Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Μάνατζμεντ

Επιχειρηματική ιδέα: Από τη σύλληψη στην υλοποίηση

Όλοι οι νέοι επιχειρηματίες θεωρούν ότι η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η εύρεση μίας καινοτόμας επιχειρηματικής ιδέας

Από: EBR - Δημοσίευση: Τετάρτη, 4 Μαρτίου 2020

«Η απόσταση από τη σύλληψη μέχρι την εφαρμογή της επιχειρηματικής ιδέας, είναι τεράστια.»
«Η απόσταση από τη σύλληψη μέχρι την εφαρμογή της επιχειρηματικής ιδέας, είναι τεράστια.»

Όλοι οι νέοι επιχειρηματίες θεωρούν ότι η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η εύρεση μίας καινοτόμας επιχειρηματικής ιδέας. Στην πραγματικότητα, όμως, οι δυσκολίες ξεκινούν από εκείνη τη στιγμή και μετά. Η υλοποίηση μίας νέας ιδέας είναι συνήθως δυσκολότερη από τη σύλληψή της. Το χάσμα μεταξύ σκέψης και πράξης είναι μεγάλο, και η γεφύρωσή του δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Μία γενική ιδέα, από μόνη της, δεν μπορεί να μετατραπεί σε επιχείρηση. Η πρόκληση για κάθε επίδοξο επιχειρηματία είναι να εστιάσει σε μία συγκεκριμένη αγορά, με συγκεκριμένο design, κόστος και τιμή. Μετά, θα πρέπει να κατοχυρώσει την ιδέα και να αναπτύξει ένα πλάνο που θα αναλύει την προοπτική της, τον ανταγωνισμό και τις οικονομικές προβλέψεις.

Επιπλέον, η ίδρυση μίας επιχείρησης απαιτεί σωστή ηγεσία και επικοινωνία με άλλους ανθρώπους, όπως συνεργάτες, επενδυτές και πελάτες. Και, φυσικά, δεν τελειώνει εδώ. Η υλοποίηση μίας επιχειρηματικής ιδέας προϋποθέτει την επένδυση πραγματικού χρήματος και άλλων πόρων.

Η απόσταση, λοιπόν, από τη σύλληψη μέχρι την εφαρμογή της επιχειρηματικής ιδέας σας, είναι τεράστια. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα βήματα που θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε ένα προς ένα τα εμπόδια για να ιδρύσετε μία επιχείρηση που θα έχει την προοπτική να πετύχει.

Επιλέξτε έναν συνεργάτη με εμπειρία.

Ειδικά αν είναι το πρώτο σας εγχείρημα, είναι σημαντικό να βρείτε έναν συνεργάτη με τις επιχειρηματικές δεξιότητες που εσείς δεν διαθέτετε ακόμα. Χρειάζεστε κάποιον που να μπορείτε να εμπιστευτείτε και από τον οποίον μπορείτε να μαθαίνετε κάτι καινούριο κάθε μέρα. Επιβάλλεται αυτός ο “κάποιος”, όμως, να έχει επενδύσει για την εφαρμογή της ιδέας – χρηματικά ή μη.

Αναπτύξτε ένα γραπτό πλάνο, με συγκεκριμένους στόχους και μετρήσεις.

Η διαδικασία έγγραφης αποτύπωσης της ιδέας σας με ένα πλάνο εφαρμογής της, θα σας αναγκάσει να μάθετε και να αναγνωρίσετε τις πραγματικές απαιτήσεις για την υλοποίησή της. Οι μετρήσεις στόχων θα σας δώσουν τη δυνατότητα να αξιολογείτε την πρόοδο της επιχείρησής σας.

Τα καλύτερα επιχειρηματικά πλάνα ξεκινούν με μία μονοσέλιδη παρουσίαση που περιέχει εν συντομία τους επιχειρηματικούς στόχους σας, τα πιθανά προβλήματα με τις λύσεις τους, τις προοπτικές, τον ανταγωνισμό και το επιχειρηματικό μοντέλο. Ένα πλήρες πλάνο δεν πρέπει να ξεπερνά τις 20 σελίδες.

Μη βιαστείτε να κάνετε την ιδέα, επιχείρηση.

Όπως οι περισσότεροι επίδοξοι επιχειρηματίες, μπορεί να νιώθετε την ανυπομονησία να ιδρύσετε την επιχείρησή σας. Ίσως να φαντάζεστε ότι η ολοκλήρωση της ιδέας σας είναι το δυσκολότερο κομμάτι, και ότι αν ιδρύσετε την επιχείρησή σας, θα έρθουν και οι πελάτες. Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι η ανάπτυξη μίας επιχείρησης χρειάζεται περισσότερο χρόνο απ’ όσο νομίζετε, γι’ αυτό θα σας συμβούλευα να μην παραιτηθείτε από τη δουλειά σας μέχρι να αρχίσει η επιχείρησή σας να παράγει έσοδα.

Σήμερα και παρά τη συμβολή του ίντερνετ και των social media, χρειάζεται χρόνος και χρήμα για να έχουν αποτέλεσμα οι προσπάθειές σας στο μάρκετινγκ και στην επικοινωνία με τον πελάτη. Αρχίστε να δημιουργείτε το προσωπικό σας brand μέσω του blogging και του networking.

Αναπτύξτε γύρω σας μία δυνατή ομάδα και μάθετε από αυτήν.

Μην κάνετε το λάθος να βασιστείτε σε ασκούμενους και μέλη της οικογένειάς σας για τη λειτουργία της επιχείρησής σας. Προσλάβετε έμπιστα άτομα με όλα τα απαραίτητα προσόντα, και να ακούτε πάντα με προσοχή το feedback τους. Η ιδέα μπορεί να είναι δική σας, αλλά μία καλή επιχείρηση χρειάζεται μία καλή ομάδα.

Μία άλλη πηγή γνώσης για εσάς, είναι οι πελάτες σας. Όσο περισσότερα μαθαίνετε, τόσο πιο εύκολα θα προσαρμόζεστε στις απαιτήσεις τους ή στις αλλαγές της αγοράς. Όσο καλή κι αν είναι η επιχειρηματική ιδέα σας, αναπόφευκτα θα χρειαστεί αλλαγές όταν θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις προκλήσεις του πραγματικού κόσμου. Να είστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό.

Διευρύνετε τις γνώσεις σας βοηθώντας άλλους.

Όταν θα έχετε πλέον σημειώσει έστω και κάποια επιτυχία στο επιχειρηματικό έργο σας, μπορείτε να διευρύνετε τη θετική επίδρασή σας προσφέροντας χρήσιμες συμβουλές σε άλλους επίδοξους επιχειρηματίες, στηρίζοντας φιλανθρωπικά έργα, γράφοντας σε blogs, κλπ.

Η ίδρυση και λειτουργία μίας επιχείρησης δεν είναι πυρηνική επιστήμη, αλλά σίγουρα χρειάζεται αυτοπεποίθηση και ηγετικές ικανότητες για τη λήψη αποφάσεων και τη συνεργασία με άλλους ανθρώπους, σε συνδυασμό με ταπεινοφροσύνη για να αναγνωρίζετε ότι η συνεχής μάθηση και αλλαγή είναι απαραίτητη.

*πρώτη δημοσίευση: globalist.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Η άλλη πρόκληση του Ταμείου Ανάκαμψης

Από: EBR

Πολλά έχουν ήδη γραφεί για τη σημασία της ιστορικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον περασμένο Ιούλιο και για την πρωτοφανούς ύψους πρόσθετη χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 03/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

03/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Η Greenpeace κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη φύση, το κλίμα και για τις μικρές καλλιέργειες

Η Greenpeace κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη φύση, το κλίμα και για τις μικρές καλλιέργειες

Η πλειοψηφία του Κοινοβουλίου κατέληξε σε μια συμφωνία για την ΚΓΠ, που ψηφίστηκε μεταξύ των τριών μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων

Οικονομία

Πτωχευτικός νόμος : Όσα πρέπει να γνωρίζουν όσοι χρωστούν

Πτωχευτικός νόμος : Όσα πρέπει να γνωρίζουν όσοι χρωστούν

Ο Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, απαντά στις ερωτήσεις για την προστασία της α’ κατοικίας, πως αποφεύγονται οι εξώσεις, το ρόλο των τραπεζών, τι γίνεται με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και τις ευπαθείς ομάδες

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2020. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron