Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Οικονομία

Τέσσερα δισ. ευρώ κάθε χρόνο από το ΕΣΠΑ στην πραγματική οικονομία

Κατά τη θητεία μου στο υπουργείο Υγείας είχα αποστολή να περικόπτω δαπάνες. Στο υπουργείο Ανάπτυξης& Επενδύσεων έχω την ακριβώς αντίθετη: να κάνω δαπάνες. Από φέτος έως το 2023 η Ελλάδα καλείται να απορροφά ετησίως περίπου 4 δισ. ευρώ από το τρέχον ΕΣΠΑ 2014- 2027

Από: EBR - Δημοσίευση: Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου 2020

Ιδιαίτερα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕκ), το οποίο χρηματοδοτεί και δράσεις επιχειρηματικότητας, η αύξηση των δαπανών ανέρχεται σε 14,5% κατά τους τελευταίους πέντε μήνες, επίδοση εννέα φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη αύξηση κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2019.
Ιδιαίτερα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕκ), το οποίο χρηματοδοτεί και δράσεις επιχειρηματικότητας, η αύξηση των δαπανών ανέρχεται σε 14,5% κατά τους τελευταίους πέντε μήνες, επίδοση εννέα φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη αύξηση κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2019.

του Άδωνι Γεωργιάδη* 

Κατά τη θητεία μου στο υπουργείο Υγείας είχα αποστολή να περικόπτω δαπάνες. Στο υπουργείο Ανάπτυξης& Επενδύσεων έχω την ακριβώς αντίθετη: να κάνω δαπάνες. Από φέτος έως το 2023 η Ελλάδα καλείται να απορροφά ετησίως περίπου 4 δισ. ευρώ από το τρέχον ΕΣΠΑ 2014- 2027.

Μπορεί ενδεχομένως να ακούγεται εύκολο και απλό, αλλά δεν είναι. Άλλωστε, παρά τις μεγαλοστομίες της προηγούμενης κυβέρνησης για «πρωταθλητισμό» στο ΕΣΠΑ, τον Ιούλιο του 2019 παραλάβαμε τα Επιχειρησιακά Προγράμματα με μέσο όρο απορρόφησης στο 24, 5% ενώ η συμβασιοποίηση των έργων ανερχόταν μόλις στο 58%. Δηλαδή, τέσσερα χρόνια πριν από την oλοκλήρωση της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, ένα ποσοστό 42% έργων δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη.

Από τον Ιούλιο του 2019 και μετά, η εικόνα άλλαξε θεαματικά. Ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση χρειάστηκε τέσσερα χρόνια για να φτάσει στο 24% απορρόφησης και εντός του 1ου εξαμήνου 2019 είχε αυξήσει το ποσοστό κατά μόλις 2%, εμείς μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες το αυξήσαμε κατά 8%, με το συνολικό ποσοστό να ανέρχεται στο 32,7%!

Ιδιαίτερα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕκ), το οποίο χρηματοδοτεί και δράσεις επιχειρηματικότητας, η αύξηση των δαπανών ανέρχεται σε 14,5% κατά τους τελευταίους πέντε μήνες, επίδοση εννέα φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη αύξηση κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2019. Μπορούμε, λοιπόν, σήμερα να διαβεβαιώσουμε ότι δεν θα χάσουμε πόρους χάρις στη συστηματική και επίπονη δουλειά που κάνουμε σε εθνικό επίπεδο, καθώς και στην υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που είναι πραγματικοί συνεργάτες και σε καθημερινή βάση στη διάθεσή μας οποτεδήποτε τους χρειαστήκαμε. Δεν έχουμε, άλλωστε, το δικαίωμα να χάσουμε χρήματα σε μια χώρα στην οποία έχουν περικοπεί μισθοί και συντάξεις και στην οποία υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν μείνει πίσω και χρειάζονται στήριξη για να προχωρήσουν μπροστά.

Όπως δεν έχουμε δικαίωμα να μην αξιοποιήσουμε τα χρήματα του καινούργιου ΕΣΠΑ κατά τον αποτελεσματικότερο τρόπο. Και η συγκυρία είναι απολύτως ευνοϊκή, καθώς η κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη νέα προγραμματική περίοδο «κουμπώνει» ακριβώς σε αυτά που θέλουμε να κάνουμε για την Ελλάδα: να την καταστήσουμε πρωταγωνίστρια στην πράσινη οικονομία και την ψηφιακή τεχνολογία. Πραγματικά, δεν θα βρούμε ευνοϊκότερη συγκυρία από αυτήν, αρκεί να δουλέψουμε οργανωμένα, σοβαρά και με σύστημα για να παρουσιάσουμε χρονοδιάγραμμα, στόχους και σχέδιο. Έχουμε τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία μπορούμε να αξιοποιήσουμε και εφόσον η ελληνική οικονομία στραφεί προς αυτή την κατεύθυνση, θα έχουμε για τις επόμενες δεκαετίες τεχνολογία και εμπειρία να εξάγουμε σημαντικά οικονομικά οφέλη. Στόχος μας λοιπόν είναι τα χρήματα του ΕΣΠΑ να πιάσουν τόπο. Να μην τα σκορπίσουμε όπως πολλές φορές τα σκορπίσαμε στο παρελθόν, αλλά να τα χρησιμοποιήσουμε για κάτι που θα μείνει και θα παράγει πλούτο για τους Έλληνες και αφού θα τελειώσει το νέο ΕΣΠΑ. Είναι ένας εθνικός στόχος, τον οποίο όλοι μαζί μπορούμε και αξίζει να επιτύχουμε.

*υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Το «Λερναίον Κράτος» και ο Τσίπρας

Athanase PapandropoulosΑπό: Athanase Papandropoulos

Πριν μιλήσει για «αρμούς της εξουσίας» ο Αλ. Τσίπρας καλά θα έκανε να άνοιγε και κάνα βιβλίο, όπως για παράδειγμα αυτό του Γ.Β. Δερτιλή, για τα πλέγματα εξουσίας στην ιστορία

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2019 2019

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2019 2019

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Ασύμβατη με τις ανάγκες η μείωση του Ευρωπαϊκού προϋπολογισμού

Ασύμβατη με τις ανάγκες η μείωση του Ευρωπαϊκού προϋπολογισμού

Μετά την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας θα περιμέναμε το Συμβούλιο των 27 να πάρει γενναίες αποφάσεις χαράσσοντας έναν δρόμο αισιοδοξίας για το μέλλον των ευρωπαϊκών λαών

Οικονομία

Κάποιες πρωτιές είναι «αντιπαραγωγικές»

Κάποιες πρωτιές είναι «αντιπαραγωγικές»

Η καινοτομία προκύπτει μέσα από συγκεκριμένα οικοσυστήματα και όχι από σκόρπιες εμπειρίες

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2020. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron