Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Οικονομία

Ποια αντισώματα μπήκαν στο τραπέζι για την παγκόσμια οικονομία

Κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες κινούνται για να περιορίσουν τον οικονομικό αντίκτυπο της επιδημίας. Πως αντέδρασαν οι ασιατικές χώρες. Ένεση €7,5 δισ. από την Ιταλία. Έτοιμο να δράσει το Βερολίνο αν χρειαστεί. Αιφνιδιαστική μείωση επιτοκίων από Fed

Από: EBR - Δημοσίευση: Δευτέρα, 9 Μαρτίου 2020

Σύμφωνα με προβλέψεις της Oxford Economics, το χτύπημα του κορωνοϊού στα παγκόσμια τουριστικά έσοδα αναμένεται να φτάσει τα $22 δισ.
Σύμφωνα με προβλέψεις της Oxford Economics, το χτύπημα του κορωνοϊού στα παγκόσμια τουριστικά έσοδα αναμένεται να φτάσει τα $22 δισ.

του Αλέξανδρου Μανωλάτου*

Η Ινδονησία έχει προετοιμάσει πακέτο $750 εκατ. για να προστατεύσει την οικονομία της από τον αντίκτυπο της επιδημίας. Όπως ανέφερε η κυβέρνηση στις 25 Φεβρουαρίου, το πακέτο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αύξηση κατά 30% στις επιδοτήσεις για τις βασικές ανάγκες 15,2 εκατομμυρίων νοικοκυριών για έξι μήνες.

Στην Ιαπωνία, ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιδράσει για να περιορίσει τις επιπτώσεις της επιδημίας στην οικονομία. Η κυβέρνηση θα κάνει τα κατάλληλα βήματα για να βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρησιμοποιώντας πόρους από το δημοσιονομικό απόθεμα, τόνισε ο κ. Άμπε.

Ενεση €7,5 δισ. στην Ιταλία

Μέτρα κατά του οικονομικού αντίκτυπου του κορωνοϊού αρχίζουν να εξετάζουν και οι χώρες της Ευρώπης, μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων την περασμένη εβδομάδα.

Η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να διαθέσει €7,5 δισ. για την αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που δημιουργήθηκε από την τάχιστη εξάπλωση του ιού.Ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, ανέφερε ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη του τομέα της υγείας, ενώ θα παρασχεθεί βοήθεια και σε οικογένειες, εργαζομένους και εταιρείες. «Κανείς δεν πρέπει να χάσει τη δουλειά του λόγω του κορωνοϊού» πρόσθεσε.

«Πρόκειται για ποσά με τα οποία θα στηρίξουμε τα ιταλικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της χώρας», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε. Πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσουν και άλλα σχετικά μέτρα. Παράλληλα, ενισχύεται οικονομικά και η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

Τα πρώτα μέτρα για την άμβλυνση των επιπτώσεων από τον κορωνοϊό στην οικονομία ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει και η ελληνική κυβέρνηση, πιθανότατα πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 16 Μαρτίου.

Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, πρώτα στη λίστα φαίνεται πως θα είναι μέτρα αναστολής των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Τα όποια μέτρα θα είναι στοχευμένα και όχι οριζόντια και θα ανακοινώνονται κατά περίπτωση, τονίζουν οι ίδιες πηγές. Προηγείται η αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων, με την αναστολή πληρωμής ΦΠΑ να λειτουργεί ως μέτρο έμμεσης τόνωσης τις ρευστότητας.

Την Πέμπτη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Πέτερ Αλτμάιερ, ανέφερε ότι το Βερολίνο εξετάζει τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του οικονομικού αντίκτυπου του κορωνοϊού σε περίπτωση που η επιδημία επιδεινωθεί. Την Κυριακή ο υπουργός Οικονομίας, Όλαφ Σολτς, είχε τονίσει πως η Γερμανία διαθέτει τα μέσα να ετοιμάσει ένα πακέτο τόνωσης αν χρειαστεί.

Στην Ισπανία, η υπουργός Τουρισμού προειδοποίησε την Πέμπτη ότι ο κορωνοϊός θα επιφέρει ισχυρό πλήγμα στον τουρισμό και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει έκτακτα μέτρα. Το «ειδικό πακέτο» όπως το αποκάλεσε σχεδιάζεται από τα υπουργεία εργασίας, οικονομίας, εξωτερικών, εμπορίου και βιομηχανίας.

Αιφνιδιαστική μείωση επιτοκίων από τη Fed

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, η Fed με μια αιφνιδιαστική κίνηση μείωσε τα επιτόκια στο 1% από το 1,5%, χαλαρώνοντας περαιτέρω τη νομισματική πολιτική.

Eν τω μεταξύ, το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε σχέδιο έκτακτης ανάγκης ύψους 8,3 δισ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση της καταπολέμησης του κορωνοϊού. Η Γερουσία τάχθηκε ομόφωνα υπέρ της έκτακτης αυτής χρηματοδότησης, έπειτα από συμφωνία μεταξύ των Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών αιρετών, η οποία ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σύμφωνα με τη Washington Post ο Λευκός Οίκος εξετάζει φοροελαφρύνσεις σε εταιρείες του τουρισμού και των μεταφορών, τομείς που αντιμετωπίζουν τη σφοδρότερη κρίση από τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2001.

Tην Παρασκευή, ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Λάρι Κάντλοου, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει στοχευμένες παρεμβάσεις για να βοηθήσει εργαζομένους, εταιρείες και βιομηχανίες που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό.«Κάποιοι από τους τομείς της οικονομίας μπορεί να χρειαστούν πρόσκαιρη βοήθεια» ανέφερε στο Fox Business ο κ. Κάντλοου.

Πρόγραμμα στήριξης $50 δισ. από το ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήταν ο πρώτος διεθνής οργανισμός που ανακοίνωσε ειδικό πρόγραμμα για τη βοήθεια των χωρών που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό.

Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, το Ταμείο καθιστά άμεσα διαθέσιμα $50 δισ. για αναδυόμενες και χαμηλού εισοδήματος χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της επιδημίας.

«Αυτό που κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να βλέπουμε σε κάθε μεμονωμένη χώρα ποιες είναι οι χρηματοδοτικές ανάγκες και να εργαστούμε με αυτές τις χώρες για να διασφαλίσουμε ότι γνωρίζουν για τα κεφάλαια αυτά» σημείωσε. «Είμαστε στο αρχικό στάδιο της διαδικασίας, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι θα δράσουμε πολύ γρήγορα όσο έρχονται τα αιτήματα» πρόσθεσε.

*συντάκτης ροής ειδήσεων στο Euro2day.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Τι θα έλεγε ο Τζ. Μ. Κέινς σήμερα;

Από: EBR

Ο νέος υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σουνάκ, έκανε αυτό που ήθελε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον να κάνει, στον απόηχο της αναγκαστικής παραίτησης του προκάτοχού του Σαγίντ Τζαβίντ τον Φεβρουάριο

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 01/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

01/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Διεθνής Ημέρα Διασταύρωσης Πληροφοριών: παραπληροφόρηση και κορονοϊός

Διεθνής Ημέρα Διασταύρωσης Πληροφοριών: παραπληροφόρηση και κορονοϊός

Η εξάπλωση του κορονοϊού έχει οδηγήσει σε έξαρση των ψευδών ειδήσεων και της παραπληροφόρησης, που παρεμποδίζουν τις προσπάθειες περιορισμού της πανδημίας

Οικονομία

Πόσο θα μας κοστίσει ο κορωνοϊός

Πόσο θα μας κοστίσει ο κορωνοϊός

Τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας και το βαρύ οικονομικό κόστος. Πώς αναμένεται να επηρεαστούν χώρες, επιχειρήσεις και ιδιώτες. Πρόκειται για μετάβαση σε μια Νέα Εποχή;

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2020. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron