Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Διεθνή

Ζεράρ Αρό: Σοβαρές πιθανότητες επανεκλογής Τραμπ

Ο πρώην Γάλλος πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον, εξηγεί τους λόγους μιας πιθανότατης επανεκλογής του σημερινού Αμερικανού προέδρου

Από: Athanase Papandropoulos - Δημοσίευση: Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2020

Ο Γάλλος  διπλωμάτης τόνισε ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, παρά την διαδικασία του impeachment και την κριτική που υφίσταται από τους Δημοκρατικούς, έχει μια σταθερή εκλογική βάση υπέρ του, η οποία αντιπροσωπεύει το 37% με 38% των Αμερικανών ψηφοφόρων.
Ο Γάλλος διπλωμάτης τόνισε ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, παρά την διαδικασία του impeachment και την κριτική που υφίσταται από τους Δημοκρατικούς, έχει μια σταθερή εκλογική βάση υπέρ του, η οποία αντιπροσωπεύει το 37% με 38% των Αμερικανών ψηφοφόρων.

του Αθανάσιου Χ. Παπανδρόπουλου 

Έμπειρος και σοβαρός διπλωμάτης με 40 χρόνια καριέρας πίσω του, ο κ. Ζεράρ Αρώ (Gerard Araud), πριν λίγες ημέρες κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Διπλωματικό Διαβατήριο», στο οποίο πέρα από τις εμπειρίες του στη διάρκεια της θητείας του στις ΗΠΑ, περιγράφει και τα βαθύτερα αίτια που στη Δύση ευνοούν τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία.

Μιλώντας για το βιβλίο του αλλά και για την τρέχουσα αμερικανική πραγματικότητα σε δίκτυο Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, ο Γάλλος διπλωμάτης τόνισε ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, παρά την διαδικασία του impeachment και την κριτική που υφίσταται από τους Δημοκρατικούς, έχει μια σταθερή εκλογική βάση υπέρ του, η οποία αντιπροσωπεύει το 37% με 38% των Αμερικανών ψηφοφόρων. «…Βέβαια το ποσοστό αυτό δεν εξασφαλίζει εκλογική νίκη», τονίζει ο κ. Ζεράρ Αρώ «πλην όμως είναι σημαντικό και μπορεί να αυξηθεί, αν η προεκλογική μάχη οξυνθεί….».

Και από την άποψη αυτή, ο απρόβλεπτος και εξαιρετικά θεατρίνος Ντόναλντ Τραμπ, μπορεί να αξιοποιήσει την πτώση της ανεργίας στις ΗΠΑ και την εθνικιστική ρητορική που ο ίδιος εγκαινίασε το 2017 με το σύνθημα «πρώτα η Αμερική».

Ένα σύνθημα που είχε απήχηση στην αμερικανική μεσαία τάξη η οποία με δυσφορία πλέον τότε, έβλεπε το υψηλό κόστος που συνεπάγονταν οι διάφορες αμερικανικές επεμβάσεις στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Συρία και αλλού.

Ακόμα χειρότερα για τους Δημοκρατικούς, αυτή η μεσαία τάξη δεν βλέπει με καλή μάτι τα αριστερά ανοίγματα της κυρίας Γουώρεν που διεκδικεί το χρίσμα του κόμματος για να το εκπροσωπήσει στις προεδρικές εκλογές.

Θετική κατά τον πρώην Γάλλο πρέσβη στις ΗΠΑ είναι η απήχηση Τράμπ και στους ευαγγελιστές, που είναι βαθύτατα συντηρητικοί πολίτες και δύσκολα ανέχονται «παρά φύσιν», όπως λένε, ανοίγματα της αμερικανικής κοινωνίας. Μια κοινωνία στην οποίαν όλο και λιγότερo είναι ανεκτός ο τραμπουκισμός κάποιων ακτιβιστών στα πανεπιστήμια, όπου κυριαρχεί πλέον μια ιδιάζουσα ολοκληρωτική αντίληψη για τη δημοκρατία και τον διάλογο.

Επισημαίνεται επίσης από τον έμπειρο Γάλλο διπλωμάτη ότι η διαδικασία του impeachment την οποίαν ξεκίνησαν οι Δημοκρατικοί δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα ενισχύσει τη δημοτικότητά τους.

«…Είναι πολύ πιθανόν», λέει ο κ.Ζεράρ Αρώ, «να κινητοποιήσει και απαθείς πολιτικά πολίτες υπέρ του Τράμπ, ο οποίος ήδη εμφανίζει τον εαυτό του ως θύμα συνωμοσίας, από κύκλους που δεν πιστεύουν στο “πρώτα η Αμερική”…». Δεν αποκλείεται έτσι, οι προσπάθειες της κυρίας Πελόζι και άλλων Δημοκρατικών να έχουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που προσδοκούσαν. Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής ο πρώην Γάλλος πρέσβης πιστεύει ότι σήμερα η Αμερική δεν έχει συγκεκριμένους στόχους, πέρα από αυτούς που εξυπηρετούν την επανεκλογή στο ύπατο αξίωμα του σημερινού προέδρου της. Και ο τελευταίος τελικά, αυτά που πέτυχε είναι να ενισχύσει τον ρόλο της Ρωσίας στη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα, να φέρει στο προσκήνιο τη Βόρεια Κορέα να αφήσει την Τουρκία να κάνει ότι θέλει στη Συρία και να απειλεί την Ευρώπη με εμπορικό πόλεμο και διάλυση του ΝΑΤΟ.

Αναφορικά με τις σχέσεις του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν με τον Ντόναλντ Τράμπ, ο κ. Ζεράρ Αρώ τονίζει ότι «…δεν είναι τόσο κακός όσο εκ πρώτης όψεως φαίνονται και σε τελική ανάλυση οι δύο άνδρες έχουν προσωπικούς διαύλους επικοινωνίας που κάθε άλλο παρά κακοί είναι…». Αντιθέτως κάκιστες είναι οι αμερικανο-γερμανικές σχέσεις, φαινόμενο όμως που δεν είναι καινούργιο. Απλώς ο Ντ. Τραμπ έδωσε μεγαλύτερο βάρος σε μια κρίση που έχει πίσω της 30 χρόνια ζωής και η οποία οφείλεται πρωτίστως σε οικονομικούς λόγους.

«….Αυτό σημαίνει ότι οι διαδοχικές αμερικανικές ηγεσίες θεωρούν απίθανη μια σύγκρουση μεγάλων δυνάμεων στον κόσμο και άρα μπορούν να ξεκαθαρίσουν κάποιους λογαριασμούς εντός της Δυτικής Συμμαχίας. Μήπως στο παιχνίδι αυτό ο κ. Τράμπ κάνει κάποια ολέθρια λάθη; Αναρωτιέται ο έμπειρος πρώην διπλωμάτης που ανησυχεί για τη γενικότερη κρίση του δυτικού κόσμου…».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Η Κίνα εγκλωβίζει την Αφρική σε μια «παγίδα χρέους»

Athanase PapandropoulosΑπό: Athanase Papandropoulos

Τα κρατικά κινεζικά Ταμεία κατέχουν πάνω από το 60% του χρέους σε 17 χώρες της ηπείρου

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο για καθυστερήσεις πληρωμών

Η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο για καθυστερήσεις πληρωμών

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οικονομία

7 στις 10 τράπεζες αυξάνουν τις ψηφιακές τους επενδύσεις το 2024

7 στις 10 τράπεζες αυξάνουν τις ψηφιακές τους επενδύσεις το 2024

Αύξηση των επενδύσεών τους στον ψηφιακό μετασχηματισμό σε ποσοστό έως και 10% εντός του 2024 σχεδιάζουν 7 στις 10 τράπεζες, παγκοσμίως

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron