Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ευρώπη

Η Emily O’Reilly επανεξελέγη Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια

Την Τετάρτη, η Emily O’Reilly (Ιρλανδία) επανεξελέγη Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια για την κοινοβουλευτική περίοδο 2019-2024

Από: EBR - Δημοσίευση: Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2019

«Αυτό που χρειάζεται η ΕΕ είναι να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών της. Πιστεύω ότι αυτή η εμπιστοσύνη μπορεί να κερδηθεί αυξάνοντας τη λογοδοσία και τη διαφάνεια των θεσμών.»
«Αυτό που χρειάζεται η ΕΕ είναι να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών της. Πιστεύω ότι αυτή η εμπιστοσύνη μπορεί να κερδηθεί αυξάνοντας τη λογοδοσία και τη διαφάνεια των θεσμών.»

Την Τετάρτη, η Emily O’Reilly (Ιρλανδία) επανεξελέγη Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια για την κοινοβουλευτική περίοδο 2019-2024 με τη στήριξη 320 ευρωβουλευτών σε μυστική ψηφοφορία.

Η Διαμεσολαβήτρια θα διενεργεί έρευνες για τη διαλεύκανση ενδεχόμενων περιπτώσεων κακοδιοίκησης εκ μέρους των θεσμικών και λοιπών οργάνων και οργανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενεργώντας με δική της πρωτοβουλία ή βάσει αναφορών πολιτών της ΕΕ.

Η Emily O’Reilly εξελέγη στον τρίτο γύρο της ψηφοφορίας. Είναι πρώην δημοσιογράφος, ενώ διετέλεσε και πρώτη γυναίκα Ιρλανδή Διαμεσολαβήτρια για δέκα χρόνια πριν εκλεγεί Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια το 2013. Τέσσερις υποψήφιοι, οι Giuseppe Fortunato (Ιταλία), Julia Laffranque (Εσθονία), Emily O’Reilly (Ιρλανδία) και Cecilia Wikstrom (Σουηδία), συμμετείχαν στο δεύτερο γύρο, μετά την απόσυρση της υποψηφιότητας του Nils Muiznieks (Λετονία). Στον τρίτο, οι ευρωβουλευτές έπρεπε να διαλέξουν μεταξύ της Julia Laffranque και της Emily O’Reilly, των δύο υποψηφίων που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους στο δεύτερο γύρο σύμφωνα με τον Κανονισμό του ΕΚ. Η Julia Laffranque έλαβε 280 ψήφους, ενώ η Emily O’Reilly 320.

Κατά τη διάρκεια της δημόσιας ακρόασης στην επιτροπή Αναφορών του ΕΚ στις 3 Δεκεμβρίου, η Emily O’Reilly δεσμεύθηκε να συνεχίσει το έργο της ώστε να καταστούν τα ευρωπαϊκά όργανα και οι θεσμοί παράδειγμα προς μίμηση για όλη την ΕΕ, βάζοντας τους πολίτες και τα δικαιώματά τους στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων τους.

«Αυτό που χρειάζεται η ΕΕ είναι να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών της. Πιστεύω ότι αυτή η εμπιστοσύνη μπορεί να κερδηθεί αυξάνοντας τη λογοδοσία και τη διαφάνεια των θεσμών. Μόνο όταν μπορεί κανείς να δει πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις μπορεί να ξεκινήσει να κατανοεί γιατί πάρθηκαν και τότε μπορεί να ξεκινήσει να εμπιστεύεται», είπε στους ευρωβουλευτές στις 3 Δεκεμβρίου.

Σχετικές πληροφορίες

Ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής αποτελεί ανεξάρτητο και αμερόληπτο όργανο της ΕΕ, το οποίο θεσμοθετήθηκε το 1995, για να ελέγχει τους θεσμούς και τις υπηρεσίες της ΕΕ (εξαιρουμένου του Δικαστηρίου) και να προωθεί τις αρχές της χρηστής διαχείρισης. Το εποπτικό αυτό όργανο ασκεί «ήπια ισχύ» διερευνώντας καταγγελίες από φυσικά και νομικά πρόσωπα για κακοδιαχείριση στους θεσμούς της ΕΕ, αλλά και εξετάζοντας προληπτικά ευρύτερα συστημικά θέματα, όπως η διαφάνεια και η λειτουργία στην υπηρεσία των πολιτών.

Η Emily O’Reilly εξελέγη στο αξίωμα το 2013 και είναι η πρώτη γυναίκα Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια. Προκάτοχοί της ήταν οι Jacob Soderman (1995-2003) και Νικηφόρος Διαμαντούρος (2003-2013).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Το μανιφέστο του Νταβός και η σημασία του

Athanase PapandropoulosΑπό: Athanase Papandropoulos

H στόχευση της διεθνούς ελίτ στη μεταρρύθμιση του καπιταλισμού. Οι σημαντικές επαφές του Κυρ. Μητσοτάκη και γιατί δεν πρέπει ο πρωθυπουργός να κρατά... μεγάλο καλάθι

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2019 2019

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2019 2019

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Margrethe Vestager: Μια πολύπλοκη ισορροπία

Margrethe Vestager: Μια πολύπλοκη ισορροπία

Τα social media τροφοδοτούν με οξυγόνο το αίμα που κυλά στις φλέβες της Δημοκρατίας, αλλά μπορούν και να το δηλητηριάσουν

Οικονομία

Αλλάζει το κέντρο βάρους στην ελληνική οικονομία

Αλλάζει το κέντρο βάρους στην ελληνική οικονομία

Γιατί τομείς που στήριξαν την οικονομία στα δύσκολα χρόνια της κρίσης παραδίδουν τη σκυτάλη. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις των ανθρώπων της αγοράς για την επόμενη τριετία. Οι κλάδοι που θα πρωταγωνιστήσουν και το κλειδί των επενδύσεων

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2020. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron