Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Διεθνή

Έλλειψη πολιτικής ικανότητας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο

«Έλλειψη πολιτικής ικανότητας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο» για τη διαχείριση των σημερινών προκλήσεων διαπίστωσε, μιλώντας από το βήμα του Economist ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου του

Από: EBR - Δημοσίευση: Παρασκευή, 30 Απριλίου 2010

«Έλλειψη πολιτικής ικανότητας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο» για τη διαχείριση των σημερινών προκλήσεων διαπίστωσε, μιλώντας από το βήμα του Economist ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου του Harvard, Stephen Walt.


Σε αυτό το πλαίσιο, έκανε λόγο για «σημάδια γήρανσης» στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αναλύοντας τους διεθνείς συσχετισμούς, ο ίδιος προέβλεψε για το επόμενο διάστημα «μείωση του ρόλου των ΗΠΑ στη Νότια Ασία» με παράλληλη «ενίσχυση της παρουσίας της Κίνας στον Ινδικό Ωκεανό και τον Περσικό κόλπο». Ο κ. Walt αξίωσε τη μείωση του αριθμού των εμπλεκομένων στους διεθνείς οργανισμούς και την υλοποίηση μιας γενικότερης θεσμικής μεταρρύθμισης.

Συμμετέχοντας στον ίδιο κύκλο συζήτησης, ο Καθηγητής Στρατηγικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς Αθανάσιος Πλατιάς συμφώνησε ότι «οι υφιστάμενοι θεσμοί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις σημερινές απαιτήσεις». Ο ίδιος μίλησε επιπλέον για «δομική ανωμαλία» του παγκόσμιου συστήματος, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι καμία χώρα δεν εμφανίζεται ικανή να ανταγωνιστεί ουσιαστικά τις ΗΠΑ (τα 808 δις δολάρια τα οποία δαπανά για την αμυντική πολιτική αντιστοιχούν μόνο στο 3% του ΑΕΠ).

Παράλληλα, χαρακτήρισε τη Ρωσία «μόνο ενεργειακή υπερδύναμη» και ανέφερε ότι η Κίνα «δεν προβλέπεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται κατά 10%». «Απλώς (η Κίνα) θα κάνει τη ζωή των ΗΠΑ πιο δύσκολη», συμπλήρωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Σύμβαση Γενεύης VS Λαθρομετανάστες

Από: EBR

Τα σύνορα της χώρας μας δεν είναι ξέφραγο αμπέλι, κάτι που ενέχει κινδύνους

Ευρώπη

Η ΕΕ αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού για τα ψηφιακά δίκτυα

Η ΕΕ αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού για τα ψηφιακά δίκτυα

Η ψηφιακή συνδεσιμότητα αναδεικνύεται σε έναν από τους πιο κρίσιμους πυλώνες της ευρωπαϊκής οικονομίας και ασφάλειας

Οικονομία

Υπό ερωτηματικό η πορεία της παγκόσμιας αγοράς tablets το 2026

Υπό ερωτηματικό η πορεία της παγκόσμιας αγοράς tablets το 2026

Μετά από μια μακρά περίοδο υποχώρησης και αβεβαιότητας, η παγκόσμια αγορά tablets έδειξε ξεκάθαρα σημάδια επιστροφής το 2025, ωστόσο, υπό ερωτηματικό παραμένει η πορεία της το 2026

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2026. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron