρύνεται αξιακά από την Ευρώπη και τη Δύση και την προοπτική ένταξης της χώρας αυτής στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) κάτω από τις κρατούσες συνθήκες να έχει, ως φαίνεται, ακυρωθεί, η Ελλάδα έχει εκ των πραγμάτων αναδειχθεί στο ανατολικό σύνορο της Ευρώπης/ΕΕ

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 01/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

01/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

NextGenerationEU: Η Επιτροπή παρουσιάζει τα επόμενα βήματα για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

NextGenerationEU: Η Επιτροπή παρουσιάζει τα επόμενα βήματα για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Η Επιτροπή παρουσιάζει τα επόμενα βήματα για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 672,5 δισ. ευρώ στην ετήσια στρατηγική για τη βιώσιμη ανάπτυξη 2021

Οικονομία

Νέα στρατιά «ζόμπι» γέννησε η πανδημία

Νέα στρατιά «ζόμπι» γέννησε η πανδημία

Σε επίπεδα που πλησιάζουν την εποχή της φούσκας των dotcom έχει εκτιναχθεί ο αριθμός των εταιρειών που επιζούν απλά και μόνο γιατί είναι πολύ φθηνό το χρήμα. Πώς περιπλέκεται η κατάσταση στη διεθνή οικονομική σκηνή

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2020. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron