Edition: International | Greek
MENU

Αρχική » Ανάλυση

Μετά τον COVID, ακολουθεί η πανδημία των υπολογιστών;

Η αλλαγή που επιφέρει ο κορονοϊός προς μια περισσότερο ψηφιακή ζωή, προκαλεί μια νέα ανησυχία: Οι υπολογιστές είναι επίσης πολύ ευάλωτοι σε μολύνσεις από ιούς

Από: EBR - Δημοσίευση: Τρίτη, 5 Μαΐου 2020

Το κυβερνοέγκλημα είναι ανεξέλεγκτο. Πολλά από αυτά - είτε για να κλέψουν την ταυτότητα των ανθρώπων, είτε να αδειάσουν τραπεζικούς λογαριασμούς ή για να κλειδώσουν συστήματα και να ζητήσουν λύτρα - λειτουργούν ως κερδοσκοπική επιχείρηση.
Το κυβερνοέγκλημα είναι ανεξέλεγκτο. Πολλά από αυτά - είτε για να κλέψουν την ταυτότητα των ανθρώπων, είτε να αδειάσουν τραπεζικούς λογαριασμούς ή για να κλειδώσουν συστήματα και να ζητήσουν λύτρα - λειτουργούν ως κερδοσκοπική επιχείρηση.

του Alexei Bayer

Ένα από τα λίγα θετικά της πανδημίας του COVID-19, είναι το πότε συνέβη. Φανταστείτε να είχε εμφανιστεί πριν από δύο δεκαετίες, όταν το Διαδίκτυο ήταν ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Ο εγκλεισμός στο σπίτι θα ήταν πολύ πιο μοναχικός.

Μεγαλύτερη Απόσταση

Βασιζόμαστε στο Διαδίκτυο για να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, αλλά φυσικά είναι μόνο ένα μέρος της ιστορίας. Οι μεταβολές στα πρότυπα εργασίας, οι παράγοντες ευκολίας, η διαχείριση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, καθώς και μελλοντικά επεισόδια αναγκαίου περιορισμού, θα ενισχύσουν την υπάρχουσα τάση προς τον κυβερνοχώρο.

Σχεδόν όλοι πλέον πληρώνουν λογαριασμούς ηλεκτρονικά, κάνουν αγορές μέσω διαδικτύου και τραπεζικές συναλλαγές μέσω τραπεζικών εφαρμογών. Ακόμη και όσοι αντιστεκόμασταν πριν στο Διαδίκτυο, έχουμε υποκύψει σε αυτό κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Επιτέλους εξ αποστάσεως διδασκαλία

Η εξ αποστάσεως μαθησιακή διαδικασία αποτελεί επίσης αναγκαιότητα για πολλούς εκατομμύρια μαθητές και φοιτητές σε όλο τον κόσμο. Τώρα που η δυναμική της είναι πιο εμφανής, θα γίνει πιο αποδεκτή στο μέλλον.

Η πίεση της ζήτησης θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε σημαντικές βελτιώσεις στην προσφορά. Καμία αλλαγή δεν είναι συμπεριφορικά πιο σημαντική όσο των εκπαιδευτικών, που βρίσκονται τώρα σε διπλή λειτουργία - της φυσικής και της ψηφιακής αίθουσας διδασκαλίας.

Προς έναν πιο αποδοτικό χώρο εργασίας

Οι άνθρωποι που εργάζονταν πριν από την πανδημία μόνο στο γραφείο είναι πιθανό να ξοδέψουν τουλάχιστον λίγο χρόνο τηλεργασίας και μετά τη λήξη της. Και η μετάβαση σε τηλεδιασκέψεις θα είναι μόνιμη, αντικαθιστώντας σε μεγάλο βαθμό τα επαγγελματικά ταξίδια.

Η παρακολούθηση ταινιών, θεατρικών παραγωγών και συναυλιών από την άνεση ενός σπιτιού παρουσιάζει σίγουρα αύξηση. Η προοπτική να καθίσει κάποιος σε έναν περιορισμένο, συνωστισμένο χώρο για μερικές ώρες ξαφνικά φαίνεται μακρινό παρελθόν.

Αυτό θα έχει συνέπειες όχι μόνο για τις αεροπορικές εταιρείες, αλλά και για ξενοδοχεία, για τα ακριβά εστιατόρια, για τους θεατρικούς και συναυλιακούς χώρους. Μετά τον COVID 19, θα επανέλθουν ποτέ;

Από τον COVID 19 προς μια ψηφιακή πανδημία;

Όλα αυτά μας οδηγούν σε μια νέα σημαντική ανησυχία: Οι υπολογιστές είναι επίσης πολύ ευάλωτοι σε μολύνσεις από ιούς.

Το γεγονός ότι οι ιοί που μολύνουν υπολογιστές και που μπορούν να εξαπλωθούν στο Διαδίκτυο είναι από καιρό γνωστό. Η πιθανότητα για βλάβη, ή απλώς για ατυχήματα, αυξάνεται σημαντικά την περίοδο του κορονοϊού.

Οι ομοιότητες είναι εκπληκτικές. Όπως ο νέος ιός SARS-COV-2, ο οποίος εισβάλλει σε ζωντανά κύτταρα που τα αναγκάζουν να παράγουν αντίγραφα του ιού, τα επιβλαβή προγράμματα υπολογιστών αναγκάζουν τους μολυσμένους υπολογιστές να ακολουθήσουν τις εντολές τους.

Και ενώ μπορεί να έχουμε βρει προστασία ενάντια «παλιών» ιών υπολογιστών, ο αγώνας για τους νέους, ακόμη πιο καταστροφικούς ιούς υπολογιστών συνεχίζεται.

Το παρελθόν ως πρόλογος: Από την κοινωνική απόσταση προς την «ψηφιακή απόσταση»;

Υπήρξαν τόσοι ιοί κατά των υπολογιστών σε όλο τον κόσμο, που είναι αρκετά ανησυχητικό. Μέχρι στιγμής, οι εταιρείες κυβερνοασφάλειας, οι οποίες συχνά προσλαμβάνουν εκείνους που συνήθιζαν να δημιουργούν ιούς, μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν αυτούς τους ιούς αρκετά επιτυχώς.

Όμως οι ιοί γίνονται πιο περίπλοκοι, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης.

Υπάρχει ο γνωστός και πάντα υπαρκτός κίνδυνος ότι ένας ιός ισοδύναμος του τρέχοντος κορονοϊού θα παραλύσει τα δίκτυα και τα συστήματα των υπολογιστών μας και θα μας αναγκάσει να καταφύγουμε σε μικρότερα δίκτυα - ή ακόμη και να εγκαταλείψουμε το Διαδίκτυο εξ ολοκλήρου.

Ναι, υπάρχουν «κερδοφόροι ιοί»

Το κυβερνοέγκλημα είναι ανεξέλεγκτο. Πολλά από αυτά - είτε για να κλέψουν την ταυτότητα των ανθρώπων, είτε να αδειάσουν τραπεζικούς λογαριασμούς ή για να κλειδώσουν συστήματα και να ζητήσουν λύτρα - λειτουργούν ως κερδοσκοπική επιχείρηση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ζημιά από τα κυβερνοεγκλήματα θα ανέλθει στα 6 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το επόμενο έτος - δέκα φορές παραπάνω συγκριτικά με τα 600 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017.

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι το κυβερνοέγκλημα έχει ήδη χαρακτηριστεί ως πανδημία και ως μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος.

Η βιομηχανική κατασκοπεία αποτελεί επίσης μια μεγάλη επιχείρηση. Παρόλο που οι εταιρείες προσπαθούν σκληρά να προστατευθούν από αυτό, είναι δύσκολο να επιτευχθεί αποτελεσματική προστασία. Η ανθρώπινη εκτροπή είναι πολύ σημαντικός παράγοντας.

Κυβερνήσεις ως απανταχού μαχητές των ιών

Οι κυβερνήσεις προσπαθούν να καταπολεμήσουν όλες αυτές τις κακόβουλες δραστηριότητες, αλλά με πολύ μικρή επιτυχία - ειδικά με δεδομένο ότι οι ίδιοι είναι πιθανό να εμπλακούν σε ηλεκτρονική πειρατεία, κατασκοπεία και σε ηλεκτρονικό πόλεμο, που περιλαμβάνει σχεδιασμό και διάδοση κακόβουλου λογισμικού.

Οι ΗΠΑ και οι ισραηλινές κυβερνήσεις ασχολούνται με το σαμποτάρισμα του Ιράν για χρόνια, χρησιμοποιώντας όλα τα είδη εξελιγμένων διαδικτυακών όπλων. Μερικά από τα πιο επιβλαβή προγράμματα σχεδιάστηκαν από τις μυστικές υπηρεσίες αυτών των χωρών.

Ακόμη χειρότερα, πιστεύεται ότι εθνικοί διαδικτυακοί αγωνιστές διαθέτουν θανατηφόρα όπλα -που μπορούν να απενεργοποιήσουν τα ενεργειακά δίκτυα του αντιπάλου, ή να καταστρέψουν πυρηνικά εργοστάσια.

Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά τον εντοπισμό εγκληματιών στον κυβερνοχώρο, ακόμη και οι τεχνολογικά προηγμένες κυβερνήσεις φαίνονται αδύναμες - ή τουλάχιστον χάνουν τον πόλεμο.

Συμπέρασμα

Όπως με τον κορονοϊό, όσο μεγαλύτερος συνωστισμός υπάρχει στο Διαδίκτυο, και όσο περισσότερες είναι οι αλληλεπιδράσεις με ξένους, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος σοβαρής μόλυνσης.

Πιθανότατα, αυτή η απειλή αυξάνεται σε τέτοιο βαθμό, που θα μπορούσε να προκληθεί αμφιβολία για το μέλλον του Διαδικτύου.

*πρώτη δημοσίευση: www.theglobalist.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γνώμη

Η Κίνα εγκλωβίζει την Αφρική σε μια «παγίδα χρέους»

Athanase PapandropoulosΑπό: Athanase Papandropoulos

Τα κρατικά κινεζικά Ταμεία κατέχουν πάνω από το 60% του χρέους σε 17 χώρες της ηπείρου

Ηλεκτρονική Έκδοση Τρέχοντος Τεύχους: 04/2021 2021

Περιοδικό

Τρέχον Τεύχος

04/2021 2021

Δείτε τα παλαιά τεύχη
Συνδρομή
Διαφημιστείτε
Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρώπη

Η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο για καθυστερήσεις πληρωμών

Η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο για καθυστερήσεις πληρωμών

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οικονομία

7 στις 10 τράπεζες αυξάνουν τις ψηφιακές τους επενδύσεις το 2024

7 στις 10 τράπεζες αυξάνουν τις ψηφιακές τους επενδύσεις το 2024

Αύξηση των επενδύσεών τους στον ψηφιακό μετασχηματισμό σε ποσοστό έως και 10% εντός του 2024 σχεδιάζουν 7 στις 10 τράπεζες, παγκοσμίως

EURACTIV.com - Feeds

All contents © Copyright EMG Strategic Consulting Ltd. 1997-2024. All Rights Reserved   |   Αρχική Σελίδα  |   Disclaimer  |   Website by Theratron