Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Γνώμη

Αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις

Προάσπιση και υποστήριξη του κλάδου των αλκοολούχων ποτών για την ορθή ανάπτυξη και εξύπανσή του

Από: EBR - Δημοσίευση: Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2020

Ο κλάδος της ποτοποιίας, παρά τις δυσκολίες που έφερε η κρίση στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, προχωρά με σταθερά βήματα και έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης, τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και στο εξωτερικό, με τις ολοένα αυξανόμενες εξαγωγές.
Ο κλάδος της ποτοποιίας, παρά τις δυσκολίες που έφερε η κρίση στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, προχωρά με σταθερά βήματα και έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης, τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και στο εξωτερικό, με τις ολοένα αυξανόμενες εξαγωγές.

του Νίκου Καλογιάννη* 

Ο κλάδος των αλκοολούχων ποτών και αποσταγμάτων συνεισφέρει σημαντικά στην Εθνική Οικονομία, με προστιθέμενη αξία που ξεπερνά το 1 δις ευρώ, ενώ μόνο το 2017, οι εξαγωγές του κλάδου έφτασαν τα 78 εκατομμύρια ευρώ. Η σημαντική εξαγωγική του δραστηριότητα δεν μεταφράζεται μόνο σε αριθμούς, αλλά συμβολίζει και την ανάδειξη και προβολή της χώρας μας στις αγορές του εξωτερικού.

Ωστόσο, ο κλάδος των αλκοολούχων ποτών και αποσταγμάτων έχει να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις στο δρόμο προς την περαιτέρω ανάπτυξή του, με πιο κρίσιμες την υπερφορολόγηση και το λαθρεμπόριο. Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ) τα τελευταία χρόνια εστιάζει σταθερά τις προσπάθειές του στον σταδιακό εξορθολογισμό του ΕΦΚΟΠ, στην αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου που έχει γιγαντωθεί, στην ανάπτυξη των επώνυμων προϊόντων και στην προστασία της υγείας του καταναλωτή.

Ο κλάδος της ποτοποιίας, παρά τις δυσκολίες που έφερε η κρίση στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, προχωρά με σταθερά βήματα και έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης, τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και στο εξωτερικό, με τις ολοένα αυξανόμενες εξαγωγές. Όμως οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο κλάδος είναι πολλές και οι προσπάθειες που καταβάλλουμε είναι διαρκείς και συντονισμένες. Μερικά από τα ζητήματα που μας απασχολούν είναι η υπεφορολόγηση των αλκοολούχων ποτών, το λαθρεμπόριο και η έξαρση της κυκλοφορίας αγνώστου προελεύσεως ποτών ανεξέλεγκτης ποιότητας και ποσότητας, η προστασία των προϊόντων σαν προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις έναντι τρίτων χωρών, αλλά και η διατήρηση της προστασίας του μειωμένου φόρου για το τσίπουρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 70% της ελληνικής παραγωγής αλκοολούχων είναι αποστάγματα με προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη σε επίπεδο Ε.Ε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα έρχεται πρώτη σε φορολογία στην Ευρωπαϊκή Ένωση στα αλκοολούχα ποτά, αν υπολογιστεί το διαθέσιμο εισόδημα του καταναλωτή. Μια αρνητική συνέπεια της υπερφορολόγησης είναι η έξαρση του λαθρεμπορίου, το οποίο ελληνοποιεί ή παράγει αλκοόλ και το διακινεί κάτω από το απαρχαιωμένο και βολικό για το λαθρεμπόριο καθεστώς του «χύμα τσίπουρου», απειλώντας την υγεία του καταναλωτή και στοιχίζοντας περί τα 300 εκατ. ευρώ διαφυγόντα έσοδα στον προϋπολογισμό.

Ο ΣΕΑΟΠ έχει προτείνει σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που γίνονται τροχοπέδη στην ανάπτυξη του κλάδου αλκοολούχων ποτών. Με τα μέτρα αυτά αφενός θα αυξηθούν τα έσοδα του κράτους από τη φοροδιαφυγή του λαθρεμπορίου, αφετέρου θα προστατευθεί η υγεία του καταναλωτή.

Συγκεκριμένα, οι βασικές προτάσεις του ΣΕΑΟΠ αφορούν:

-τη σταδιακή μείωση του ΕΦΚ σε βάθος τριών ετών, με στόχο να πλησιάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενέργεια που συμβάλλει στην προσπάθεια δημοσιονομικής ισορροπίας, μιας και προτείνει να υλοποιηθεί με ορίζοντα τριετία.

-την αποτελεσματική εφαρμογή των αγορονομικών διατάξεων.

-την εντατικοποίηση των ελέγχων, τόσο των συνόρων όσο και της αγοράς.

-την οριστική ρύθμιση της παράνομης παραγωγής και διακίνησης του χύμα τσίπουρου διημερών.

Πέραν των παραπάνω, ο ΣΕΑΟΠ ζητά τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου να υπάρχει κοινή τήρηση στατιστικών στοιχείων, καθώς και τη δημιουργία βάσης δεδομένων εξαγωγών και παραγωγής αλκοολούχων και επικαιροποίηση των βάσεων του Υπουργείου Οικονομικών σε ετήσια βάση.

*Προέδρου του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Προτιμότερο ένα πρακτικό παρά ένα επιτελικό κράτος

Από: EBR

H Ελλάδα είναι μια μικρή χωρά αλλά με πολλές ανεκμετάλλευτες δυνατότητες. Μία σχετικά καλή διακυβέρνηση και κυβερνητικά στελέχη με δημιουργικό και πρακτικό μυαλό εύκολα φέρνουν τα κάτω πάνω

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2019 2019

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2019 2019

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Δίκαιη φορολόγηση: η ΕΕ επικαιροποιεί τον κατάλογο των μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας

Δίκαιη φορολόγηση: η ΕΕ επικαιροποιεί τον κατάλογο των μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας

Οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ επικαιροποίησαν σήμερα τον ενωσιακό κατάλογο μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας

Οικονομία

Τα φθηνά χέρια του μέλλοντος

Τα φθηνά  χέρια του μέλλοντος

Οι οικονομολόγοι πρέπει να κοιτάμε τις τσάντες με τα ψώνια των καταναλωτών, να ρωτάμε τον μηχανικό, τον δικηγόρο, τον επαγγελματία τι εισπράττουν και όχι μόνο να αναλύουμε τα οριακά ποσοστά μεταβολών σε οικονομικούς δείκτες

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2020. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron