Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Γνώμη

Πολύτιμο απόθεμα εμπιστοσύνης

Η ελληνική κοινωνία επί δεκαετίες είναι παγιδευμένη μέσα σε μία κουλτούρα χαμηλής εμπιστοσύνης

Από: EBR - Δημοσίευση: Τρίτη, 21 Απριλίου 2020

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε αντιδιαστολή με άλλους πολιτικούς που παριστάνουν τον ‘’ξερόλα’’, στηρίχθηκε στις υποδείξεις ειδικών επιστημόνων και έλαβε την κατάλληλη χρονική στιγμή δύσκολες πολιτικές αποφάσεις, τις οποίες, ο ίδιος και το επιτελείο του, εξήγησαν στον ελληνικό λαό με ειλικρίνεια και πειστικότητα.»
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε αντιδιαστολή με άλλους πολιτικούς που παριστάνουν τον ‘’ξερόλα’’, στηρίχθηκε στις υποδείξεις ειδικών επιστημόνων και έλαβε την κατάλληλη χρονική στιγμή δύσκολες πολιτικές αποφάσεις, τις οποίες, ο ίδιος και το επιτελείο του, εξήγησαν στον ελληνικό λαό με ειλικρίνεια και πειστικότητα.»

του Κώστα Χριστίδη*

Η ελληνική κοινωνία επί δεκαετίες είναι παγιδευμένη μέσα σε μία κουλτούρα χαμηλής εμπιστοσύνης. Καχυποψία, ανασφάλεια, συνωμοσιολογία επηρεάζουν αρνητικά το κόστος και την ταχύτητα των οικονομικών συναλλαγών και την λειτουργία της πολιτικής ζωής. Το πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό προέκυψε εκ των άνω. Σε σχετικές έρευνες, στην κλίμακα αξιοπιστίας ανέκαθεν κατατάσσονταν τελευταία τα πολιτικά κόμματα. Το γεγονός αυτό δεν προκαλεί έκπληξη : οι πολιτικοί μας κατά κανόνα διακρίνονται για αμφίσημες διατυπώσεις και παροχή ανεκπλήρωτων υποσχέσεων.

Θετική εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα αποτελεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και, κατ’ επέκταση, η παρούσα κυβέρνηση. Το κτίσιμο εμπιστοσύνης άρχισε από την ανάδειξή του ως αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας τον Ιανουάριο 2016. Θυμίζω : αναδιοργάνωση του κόμματος εσωτερικά, διεύρυνση με χρησιμοποίηση αξιόλογων υποψηφίων, στελεχών και συνεργατών από όμορους πολιτικούς χώρους, αποφυγή ανοικτών και θορυβωδών προεκλογικών συγκεντρώσεων, εκπόνηση ενός συνεκτικού προγράμματος με μετριοπαθή, φιλελεύθερο χαρακτήρα, απαλλαγμένο από την συνήθη, άκρατο παροχολογία. Μετεκλογικά, υπήρξε εντυπωσιακή η χρησιμοποίηση αξιόλογων τεχνοκρατών σε κρίσιμα πόστα, η προετοιμασία και η αίσθηση του επείγοντος που χαρακτήρισε τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης, η χρήση εργαλείων του σύγχρονου μάνατζμεντ (στοχοθεσία, συντονισμός, χρονοδιαγράμματα, έλεγχος).

Σύντομα, όμως, εμφιλοχώρησαν δύο ‘’μαύροι κύκνοι’’, δύο απρόβλεπτα γεγονότα (‘’δύο στραβές στη βάρδια μας’’, θα έλεγαν παράγοντες του Σύριζα, ικανοί να καταστρέψουν ό,τι με εργώδη προσπάθεια δρομολογούσε προς υλοποίηση η κυβέρνηση. Η Τουρκία επιδίωξε να αποσταθεροποιήσει την χώρα μας με πολλαπλασιασμό των μεταναστευτικών ροών, ιδίως στα σύνορα στον Έβρο. Η προσπάθεια κατέρρευσε λόγω έγκαιρης κινητοποίησης ελληνικών δυνάμεων στην περιοχή και κατάλληλων διπλωματικών χειρισμών. Στην δεύτερη κρίση, την πανδημία του κορωνοϊού, και πάλιν η κυβέρνηση αντέδρασε έγκαιρα και αποφασιστικά με αποτέλεσμα η Ελλάδα να εμφανίζει πολύ καλύτερες επιδόσεις έναντι άλλων χωρών με πιο ανθηρές οικονομίες και προηγμένα υγειονομικά συστήματα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε αντιδιαστολή με άλλους πολιτικούς που παριστάνουν τον ‘’ξερόλα’’, στηρίχθηκε στις υποδείξεις ειδικών επιστημόνων και έλαβε την κατάλληλη χρονική στιγμή δύσκολες πολιτικές αποφάσεις, τις οποίες, ο ίδιος και το επιτελείο του, εξήγησαν στον ελληνικό λαό με ειλικρίνεια και πειστικότητα. Παράλληλα το ελληνικό κράτος κινήθηκε με πρωτόγνωρη ταχύτητα στο θέμα του ψηφιακού μετασχηματισμού, το εθνικό σύστημα υγείας λειτούργησε όσο το δυνατόν καλύτερα (ενώ ο πρωθυπουργός ήδη δεσμεύθηκε για περαιτέρω ενίσχυσή του), και δόθηκαν μέχρι σήμερα σημαντικά ποσά – έπεται συνέχεια – για την ανακούφιση των θιγομένων από τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτό φάνηκε πόσο αστεία ήταν τα συνθήματα του κ. Τσίπρα περί ‘’ακροδεξιάς’’ Νέας Δημοκρατίας και ‘’ακραίου νεοφιλελευθερισμού’’ της (όρος που έχει αντικαταστήσει την παλαιότερη καραμέλα του ‘’ιμπεριαλισμού’’ που χρησιμοποιούσε το ΚΚΕ). Αποτέλεσμα των εξελίξεων αυτών ήταν οι ‘’δύσκολες’’ πολιτικές αποφάσεις όχι μόνο να μην επιφέρουν το περιώνυμο πολιτικό κόστος αλλά, αντιθέτως, να αυξήσουν την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού και να διευρύνουν την πολιτική κυριαρχία του.

Το απόθεμα εμπιστοσύνης που δημιουργήθηκε θα είναι πολύτιμο για την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στο πεδίο της οικονομίας όπου θα δοθεί η επόμενη κρίσιμη μάχη. Αρκεί και στο πεδίο αυτό η κυβέρνηση να δείξει την ίδια ταχύτητα και αποφασιστικότητα και να επιτύχει την κινητοποίηση όλων των αστείρευτων δυνάμεων της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

*Νομικός – Οικονομολόγος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Γρ. Αντωνιάδης (ΣΕΒΤ): Πάνω από 1.000 πιο υγιεινά προϊόντα στα ράφια

Από: EBR

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒΤ, Γρηγόρης Αντωνιάδης, μιλά στο The TOC για τις νέες διατροφικές τάσεις και τις αλλαγές στη βιομηχανία τροφίμων

Ευρώπη

Πολιτικά απόβλητα απειλούν Γαλλία και Ευρώπη

Πολιτικά απόβλητα απειλούν Γαλλία και Ευρώπη

Ισλαμοφασίστες, αριστεριστές, έμποροι ναρκωτικών και συμμορίες τραμπούκων, υπό την ιδεολογική καθοδήγηση ενός διαταραγμένου πολιτικού και του κόμματός του, στη Γαλλία κάνουν προπόνηση κατάληψης της εξουσίας

Οικονομία

Στην Ελλάδα οι κρατικές δαπάνες καλά κρατούν

Στην Ελλάδα οι κρατικές δαπάνες καλά κρατούν

Η Ελλάδα μπήκε στον αστερισμό των μνημονίων με τις υψηλότερες δαπάνες γενικής κυβέρνησης ως προς το ΑΕΠ στην ΕΕ και παρά την έξοδο από τα μνημόνια , η σχέση αυτή καλά κρατεί. Τεράστιο πάντα το πρόβλημα των συντάξεων

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2026. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron