Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Νέα & Εκδηλώσεις

Ο Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλος γράφει για τον Γ. Μαρίνο και τον Οικονομικό Ταχυδρόμο

Ένα βιβλίο ντοκουμέντο, για πνευματικές γιορτές

Από: EBR - Δημοσίευση: Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2019

Πάμπολλες φορές ο Γιάννης Μαρίνος στα άρθρα του στον Οικονομικό Ταχυδρόμο καυτηρίαζε το στρουθοκαμηλισμό που κυριαρχούσε αλλά και κυριαρχεί στη δημόσια ζωή της χώρας και, τουλάχιστον από το 1830 και έπειτα, αποτρέπει κάθε εκσυγχρονισμό της.
Πάμπολλες φορές ο Γιάννης Μαρίνος στα άρθρα του στον Οικονομικό Ταχυδρόμο καυτηρίαζε το στρουθοκαμηλισμό που κυριαρχούσε αλλά και κυριαρχεί στη δημόσια ζωή της χώρας και, τουλάχιστον από το 1830 και έπειτα, αποτρέπει κάθε εκσυγχρονισμό της.

Το βιβλίο Ακατάλληλο για Στρουθοκαμήλους αφορά το σημαντικό δημοσιογραφικό έργο του επί 31 έτη εκδότη και διευθυντή του Οικονομικού Ταχυδρόμου, Γιάννη Μαρίνου, μέσα από τη ματιά του στενού του συνεργάτη, δημοσιογράφου και συγγραφέα, Θανάση Παπανδρόπουλου. Ο Γιάννης Μαρίνος είναι θρύλος της μαχόμενης δημοσιογραφίας στην Ελλάδα, που παρακολούθησε και παρακολουθεί την οικονομική και πολιτική επικαιρότητα, αναλύοντας και σχολιάζοντας τα γεγονότα από τη δική του ανεξάρτητη σκοπιά. Είναι σεβαστός από φίλους και εχθρούς των ιδεών του που παρακολουθούν με αμείωτο ενδιαφέρον τις θέσεις του. Η έκδοση αυτή εμπλουτίζεται με σπάνιο φωτογραφικό υλικό, με μια σύντομη αναδρομή στην ευρύτερη ιστορία του οικονομικού τύπου από τον ερευνητή Θεόδωρο Δεληγιάννη, καθώς και με χρονολόγιο των κυριοτέρων σταθμών της νεοελληνικής ιστορίας.

Πάμπολλες φορές ο Γιάννης Μαρίνος στα άρθρα του στον Οικονομικό Ταχυδρόμο καυτηρίαζε το στρουθοκαμηλισμό που κυριαρχούσε αλλά και κυριαρχεί στη δημόσια ζωή της χώρας και, τουλάχιστον από το 1830 και έπειτα, αποτρέπει κάθε εκσυγχρονισμό της. Σήμερα, η κατάσταση αυτή έχει φτάσει στο απροχώρητο και αυτό ο αναγνώστης του βιβλίου το αντιλαμβάνεται, συνειδητοποιώντας ότι άρθρα του Γιάννη Μαρίνου που γράφτηκαν πριν από 30 χρόνια παραμένουν απελπιστικά επίκαιρα!

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Ο Αθανάσιος-Γεώργιος Παπανδρόπουλος γεννήθηκε το 1940 και στη δημοσιογραφία δραστηριοποιείται επί 56 χρόνια. Έχει σπουδάσει στο Βέλγιο και τη Γαλλία οικονομικές επιστήμες, πολιτική φιλοσοφία και επικοινωνία και υπήρξε ο πρώτος Έλληνας ανταποκριτής στις Βρυξέλλες για λογαριασμό του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη το 1964. Διετέλεσε αρθρογράφος και συντάκτης στον Οικονομικό Ταχυδρόμο κατά τις περιόδους 1963-1967 και 1977-2004 ενώ στην καριέρα του συνεργάστηκε με γνωστά βελγικά και γαλλικά περιοδικά, με μεγάλες ελληνικές εφημερίδες και πραγματοποίησε σημαντικές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές (ΕΡΤ, SBC TV, Κανάλι 5, Αθήνα 9.84). Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του πορείας έχει τιμηθεί με 42 διεθνή και ελληνικά δημοσιογραφικά βραβεία· είναι συγγραφέας έξι βιβλίων και το 2002 εξελέγη μέλος της Άτυπης Γερουσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Οι δημοκρατίες ξέρουν ακόμα να πολεμούν

Από: EBR

Η Ουκρανία και το Ισραήλ είναι η ζωντανή απόδειξη ότι οι δημοκρατίες έχουν ακόμα κάποια αποθέματα αντίστασης στον ολοκληρωτισμό και τη βία του

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Πώς η Ευρώπη μπορεί να καλύψει το κενό των ΗΠΑ

Πώς η Ευρώπη μπορεί να καλύψει το κενό των ΗΠΑ

Η υποχώρηση της Αμερικής θα πρέπει να είναι ο καταλύτης για μια βαθύτερη ενοποίηση και μαζί με αυτήν μια ισχυρότερη ΕΕ, γράφει ο Enrico Letta στους Financial Times. Ο ρόλος του ευρώ και της ενιαίας αγοράς

Οικονομία

Ήταν αναγκαία η προσφυγή στο πρώτο Μνημόνιο

Ήταν αναγκαία η προσφυγή στο πρώτο Μνημόνιο

Μέχρι σήμερα γνώριζα μόνον μία δημοσιευμένη πρωτογενή μαρτυρία για την ευχερή δυνατότητα της Ελλάδας να καλύψει από τις αγορές τις δανειακές της υποχρεώσεις για το 2010, χωρίς να χρειάζεται να υπαχθεί σε Μνημόνιο

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2025. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron