Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Οικονομία

Οι επιπτώσεις του Covid 19 στην εγχώρια αγορά ακινήτων

H ραγδαία πτώση των χρηματιστηρίων συνδυάζεται με πλήγματα σε κρίσιμους κλάδους όπως ο τουρισμός, οι αερομεταφορές και η αγορά ακινήτων. Τι πρέπει να προσεχθεί στην ελληνική περίπτωση

Από: EBR - Δημοσίευση: Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2020

«Καθώς λοιπόν η ραγδαία πτώση των χρηματιστηρίων συνεχίζεται επηρεάζοντας την ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας, κλάδοι όπως ο τουρισμός, οι αερομεταφορές και η αγορά ακινήτων φαίνεται να επηρεάζουν άμεσα την Ελληνική οικονομία.»
«Καθώς λοιπόν η ραγδαία πτώση των χρηματιστηρίων συνεχίζεται επηρεάζοντας την ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας, κλάδοι όπως ο τουρισμός, οι αερομεταφορές και η αγορά ακινήτων φαίνεται να επηρεάζουν άμεσα την Ελληνική οικονομία.»

του Πάνου Δανού* 

Ήταν αρχές του Δεκέμβρη 2019 όταν ακούστηκε για πρώτη φορά ο όρος COVID -19 (κορονοϊός 2019), ο οποίος αναγνωρίστηκε στην πόλη Ουχάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Χουπέι της Κίνας. Κατόπιν αυτού, κρούσματα εμφανίστηκαν στην Ταϊλάνδη, στην Ιαπωνία, στις ΗΠΑ, τις τελευταίες μέρες στις γείτονες χώρες και τα τελευταία 24ωρα επιβεβαιωμένα κρούσματα προκάλεσαν θανάτους και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες ενημερώσεις περισσότερα από 127.765 κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί σε όλο τον κόσμο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) χαρακτήρισε τον COVID -19 ως πανδημία. Τα πανεπιστήμια και τα σχολεία κλείσανε και οι ευρωπαϊκές μετοχές κατρακυλούν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τεσσάρων ετών μετά την απόφαση του Τραμπ να κλείσει ουσιαστικά τα σύνορα των ΗΠΑ στην ΕΕ.

Καθώς λοιπόν η ραγδαία πτώση των χρηματιστηρίων συνεχίζεται επηρεάζοντας την ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας, κλάδοι όπως ο τουρισμός, οι αερομεταφορές και η αγορά ακινήτων φαίνεται να επηρεάζουν άμεσα την Ελληνική οικονομία. Ο τουρισμός και ο κλάδος ακινήτων είναι από τους σημαντικότερους πυλώνες της Ελληνικής Δημοκρατίας και οποιαδήποτε μεταβολή επηρεάζει άμεσα την οικονομία της χώρας.

Η αγορά ακινήτων ξεκίνησε να ανακάμπτει έχοντας επενδυτές από όλο τον κόσμο, αλλά κυρίως λόγω της χρυσής βίζας το ενδιαφέρον των Κινέζων επενδυτών ήταν αρκετά αυξημένο. Τους τελευταίους όμως δυο μήνες η αγορά των ακινήτων φαίνεται να κινείται μουδιασμένα καθώς ακολουθεί την κατάσταση που δημιουργείται στην ευρύτερη οικονομία.

Επιπλέον ο τουρισμός φαίνεται να δέχεται σημαντικό πλήγμα λόγω του προσωρινού κλεισίματος των καταλυμάτων ως έκτακτο μέτρο για την πρόληψη του κορονοϊού στην χώρα και αναμένουμε σημαντικές διακυμάνσεις στο ΑΕΠ και στους δείκτες ανεργίας.

Κατά συνέπεια ένας αριθμός προκλήσεων πρέπει να αντιμετωπιστεί λόγω της πανδημίας αλλά οι ευκαιρίες που βρίσκονται στην αντίπερα όχθη και ο κατάλληλος χειρισμών αυτών μπορούν να φέρουν ευοίωνα αποτελέσματα. Συνεπώς, αν επικεντρωθεί η αγορά των ακινήτων στην προσέλκυση νέων επενδυτών με γνώμονα πάντα την κατασκευή μοναδικών σε αρχιτεκτονική και υψηλών σε προδιαγραφές ακίνητα, μπορεί ο σκόπελος αυτός να αποφευχθεί και η Ελλάδα, ως σταθερός επενδυτικός προορισμός να συγκεντρώσει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει επίσης να δοθεί και στα αρνητικά επιτόκια των τραπεζών, καθώς ευνοούν τους επενδυτές και επιχειρηματίες να προχωρήσουν σε επενδύσεις στην ανάπτυξη γης με μεγαλύτερη απόδοση.

Συνεπώς δεν θα πρέπει να εξετάζονται μονομερώς οι προβλέψεις διεθνών επενδυτικών οίκων για την ύφεση στην Ευρωζώνη λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού, την μείωση του ΑΕΠ, το μικρό νούμερο που θα δούμε στην Ελλάδα όσον αφορά την οικονομία και την ανάπτυξη, αλλά όλα τα παραπάνω να εξετάζονται με τα εκάστοτε ιδιαίτερα δεδομένα.

Για τους λόγους αυτούς μετά και την συνεδρίαση του Eurogroup εγκρίθηκε ποσό 1,5 δισ. ευρώ που θα ενισχύσει την ελληνική οικονομία άμεσα προκειμένου να ξεπεράσει το άμεσο οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας που προκάλεσε ο Covid-19.

Σημαντικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει, κυρίως στην «επόμενη μέρα» της οικονομίας μετά τον κορονοϊό, η χαλάρωση των στόχων για 3,5% πλεόνασμα που αποφασίστηκε για την χώρα μας η οποία θα δώσει την ευκαιρία στην Ελληνική Κυβέρνηση να εφαρμόσει πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση της οικονομίας.

Ουσιαστικά αναμένεται να εφαρμοστεί σειρά μέτρων που θα έχουν ως στόχο να λειτουργήσουν ως κίνητρα σε όλους τους ενεργούς και αναπτυξιακούς κλάδους, οι οποίοι αποτελούν την κύρια οικονομία της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα με τα μέτρα και τις ενέργειες που αποφασίστηκαν στο Eurogroup στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού το ΔΝΤ δηλώνει έτοιμο με όπλο 50 δισ. ευρώ να αντιμετωπίσει την νέα παγκόσμια πρόκληση του COVID -19 και να στηρίξει τις πληγείσες οικονομίες.

Στην παρούσα φάση και ένεκα της παγκόσμιας οικονομικής και κοινωνικοπολιτικής αστάθειας και αναστάτωσης που υπάρχει τόσο λόγω της νεοφερθείσας πανδημίας όσο και των εν εξελίξει γεωπολιτικών κινήσεων ο καλύτερος σύμμαχος είναι η συλλογική προσπάθεια σε συνδυασμό με μεθοδικές και δημιουργικές διεργασίες, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω ύφεση, η οποία θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα και πισωγύρισμα στην οικονομία της Ελλάδας.

Το αντίκτυπο σίγουρα θα είναι σημαντικό αλλά η διεθνής οικονομικής κοινότητα δείχνει να προετοιμάζεται κατάλληλα.

*CEO του ομίλου DANOS/BNPPRE

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Θανατηφόρος βλακεία κατά Δημοκρατίας

Athanase PapandropoulosΑπό: Athanase Papandropoulos

Την ώρα που η θανατηφόρος βλακεία προσπαθεί να παγκοσμιοποιηθεί, το διεθνείς πολιτικό σκηνικό δέχεται ισχυρούς τριγμούς…

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 01/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

01/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Η μεγάλη πρόκληση για Ευρώπη και Ελλάδα

Η μεγάλη πρόκληση για Ευρώπη και Ελλάδα

Η συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών για τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και το νέο Κοινοτικό Προϋπολογισμό, αποτελεί ιστορική καμπή αλλά και πρόκληση για την Ευρώπη και την Ελλάδα.

Οικονομία

Ιδιωτικοποιήσεις: Επί δέκα χρόνια ... "δούλεμα"!

Ιδιωτικοποιήσεις: Επί δέκα χρόνια ... "δούλεμα"!

Για δέκατη φορά αναρτήθηκαν προχθές στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ οι σχετικές προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τους ίδιους διαγωνισμούς που είχαν ανακοινωθεί από τους αντίστοιχους κρατικούς προϋπολογισμούς τα δέκα προηγούμενα χρόνια...

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2020. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron