Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Διεθνή

Σχέδιο επαναφοράς της Αμερικής

Μια ομάδα κυβερνητικών αξιωματούχων δημιούργησε μια στρατηγική δημόσιας υγείας για την καταπολέμηση του νέου κορονοϊού και για να ανοίξει ξανά περιοχές της χώρας

Από: EBR - Δημοσίευση: Πέμπτη, 16 Απριλίου 2020

Οι αξιωματούχοι των CDC και FEMA, συμπεριλαμβανομένων μελών της ειδικής ομάδας για τον κορονοϊό, εργάστηκαν για την ανταπόκριση στη δημόσια υγεία για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, και το σχέδιο που προέκυψε συζητήθηκε στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που μίλησαν ανώνυμα για τις εσωτερικές διαβουλεύσεις.
Οι αξιωματούχοι των CDC και FEMA, συμπεριλαμβανομένων μελών της ειδικής ομάδας για τον κορονοϊό, εργάστηκαν για την ανταπόκριση στη δημόσια υγεία για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, και το σχέδιο που προέκυψε συζητήθηκε στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που μίλησαν ανώνυμα για τις εσωτερικές διαβουλεύσεις.

του Hans Izaak Kriek* 

Μια ομάδα κυβερνητικών αξιωματούχων, με επικεφαλής την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης (FEMA) και τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (CDC), δημιούργησε μια στρατηγική δημόσιας υγείας για την καταπολέμηση του νέου κορονοϊού και για να ανοίξει ξανά περιοχές της χώρας.

Αποτελεί ένα μέρος του σχεδιασμού του Λευκού Οίκου, ώστε να επιτρέψει στον Πρόεδρο Trump να ανοίξει ξανά περιοχές της χώρας εντός εβδομάδων.

Η στρατηγική τους αποτελεί μέρος μιας γενικότερης προσπάθειας του Λευκού Οίκου να συντάξει ένα εθνικό σχέδιο για να βγάλει τους Αμερικανούς από τα σπίτια τους και να επιστρέψουν πίσω στη δουλειά. Παρέχει, λοιπόν, καθοδήγηση στις πολιτείες και τις τοπικές κυβερνήσεις σχετικά με το πώς μπορούν να διευκολύνουν τις προσπάθειες μετριασμού του φαινομένου, για να μεταβούν ομαλά από δραστικούς περιορισμούς, όπως το «μένουμε σπίτι», προκειμένου να υποστηριχθεί μια ασφαλής επαναφορά.

Οι αξιωματούχοι των CDC και FEMA, συμπεριλαμβανομένων μελών της ειδικής ομάδας για τον κορονοϊό, εργάστηκαν για την ανταπόκριση στη δημόσια υγεία για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, και το σχέδιο που προέκυψε συζητήθηκε στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που μίλησαν ανώνυμα για τις εσωτερικές διαβουλεύσεις.

Ο Πρόεδρος Trump θέλει το τελικό σχέδιο επαναφοράς της χώρας να έτοιμο μέσα σε λίγες μέρες, ώστε να μπορεί να εκδώσει προτάσεις για ορισμένες πολιτείες, προκειμένου να ανοίξουν ξανά την 1η Μαΐου, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

«Τα σχέδια επαναφοράς της χώρας είναι σχεδόν έτοιμα», δήλωσε ο Trump σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, την Τρίτη.

Είπε ότι σχεδιάζει προσεχώς να μιλήσει και με τους 50 κυβερνήτες και στη συνέχεια θα αρχίσει να εξουσιοδοτεί ορισμένους κυβερνήτες να εφαρμόσουν «ένα πολύ ισχυρό σχέδιο επιστροφής», σε καθορισμένο χρόνο και ημερομηνία για κάθε πολιτεία.

Ανέφερε ότι περίπου 20 πολιτείες έχουν αποφύγει τις εξαντλητικές συνέπειες που έχουν επηρεάσει άλλους, και υπαινίχθηκε ότι ορισμένες θα μπορούσαν να θέσουν σε επανεκκίνηση τις οικονομίες τους ακόμη και πριν από την 1η Μαΐου.

«Θεωρούμε ότι δύναται να τις επαναφέρουμε πολύ σύντομα», δήλωσε ο Trump. Πρόσθεσε: «Υπόλογοι θα είναι οι κυβερνήτες. Αλλά και πάλι, θα συνεργαζόμαστε μαζί τους για να βεβαιωθούμε ότι όλα λειτουργούν σωστά.»

Άλλοι φορείς και αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου έχουν συντάξει παρόμοια νομοσχέδια, δήλωσε ένας βοηθός του Λευκού Οίκου. Η έκθεση από το «The Post» φαίνεται να είναι ένα προσχέδιο της FEMA και εμπεριέχει λεπτομερείς οδηγίες για μια σταδιακή επαναφορά ιδρυμάτων όπως σχολείων, εγκαταστάσεων φροντίδας παιδιών, καλοκαιρινών κατασκηνώσεων, πάρκων, θρησκευτικών οργανώσεων και εστιατορίων.

Στον Λευκό Οίκο, ένας ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Trump ήταν τόσο επίμονος στο «άνοιγμα» της χώρας, ώστε ορισμένοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι είναι πολύ δύσκολο να του αλλάξουν γνώμη ή να διασφαλίσουν ότι η προσπάθεια επαναφοράς δεν θα προκαλέσει στη χώρα σημαντικά αυξανόμενο αριθμό λοιμώξεων και θανάτων. Ο πρόεδρος δεν έχει δεσμευτεί να ακολουθήσει τις κατευθυντήριες γραμμές που ορίζει το σχέδιο.

«Πίσω από την μανία του προέδρου για την 1η Μαΐου, και ότι είναι υπεύθυνος και όλα τα σχετικά, υπάρχουν πραγματικές προσπάθειες για να καταλάβουμε πώς θα μπορούσαμε με ασφάλεια πραγματικά να το καταφέρουμε», είπε ο αξιωματούχος.

Ένας αξιωματούχος της Ομοσπονδίας που μίλησε ανώνυμα για τα εν εξελίξει σχέδια είπε ότι το συνολικό νομοσχέδιο έχει οκτώ μέρη: η απάντηση στο πρόβλημα της δημόσιας υγείας αντιπροσωπεύει τα δύο από αυτά.

Το τμήμα ανταπόκρισης στη δημόσια υγεία στο «Τα γενικά σημεία για την επιστροφή της Αμερικής» έχει ημερομηνία 10 Απριλίου. Αποτελείται από 36 σελίδες. Μια σύνοψη κυριότερων σημείων 11 σελίδων με τίτλο «Προσήλωση στο Μέλλον, Επιστροφή στην Εργασία για την Αμερική» αποτέλεσε θέμα συζητήσεων την προηγούμενη εβδομάδα αξιωματούχων των FEMA και CDC, μεταξύ άλλων.

«Είναι ένα σχέδιο δράσης σε περίπτωση που θέλουν να το εφαρμόσουν σταδιακά», δήλωσε ένας συμμετέχων της διαδικασίας σχεδιασμού, που μίλησε ανώνυμα καθώς το σχέδιο δεν έχει επισημοποιηθεί.

Το σχέδιο περιλαμβάνει τρεις φάσεις: Προετοιμασία του έθνους να επιστρέψει στην κανονικότητα μέσω εθνικής εκστρατείας επικοινωνίας και αξιολόγησης της ετοιμότητας των κοινοτήτων έως την 1η Μαΐου. Στη συνέχεια, η προσπάθεια έως τις 15 Μαΐου θα συμπεριλάμβανε την εντατικοποίηση παρασκευής δοκιμαστικών τεστ και προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού, καθώς και την αύξηση της χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης. Τότε θα ξεκινήσει η σταδιακή επαναφορά, ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες. Το σχέδιο δεν δίνει ημερομηνίες εφαρμογής, αλλά προσδιορίζεται «όχι πριν από την 1η Μαΐου».

Προτεραιότητα, σύμφωνα με το σχέδιο των CDC, είναι να «ανοίξουν ξανά δομές της κοινότητας όπου φροντίζονται τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων, των μονάδων φροντίδας παιδιών και των θερινών κατασκηνώσεων για τους ντόπιους, ώστε το εργατικό δυναμικό να μπορέσει να επιστρέψει στην εργασία του. Θα ακολουθήσουν και άλλες κοινοτικές ρυθμίσεις με προσεκτική παρακολούθηση για τυχόν αυξημένη μετάδοση, που ξεπερνά τις δυνατότητες των δημοσίων συστημάτων υγείας και υγειονομικής περίθαλψης.»

Αναφέρεται επίσης ότι κατά τη φάση της επαναφοράς, είναι σημαντικό να ακολουθούνται αυστηρώς σχετικές συστάσεις για το πλύσιμο των χεριών και χρήσης καλυμμάτων προσώπου.

Υπάρχει επίσης η εξής προειδοποίηση: «Τα μοντέλα υποδεικνύουν 30 ημέρες καραντίνας και στη συνέχεια σταδιακή άρση μέτρων διάρκειας 180 ημερών, βάσει αποτελεσμάτων, για την εμφάνιση καμπύλης ανάκαμψης. Θα χρειαστεί να υπάρξει κάποιο επίπεδο μετριασμού έως ότου εφευρεθούν εμβόλια ή έως ότου παρουσιαστεί ανοσία αγέλης για την κοινωνική ανάκαμψη».

Το έγγραφο αναφέρει ότι η σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα, υπό αυτή την προσέγγιση, «θα ενέχει σημαντικό κίνδυνο επανεμφάνισης του ιού». Κάθε άνοιγμα πρέπει να πληρεί τέσσερις προϋποθέσεις:

-Η επίπτωση της λοίμωξης είναι «πραγματικά χαμηλή».

-Ένα «καλά δομημένο» σύστημα παρακολούθησης, ικανό να «ανιχνεύει αμέσως οποιαδήποτε αύξηση της συχνότητας εμφάνισης» της λοίμωξης.

-Ένα ικανό σύστημα δημόσιας υγείας που αντιδρά σε όλα τα κρούσματα covid-19 και έχει αυξημένη ικανότητα να αντιδρά σε αύξηση των κρουσμάτων.

-Ένα σύστημα υγείας που διαθέτει αρκετά κρεβάτια σε νοσοκομεία και προσωπικό για να ανταποκριθεί γρήγορα και να αντιμετωπίσει την αύξηση των κρουσμάτων.

Το σχέδιο περιγράφει τους όρους υπό τους οποίους είναι λογικό να αρθούν ορισμένα μέτρα, τα σταδιακά βήματα για την ελάφρυνση αυτών των μέτρων και των δεικτών, στάδια παρακολούθησης των επιπτώσεων της μετάδοσης και τις δυνατότητες του συστήματος δημόσιας υγείας.

Κοινότητες όπου απαιτείται να διατηρηθεί «χαμηλή μείωση» είναι μόνο μέρη όπου ο ιός δεν εξαπλώθηκε ποτέ σημαντικά και αυτές οι περιοχές μπορούν να επαναλειτουργήσουν σύντομα, σύμφωνα με το σχέδιο.

Απαιτείται μέτρια μείωση σε πρώην υψηλού κινδύνου περιοχές, οι οποίες εισέρχονται στην «ελεγχόμενη επαναφορά». Συνιστάται σημαντικός μετριασμός σε τρέχουσες ή αναδυόμενες περιοχές υψηλού κινδύνου, ή σε κοινότητες μέτριας μείωσης αλλά με σημάδια εξάντλησης.

Το σχέδιο καλεί τα CDC να ιδρύσουν ένα Σώμα Ανταπόκρισης στον Covid-19, για να ενισχύσει τις πολιτειακές και τοπικές δομές υγείας με βασικές λειτουργίες δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας ιχνηλάτησης, η οποία περιλαμβάνει τον εντοπισμό ατόμων που ενδέχεται να είχαν έρθει σε επαφή με άτομο μολυσμένο από τον ιό.

Τις τελευταίες ημέρες, οι ειδικοί στον τομέα της υγείας ζήτησαν από ομοσπονδιακούς και πολιτικούς αξιωματούχους να ενισχύσουν σε όλη τη χώρα το έργο της ιχνηλάτησης, επειδή τα τοπικά κέντρα υγείας δεν διαθέτουν το απαραίτητο προσωπικό, χρήματα και εκπαίδευση. Το σχέδιο αναφέρει επίσης ότι οι λύσεις για «έρευνες βασισμένες σε εφαρμογές και σε διερευνήσεις επαφών θα είναι απαραίτητες για τη διευκόλυνση των εργαζομένων στη δημόσια υγεία και για την ενίσχυση του σημαντικού ρόλου της μείωσης της μετάδοσης του covid-19 στην κοινότητα».

Ειδικοί τεχνικοί και εταιρείες, όπως η Google και η Apple, αναπτύσσουν λογισμικό που αξιοποιεί κινητά τηλέφωνα και εφαρμογές για την παρακολούθηση των κινήσεων των ανθρώπων. Μόλις κάποιος επιβεβαιωθεί ότι έχει μολυνθεί από τον κορονοϊό, οι εργαζόμενοι της δημόσιας υγείας θα μπορούν να επιστρέψουν και να εντοπίσουν άτομα με τα οποία έχει έρθει σε επαφή. Ωστόσο, η επεμβατική φύση της παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων και των εφαρμογών έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες σχετικά με τις πολιτικές ελευθερίες.

Το σχέδιο προϋποθέτει εργατικό δυναμικό 670 ατόμων, για να ενισχύσει -μεταξύ πολλών άλλων- τις κοινότητες με τη διαδικασία της ιχνηλάτησης, όχι αρκετά μεγάλος αριθμός βάσει σχεδίων άλλων ομάδες.

*διεθνής πολιτικός σχολιαστής για το «European Business Review» και αρχισυντάκτης στο «Kriek media International»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

H ώρα της Ευρώπης

Από: EBR

Σε αυτό τον ασταθή κόσμο, στη σκιά ενός ψυχρού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, η Ευρώπη καλείται να ορθώσει το ιστορικό της ανάστημα και να διεκδικήσει τον χώρο που της αναλογεί

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 01/2020 2020

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

01/2020 2020

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Κατώτατος μισθός: Η Επιτροπή ξεκινά τη διαβούλευση

Κατώτατος μισθός: Η Επιτροπή ξεκινά τη διαβούλευση

Σήμερα η Επιτροπή ξεκινά το δεύτερο στάδιο της διαβούλευσης με τις ευρωπαϊκές συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις σχετικά με τον τρόπο διασφάλισης δίκαιων κατώτατων μισθών για όλους τους εργαζομένους στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Οικονομία

Έρευνα: Μόλις 15% των επιχειρήσεων είναι ασφαλείς σε δεύτερο lockdown

Έρευνα: Μόλις 15% των επιχειρήσεων είναι ασφαλείς σε δεύτερο lockdown

Μόνο το 15% των επιχειρήσεων είναι ασφαλείς σε περίπτωση ενός δεύτερου lockdown ενώ το 46% των επιχειρήσεων εκτιμούν ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει εντός του 2021

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2020. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron