Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Οικονομία

Αντίο παλιά Οικονομία

Για να καταλάβετε προς τα πού πορεύεται η παγκοσμιοποίηση, πρέπει να καταλάβετε από που έρχεται

Από: EBR - Δημοσίευση: Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2019

«Κάποτε τα αγαθά στα οποία δίναμε τη μεγαλύτερη αξία ήταν το αλάτι και η ζάχαρη, μετά τα χημικά και τα καύσιμα, και σήμερα τα δεδομένα και οι υπηρεσίες.»
«Κάποτε τα αγαθά στα οποία δίναμε τη μεγαλύτερη αξία ήταν το αλάτι και η ζάχαρη, μετά τα χημικά και τα καύσιμα, και σήμερα τα δεδομένα και οι υπηρεσίες.»

του Άλεκ Ρόουζ* 

Για να καταλάβετε προς τα πού πορεύεται η παγκοσμιοποίηση, πρέπει να καταλάβετε από που έρχεται. Μεγάλωσα στο Τσάρλεστον της Δυτικής Βιρτζίνια, μια πόλη που η ιστορία της αντανακλά τη μακραίωνη ανάδειξη της Αμερικής σε ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομίας μέσα από την κάπνα των ορυχείων που τροφοδότησαν την ανάπτυξή της. Η Δυτική Βιρτζίνια οικοδομήθηκε με βάση τον γαιάνθρακα, όπως ακριβώς το Πίτσμπουργκ χτίστηκε με βάση τον χάλυβα και το Ντιτρόιτ με βάση τα αυτοκίνητα. Η σύνδεση, μάλιστα, της Δυτικής Βιρτζίνια με τον βιομηχανικό Βορρά μέσω του γαιάνθρακα οδήγησε στην απόσχισή της από τη Βιρτζίνια και τον πιο αγροτικό Νότο όταν ξέσπασε ο Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος.

Η θέση της Δυτικής Βιρτζίνια ήταν αντίστοιχη με τις πρώτες μεταποιητικές βάσεις της Βιομηχανικής Επανάστασης. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάποιες πόλεις των Μίντλαντ, όπως το Μάντσεστερ και το Λιντς, αποτέλεσαν τη βιομηχανική βάση. Το Λονδίνο παρείχε τη χρηματοδότηση. Ο γαιάνθρακας ερχόταν από την Ουαλία. Στη Γερμανία, η περιοχή του Ρουρ στην κοιλάδα του ποταμού Ρήνου μετατράπηκε σε κέντρο μεταποίησης. Ο γαιάνθρακας ερχόταν από την Ανατολική Γερμανία και την Πολωνία.

Σήμερα, οι παράκτιες περιοχές της Κίνας, ιδίως γύρω από τη Σεντζέν και τη Σαγκάη, έχουν γίνει το εργοστάσιο της υφηλίου. Ο γαιάνθρακας έρχεται από τη δυτική Κίνα και την Αυστραλία. Ομοίως, οι εξορυκτικές περιοχές της βορειοανατολικής ζώνης της ινδικής χερσονήσου, η περιοχή της Ανατολίας στην Τουρκία και η περιφέρεια της Σάντα Καταρίνα στη Βραζιλία εφοδιάζουν τις βιομηχανικές βάσεις των αναδυόμενων οικονομιών τους, καθώς και άλλες οικονομίες ανά τον κόσμο. Σε κάθε περιοχή, η εξόρυξη αποτελεί εφιαλτήριο για τη διεύρυνση των οικονομικών σχέσεων και των ευκαιριών- τουλάχιστον για κάποιο διάστημα.

Αξιοποιώντας την άνθηση του κλάδου εξόρυξης άνθρακα, η Δυτική Βιρτζίνια ανέπτυξε συμπληρωματικούς τομείς που παγίωσαν τη θέση της ως κέντρου εφοδιασμού της βιομηχανίας και τελικά προοιωνίζονταν την παρακμή της, Στις αρχές του 20ού αιώνα, το Τσάρλεστον έζησε μια δεύτερη άνθηση: την άνθηση του κλάδου των χημικών. Το 1920 η Union Carbide Corporation ίδρυσε στη Δυτική Βιρτζίνια το πρώτο πετροχημικό εργοστάσιο στον κόσμο.

Κάποτε τα αγαθά στα οποία δίναμε τη μεγαλύτερη αξία ήταν το αλάτι και η ζάχαρη, μετά τα χημικά και τα καύσιμα, και σήμερα τα δεδομένα και οι υπηρεσίες. Οι περιφέρειες που προσφέρουν αυτά τα αγαθά αποτελούν πλέον τις ηγέτιδες δυνάμεις στην παγκόσμια οικονομία της γνώσης. Τέσσερις χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το Τσάρλεστον της Δυτικής Βιρτζίνια, η Σίλικον Βάλεϊ παρήγαγε πλούτο αρκετών τρισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και προϊόντα που άλλαξαν ριζικά τον τρόπο ζωής όλων εκείνων που διαβάζουν αυτό το άρθρο.

*συγγραφέας του βιβλίου ’’Οι βιομηχανίες του μέλλοντος’’, εκδόσεις ΙΚΑΡΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Η Ελλάδα ως σύνορο της Ευρώπης

Από: EBR

Με την Τουρκία να απομακρύνεται αξιακά από την Ευρώπη και τη Δύση και την προοπτική ένταξης της χώρας αυτής στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) κάτω από τις κρατούσες συνθήκες να έχει, ως φαίνεται, ακυρωθεί, η Ελλάδα έχει εκ των πραγμάτων αναδειχθεί στο ανατολικό σύνορο της Ευρώπης/ΕΕ

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 01/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

01/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

NextGenerationEU: Η Επιτροπή παρουσιάζει τα επόμενα βήματα για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

NextGenerationEU: Η Επιτροπή παρουσιάζει τα επόμενα βήματα για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Η Επιτροπή παρουσιάζει τα επόμενα βήματα για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 672,5 δισ. ευρώ στην ετήσια στρατηγική για τη βιώσιμη ανάπτυξη 2021

Οικονομία

Νέα στρατιά «ζόμπι» γέννησε η πανδημία

Νέα στρατιά «ζόμπι» γέννησε η πανδημία

Σε επίπεδα που πλησιάζουν την εποχή της φούσκας των dotcom έχει εκτιναχθεί ο αριθμός των εταιρειών που επιζούν απλά και μόνο γιατί είναι πολύ φθηνό το χρήμα. Πώς περιπλέκεται η κατάσταση στη διεθνή οικονομική σκηνή

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2020. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron